Напрежение по оста ГЕРБ - РБ за референдума

Цветанов: Гласуването на реформаторите не беше коректно
38
Напрежение по оста ГЕРБ - РБ за референдума
Снимка: Булфото

Трите въпроса от инициирания от президента Росен Плевнелиев референдум за изборното законодателство предизвикаха напрежение между ГЕРБ и Реформаторския блок. Причината за това стана отказът на реформаторите да подкрепят въпросите за мажоритарния вот и за задължителното гласуване.

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов това е некоректно, защото са водили много разговори и нагласата е била реформаторите да подкрепят поне мажоритарното гласуване.

Още по темата

Петър Славов от РБ пък обясни, че не са имали общо решение на групата как да гласуват и всеки го направил, както прецени.

Цветанов дори припомни, че хората от обединението участваха лично в подписката, събирана от инициативен комитет, начело с бившия служебен премиер Георги Близнашки за референдум по въпроси за изборното законодателство през февруари миналата година. Тогава, въпреки че бяха събрани повече от нужните 500 000 подписа на избиратели, до допитване не се стигна, а след това държавният глава инициира провеждането на референдум заедно с местните избори на 25 октомври.

"За мажоритарния елемент реформаторите по начина, по който демонстративно гласуваха "против" и "въздържал се", не беше коректно спрямо тези, които събираха подписите и участваха при внасянето им и не знам кога са искрени - дали когато участваха в тази инициатива или сега, когато казаха, че не желаят мажоритарния елемент", оплака се Цветанов.

Той не скри разочарованието си и от факта,че не мина въпросът за задължителен вот, защото според него той би могъл да повиши избирателната активност, което може да ограничи контролирания и купен вот. Въпреки това добави, че реформаторите са заявили още преди да се гласува, че няма да го подкрепят.

Цветанов отново напомни, че въпросите, предложени от президента Плевнелиев, са били същите като тези от подписката.

"Подписите на над 570 хиляди бяха събрани под тези въпроси, които президентът внесе, няма никаква редакция, няма промяна на тези текстове", коментира той и призна, че в тази ситуация референдумът няма да постигне тези цели, за които и днес президентът говори.

Петър Славов пък обясни, че реформаторите са дали своето предложение за редакция на въпроса и са гласували "за" него и очаквано "против" останалите. Според него така зададен въпросът от държавния глава е имал много тълкувания.

"За задължителното гласуване гласувахме шарено, някои колеги имаха подозрения, че може да се говори за противоконституционност", уточни Славов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Mikov povedi chervenite gnidi kam novi slavni pobedi....NAZDRAVE
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В МОМЕНТА В БЪЛГАРИЯ ИМА САМО ЕДНА ПАРТИЯ ,КОЯТО КОМАНДВА - ТОВА Е ДПС! ВСИМЧКИ ДРУГИ СА БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ И СТАВА ТОВА ,КОЕТО КАЖЕ ТУРЦИЯ ,Т.Е.ДПС !
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 31Жалко е,че тия в парламента и революцията ще опорочат сигурно...
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С избори ако можеха да се оправят нещата щяха да ги забранят! С толкова купени избиратели най- малко 1 милион.... с мъртвите души в избирателните списъци винаги мафията и олигархията ще управлява! Оправията е само революция! В противен случай България си отива!
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЦЦ ко се вълнуваш ти бе.нали ще влизаш в затвора.
22
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това само доказва ,че ГЕРБ и ДПС управляват България
21
9
 
3
 
! Отговори
бб преди 8 години
До Ио умряла БСП- ВОЖД -алкохолик !!
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не са това въпросите от обществено значение ! Пак театър всички тези са от НАТФИЗ измислени герои от приказките !! Няма да ви се подчинявам и на законите вече е..л съм ви м....а !!! От днеска ставам пълен бунтар м.....о ви д...а аз !!!! Да видите по лошо има ли от един изоставен , потъпкан ,засрамен , унижен човек забравен дори от бога !!!
19
4
 
13
 
! Отговори
Диди преди 8 години
Е, какво стана ,само Президента се бори с ДПС !!!! Всичко друго са продажници!!!
18
2
 
16
 
! Отговори
лли преди 8 години
Пълни лицемери и РБ и ПФ , нали щяха да се борят с ДПС !!! .... е КАКВО СТАНА! ....Гласуваха против задължителното гласуване и стана ясно ,че отърване от Местан ,Доган - няма да има! Точно това направиха! .... Нищо не се е променило , същия театър продължава , още 25 г. няма да има преход и мафията ще си управлява ! Мислех си че Борисов ще промени нещата! Е да ,ама НЕ!
17
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А Референдум ЗА и ПРОТИВ тази пародия на президент кога ще направим ?
16
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Задължителното гласуване може да се приложи само в страните с някакъв режим, като северна корея, то по-нагло от това, не стига, че не правят нищо, с което народа да се почувства по-добре, ами и задължително ще ходим да си ги избираме и после да работим като луди от тъмно до тъмно и пак да мизерстваме.
15
5
 
20
 
! Отговори
Ио преди 8 години
Прогнил Герб и празна тиква
14
3
 
17
 
! Отговори
Ии преди 8 години
Гербери мръсни ще служите на народа иначе ще ви пометем мухали
13
4
 
19
 
! Отговори
Негерб преди 8 години
Герб се разпада!!!!
12
3
 
13
 
! Отговори
И преди 8 години
Цецо ти си една слуга я ми донеси едно кафе
11
2
 
16
 
! Отговори
У преди 8 години
Цецо какви оценки можеда дава един престъпник като не си ли много нагъл и нахален. В една нормална държава вече щеше да си в затвора всички че си платил да не влезнеш. Това го няма никъде престъпник да дава оценки и ти е много грозна тъпата мазна усмивка.
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е на всички трябва да им е ясно, че поведението на РБ клати създалото се статукво, от което се облажват доста хора, от ГЕРБ и от ДПС най-вече, и цялото това скачане и от двете партии срещу "блока" показва, че се чувстват застрашени по някакъв начин, ест. сега ще се направи опит РБ изцяло да се отлъчат от управлението, за да не създават пречка на цирковете на тия *** да продължават. Който се върже и пак гласува за същите мутри да дърпат конците се съгласява да не живее добре.
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ са с ДПС и бият шута на Кънев и Кунева.
8
4
 
11
 
! Отговори
до 9 преди 8 години
Пуделчетата на Мутрата ли имаш предвид - Валерчо и Красчо ?Не, мерси.