Реформаторите и те искат радакция на референдума

Всички партии имат вина за купения вот, признаха от ГЕРБ
6
Реформаторите и те искат радакция на референдума
Снимка: БТА

Макар че като цяло подкрепят инициирания от президента Росен Плевнелиев референдум партньорите в управлението на ГЕРБ настояха за редакции на някои въпроси.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче им напомни, че това са именно въпросите зададени в подписката, получила подкрепа от над 570 хиляди избиратели.

Събирането на подписката беше инициирана от Инициативния комитет на служебния премиер професор Георги Близнашки и целта й беше референдумът по изборното законодателство да се проведе с евроизборите на 25 май миналата година, но това не се случи. След това президентът Росен Плевнелиев инициира референдума, който ще се проведе с местните изори на 25 октомври.

Още по темата

По време на дебата днес Петър Славов от РБ предложи да се направи редакционна поправка на въпроса за мажоритарния вот и той да е „Подкрепяте ли народните представители да се избират мажоритарно чрез разширяването на мажоритарното гласуване?“.

От името на обединението той обяви подкрепа за електронното гласуване, но призова да се намери технологичното решение за сигурността на вота.

"Що се касае до задължителния характер на гласуването искаме да чуем гласа на хората“, посочи реформаторът.

Димитър Байрактаров от ПФ също настоя, че трябва да има задължителен вот, за да се изчистят „мъртвите души“, след като се оказва, че в изборите участват и 120-годишни български граждани.

"Така че задължителното гласуване трябва да намери пълна политическа подкрепа“, призова той.

Според него обаче електронното гласуване крие сериозни рискове, защото то е най-лесният начин за контролиран и купен вот от електронното гласуване.

"118 хиляди от ромите са напълно неграмотни, а 80 хиляди никога не са посещавали училище и как ще гласуват електронно“, риторично попита той.

В крайна сметка Цветанов заяви, че този референдум не е инициатива на президента, а е със събраните подписи на българските граждани и Росен Плевнелиев се е съобразил с въпросите.

"Защо трябва да преформулираме въпроси с подписи на над 570 хиляди граждани“, риторично попита Цветанов.

Той призна, че всички партии в една или друга степен са създали недоверие в избирателите, както и имат вина за купения и контролиран вот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 8 години
Вие в този сайт рАдактор нямате ли, бе? Камелке, що не пускаш Spell Checker, ***?
3
0
 
3
 
! Отговори
Men преди 8 години
Реформатори на думи с тънки сметчици.Бай ***.АЗ СЪМ ПЛАТЕН.
2
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
възрастова граница от 18 до 65 години да могат да гласуватобразователен ценз от средно до висше образованиеелектронно гласуванемажоритарен вот
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ааааааааааалооооооооуууууууу ... радакцията ли е?