Миков видя тежък удар срещу парламентаризма

Внушава се упорито, че БСП е в изолация, смята той
26 юли 2015 14:00, Александър Попов
51
Миков видя тежък удар срещу парламентаризма
Снимка: Булфото

Внесеният законопроект за промени в Конституцията "застина", беше нанесен тежък удар върху парламентаризма като цяло, коментира председателят на БСП Михаил Миков в доклада си в началото на днешния пленум на БСП.

Внася се един проект, два месеца се говори по него, след това се ревизират две трети от него, не се допуска до пленарна зала, където трябва да прозвучат сериозните аргументи "за" и "против", тихо и кротко се подменя от нова инициатива, обясни Миков и посочи, че това е подход, който подравя смисъла и значението на парламентаризма и законодателната инициатива се превръща в основа на политическия PR.
 
Миков отбеляза, че конституционен проект може да се внесе с 80 подписа. Събирането на 180 подписа би трябвало да ангажира тези, които са положили подписите си в евентуално гласуване и вкарване на този окастрен конституционен проект в бързо разискване през есента, макар че внасянето на проект по същество не означава подкрепа и тя се изразява само с гласуване, коментира още Миков.

По думите му е интересна тезата, че между първо и второ четене ще се отправи "нещо" до КС. КС не се произнася по законопроекти, а по приети закони или отправени питания в абстрактна форма, които не могат да бъдат пряко съотнесени към предлагани текстове, обясни Миков и добави, че обратното би означавало Конституционният съд да се превърне във втора камара и да се включи пряко в законодателния процес.
 
Разговорът около Конституцията ще продължи, но от него има едно тежко поражение - сериозната дискусия с аргументи в НС беше подменена от голяма брой лаически изказвания от хора, които не са прочели цялата конституция нито веднъж, коментира още председателят на БСП.

Внушава се, че БСП била в изолация. Аз не се притеснявам никак от това, защото БСП в дискусиите, в поведението стои здраво върху конституционния законодателен процес, който трябва да утвърждаваме, подчерта Миков.

Пред пленума той отчете, че през изминалия период БСП е успяла да внесе три искания до КС, свързани с дълга, с процедурните правила по избор на управител на БНБ и със закона за здравното осигуряване. Миков отбеляза, че заедно с други парламентарни групи БСП е внесла искане и следващия петък ще има разисквания по въпроса за демографската политика на правителството. Миков припомни още, че БСП е внесна проектопромени, свързани с диференцирано облагане на бебешките стоки.
 
Той посочи, че отговорността за демографската политика е на правителството, а не на един или друг министър и посочи, че въпросът трябва да бъде поставен и като надпартиен, защото има значение за стратегическата перспектива пред страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: БСПМихаил Миков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
За Бойко и за пишман-реформаторите накрая беше важно изобщо да се приеме нещо, като промени в конституцията, иначе нямаше как да се оправдават за глупостите, които вършеха. Така че приеха трите хикса върху първоначалния си проект, и накрая остана това, което още в началото ДПС каза, че ще подкрепи. Това стана на практика, естествено последвано от много приказки за ббъдещ добър доклад за България, много инвестиции (дето все не идват) и т.н.
25
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
има тук. Мишето и фашист го изкарват, но кментара не се крие, пък аз написах, че Мутрата от Банкя е диктатор и има култ към личността му, почти като в Северна Корея
24
4
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
бсп да гледа отстрани как останалите се сдушват само и само да няма предсрочниизбори защото няма да има ядене и пиене на корем и субсидии в името на далавератаса готови да направят какви ли не поразии та следващите да се ги преправят пак
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Удариха ни лошо но с другаря Станишев и подкрепата на Москва -ще са опрайме..дълбок анализ и-папредВенсеремус!
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как в изолация бе, а подкрепата на Путин?
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
спокойно другарюполицията е наша!
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
другарю..уе,тиа ще ни земат сичките съдии,ние после що прайме?
19
3
 
12
 
! Отговори
asd преди 8 години
Не сте в изолация - Мишо Шамара ви подкрепя. Само дето още не си е похарчил парите в щатите.
18
3
 
11
 
! Отговори
asd преди 8 години
А в предишния парламент кой се опитваше тотално да изолира най-голямата политическа сила, спечелила доверието на най-много избиратели? Не им давахте да гъкнат в парламента. Никакви постове ни заместник председалтел на парламент, ни комисия. Ето това си беше наглост, ама не сме слепи! А сега те, вместо да си го върнат тъпкано, се държат над тези неща.
17
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Накацаха гербаджиите да защитават престъпната шайка на некъдрниците Боко и Цоко. Всички негербаджии били комунисти, а виж Пожарникаря и селския вифаджия, са последните репресирани по живково време. Ха-ха даже Боце за награда стана и бодигард на правешкия ***, даже не се срамуваше да каже, че е бил член на бкп. А на селяните в София, каквото и да им сложиш, все ще се радват. Нали е гербаджийско...
16
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
този е за курило при лудият който бие и не се шегува
15
4
 
10
 
! Отговори
AZ22 преди 8 години
Мишо, а наздраве!
14
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
троловете на гроб и платенамрежа налазиха новините на днес.бг ахахахах
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се хаби,другарю Миков.До края на този мандат БСП няма да я има. Хайде удари едно голямо.
12
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не друго, то поне се видя, че ГЕРБ разбират Съдебната реформа като алъш-вериш и ако могат да формират марионетен ВСС, който да спаси Цветанов от затвора.
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 7Как пък реши че точно това правителство? Предишните добри ли бяха? 45 години да махнат прехода от соц към комунизъм, значи още 20 остават да махнат прехода от демокрация към следващата заблуда. Ти вярваш ли още господине?
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мишо е алкохолик и затова му се привиждат нереални неща.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма ли да а разтурват вече тая мафия,наречена БСП. Милионери-партийни функционери и мизерници-симпатизанти.
8
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кво купуване на гласове падна последната седмица. Направо смешно ми става вече. ОСТАВКА, ОСТАВКА, ОСТАВКА
7
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това правителство трябва да си подава оставката вече! Не може да имат петорна коалиция и пак да не събират 180 гласа.. да не говорим и как успяха да окрадат 16 млрд. лева и си чия помощ - на ДПС разбира се...