По-трудно ще се става университетски шеф

Мерки ще пресичат изборите на "тъмно"
28 юли 2015 07:46, Петя Славова
3
По-трудно ще се става университетски шеф
Снимка: Булфото, архив

Ректорите трябва да са имали стаж във ВУЗ като професор или доцент поне десет години, за да заслужат шефското място. Такова ново изискване при изборите на ректорите е записано в Законопроект за допълнение на Закона за висше образование, внесен в Народното събрание от група народни представители от РБ.

Депутатите искат да се вдигне летвата и при изборите на заместник-ректорите и деканите, пише в. "Монитор". Те трябва да имат стаж във ВУЗ съответно по девет и седем години.

В момента няма изискване за стаж за кандидатите за ректори. Така на практика дори и професор, носещ академичната длъжност само една или две години, може да оглави университет.

Подобен феномен се случи наскоро с избор на ректор в Стопанската академия в Свищов. Тогава 35-годишната Теодора Димитрова оглави академията само след две години след като е получила академичната длъжност професор.

Според вносителите на законопроекта с новите изисквания ще се създадатпредпоставки за конкурентност - прозрачност и отчетност при провеждането на процедурите по избор на ректор, заместник-ректори и декани на дадено висше училище. Също така ще се елиминира възможността за провеждане на избор „на тъмно”.

Първоначално депутатите дори искали да въведат още по-строго изискване за ректорите – да имат поне 10 години стаж в същия ВУЗ, в който се кандидатират за шефове.

 

В законопроекта обаче все още има някои подвеждащи текстове, от които може да се разбере, че бъдещите кандидати за ректори трябва да имат 10 години стаж в един ВУЗ, а не изобщо. Депутатите обещаха текстовете да се прецизират между първо и второ четене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: ВУЗпрофесорректор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тогава как новосформиран университет ще си избере ръководител? (не че има нужда от още такива, но въпросът е принципен). Стига пипахте законите заради поредния частен случай/изключение, защото нечии интереси са били настъпени.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Задължително условие е и да са минали през ДС!
1
0
 
3
 
! Отговори
Чича Ви Митко преди 8 години
т.е. нещо ако не става с пари.... ще става с много пари :) така я разбрах аз статията