ДПС пак с поправка: Дайте да агитираме на чужд език!

Честа практика е партията да поздравява избирателите си на турски
23 юли 2015 12:50,
162
ДПС пак с поправка: Дайте да агитираме на чужд език!
Снимка: БТА

ДПС отново вкара в дневния ред старото си искане за агитация на чужд език по време на избори в България.

Депутатите от движението, начело с Лютви Местан, са внесли промяна в Изборния кодекс. С нея се предлага в алинеята, която указва, че агитацията у нас се води на български език, да се добави изречение, че "в случаите, когато кампанията е на друг език, се осигурява превод на български".

Още по темата

Това е поредният опит на ДПС да се пребори за агитация на чужд език преди избори. Честа практика на лидерите на движението е да поздравяват избирателите си на турски и така целенасочено нарушават Изборния кодекс. Затова и често те са глобявани заради това. 

Преди месеци Лютви Местан се закани и че ще сезира Европейския съд за правата на човека срещу забраната да агитира на майчин език. Тогава той настоя - наколко наказателни постановления срещу партията му да бъдат отменени.

Той изрази несъгласие с внушенията, че ако на ДПС се разрешат правата да агитира на майчин език, ще бъде застрашена националната сигурност на България. Местан коментира и една от наложените му санкции за предизборна агитация на различен от официалния български език в размер на 681 лева.

Размерът на санкцията той свърза с годината на създаването на българската държава и прозря гавра. "Все едно ни казват - внимавай, това е нашата държава и ти тук си чужд. Ако искаш да живееш тук, ще се откажеш от езика си, ще се откажеш от идентичността си и тогава ще живееш тук", каза още лидерът на ДПС.

В мотивите си да поискат отново сега да водят кампания на турски, депутатите от ДПС са написали, че така ще се отговори на многобройните препоръки на международни наблюдатели. 

Цитира се препоръка след последните евроизбори "лица, които се самоопределят като принадлежащи към малцинства, да могат да използват своя майчин език по време на предизборната кампания, така че да се промотира равнопоставеното им участие в живота на държавата". 

Съгласно препоръката трябва да се помисли включително за официална информационна кампания и други изборни материали на малцинствени езици, което ще спомогне за тяхното разбиране и за информирания избор на всеки избирател, пише още в мотивите. 

С друг проект за промени в Изборния кодекс ДПС предлага да се завиши броят на жителите за образуване на кметство - най-малкото населено място, в което се провеждат избори. В момента броят им е 100, а движението настоява да стане 300. Депутатите от ДПС искат да се завиши и прагът на преференциите за избор на общинар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
2
 
! Отговори
е преди 8 години
не не не не
109
0
 
3
 
! Отговори
Съвременник преди 8 години
Турция и цивилизация . Не мога да повярвам .Но какво казва Виктор Юго - Всяка цивилизация започва с Теокрация и завършва с Демокрация . Те са в началото на Цивилизацията , а Ние сме в нейния край . Така че , всяка жаба да си знае гьола , т. е.миндера .
108
4
 
1
 
! Отговори
Прав е преди 8 години
В Турция е разрешено агитация на какъвто си език искате, но там са по цивилизовани нормално е.
107
0
 
7
 
! Отговори
Много претенции преди 8 години
"Все едно ни казват - внимавай, това е нашата държава". Ами не е вашата държава а е НАШАТА и като не ви изнася си ходете във вашата си Турция, никой не ви е спрял и не ви е ограничил правата да си ходите...
106
0
 
11
 
! Отговори
МАНИЯК преди 8 години
ок агитирайте на чужд език....може но на английски
105
1
 
12
 
! Отговори
Асен преди 8 години
Ще не се маха тоя вече от България?
104
17
 
6
 
! Отговори
демограф преди 8 години
Предложенията са умерени и уместни.Оставете митингаджийските крясъци.Всички граждани на България са равни.Не демократичният, а чисто човешкият подход налага да не се ограничават права за глупости.Нека всеки си агитира на какъвто си иска език.Има си служби, които да наблюдават дали не се върши престъпление.Руски, американски,турски и т.н. чужди държавни знамена и символи да се забранят за ползване в такива случаи.Това е което разделя!Само българското знаме и агитматериалите само на български..!
103
3
 
30
 
! Отговори
гад преди 8 години
Какъв българин си ти бе *** турска ?За коя държава мечтаеш ?Нямаш място изобщо в парламента.
102
2
 
19
 
! Отговори
йо преди 8 години
Цитат от Конституция на Р.България "Чл. 3.Официалният език в републиката е българският."Цацаров - Кога най накрая ще го подведеш под отговорност и да осъдят този индивид (да не използвам друга дума) за системно нарушаване на Българската конституция. Явно и ти си от тях.
101
13
 
5
 
! Отговори
555 преди 8 години
Aко не знаеш агитацията на кюрдски в турция е разрешена. има и кюрдска партия в парламента. има и държавна телевизия която излъчва 24 часа на кюрдски
100
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А, защо навън нямат проблем с "майчиния" си език и се съобразяват? Някак си не е нормално да не можеш да си намериш работа, като не знаеш турски понеже клиентите и работодателите не знаят български. Все едно някой ги е спрял да си говорят и да си изповядват религията ...
99
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ГЕРБ клекна.ЩЕ СЕ АГИТИРА НА МАЙЧИН ЕЗИК.....Интереса клати ФЕСА.
98
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А в съседна Турция може ли да се агитира на български. А новини на български има ли? Що за тъпизми.
97
2
 
10
 
! Отговори
edin ne dava преди 8 години
И още 6 000 000 сьщо!!!ТОЧКА!!!
96
4
 
26
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
ДПС да си отиват в ТУРЦИЯ. Там да правят промени в Конституцията
95
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната гавра на ДПС с българите! Политици от ГЕРБ , не забравяйте,че сте българи !
94
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Апетита на Местан и ДПС е ненаситен...
93
21
 
7
 
! Отговори
_ преди 8 години
А Обама и Хилъри се скъсват да поздравяват мексиканските избиратели на завален испански. И най-лошото, дето им се случва, е пресата да им се присмее на произношението.Такива шовинистични задръстеняци като нас май само по Балканите има.Кога ще ги стигнем...
92
4
 
25
 
! Отговори
аз преди 8 години
Има Конституция! Да я спазват! В Анадола да агитират на майчин език! В БЪЛГАРИЯ се чете и пише на български език!
91
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ей, тия така и не проумяха, че в парламента могат да са всичко друго, но не и ТУРЦИ