Спешни мерки за масово завръщане на българи от Гърция

Правителството с пакет от възможности за над 100 000 гурбетчии
28 юли 2015 07:00, Петя Славова
72
Спешни мерки за масово завръщане на българи от Гърция
Снимка: архив, Reuters

Държавата готви спешен план при масово завръщане на българите от Гърция. Министерският съвет вече е обсъдил пакет от възможности за над 100 000 безработни гурбетчии, съобщи Нова тв.

От социалното министерство посочват четири сектора, в които завърналите се от южната ни съседка българи няма да имат проблем с намирането на работа. Това са услугите, туризма, строителството и селското стопанство. В пъти по-лесно ще е обаче на безработните с висока квалификация.

За момента държавата, като че ли ще разчита основно на европейски пари, за да намери работа на сънародниците ни, завърнали се от Гърция. От социалното ведомство изтъкват, че до края на годината започват още няколко схеми по Оперативната програма за развитие на човешките ресурси и така ще има свободни места за лични асистенти и детегледачи. Ще бъдат подпомагани и фирми, които наемат младежи до 29 години и възрастни хора.

Село Господиновци е дом на десетки гурбетчии в Гърция - или поне до скоро. Заради кризата в южната ни съседка все по-малко хора заминават.

Прогнозите и на експерти, и на държавата са, че скоро хиляди българи ще се насочат обратно към дома. Държавата разчита европейските средства да отворят работни места за тях. Според експертите обаче това няма да е достатъчно. Ако за високообразованите има някакъв шанс, не така ще стоят нещата за всички.

От Министерството на социалната политика обясняват, че хората с ниска квалификация ще могат да признаят с документ уменията, които са натрупали в Гърция. За тази цел вече работи специална система. Очаква се основният наплив от завръщащи се българи да е след около шест месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе наякой спомня ли си името на един дето щеше да отваря 1000000 работни места и куп други глупости плещеше. Май говореше и доста добре английски език ама се затри някаде по европа.
42
4
 
5
 
! Отговори
шоп преди 8 години
Яка бойкомунистческа пропсганда, яка!
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То тикварското правителство "оправи"всичко и всички в България, та и работа за още 100 000 души е намерило - най-вероятно за пазванти на Боко и боковистите!?
40
1
 
18
 
! Отговори
nvm преди 8 години
Никой от никаде няма да се върне даже скоро още заминат след 4 години в България ще останат само шепа земеделци и много ама много малцинство,следващата крачка е само малцинство защото на земеделците няма да има кой да им управлява скъпите земеделски играчки и да пасе животните и точка, и ще пише 681г.- 2020 г.П.С.- забравих и малко пенсионери (от силовите ведомства)
39
1
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
До Анонимен 52Не знам с Ани какви уговорки имате, но тя е права, а ти май ще переш "на ръка". Познавам много гърлежи, които работят у нас, защото за висококвалифицираните кадри са ниско платени в тяхната "квази икономика/държава". Българи също се върнаха, защото там им предлагат половината, че и по-малко пари.Аман от нихилисти. Вместо да се стремите да не сте слуги на тия търтеи (как не ви е обидно това) и да се стремите към по-добра работа с повече заплащане - вие мелете по форумите.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рано е господа да точите лиги и да потривате ръце.Не се знае кой ще е на власт след време и кой ще яде от голямата баница.
37
0
 
15
 
! Отговори
нормлни ли сме преди 8 години
преди години Мaслaровa нaпрaви кризисен щaб дa посрещa зaвърнaлите се от Кризaтa по светa.Е опскaхa някой лев държaвнa пaрa.Последно имaше някaквa прогрaмa и обикaляхa по светa дa кaндърдисвaт хорaтa зaд грaницa дa се връщaт тук.Резултaтa беше след няколко похaрчени милионa едно пaк повтaрям ЕДНО СВ подaдено.Сегa е пaк същото.Те щом брaтятa предпочитaт дa просят тaм отколкото дa стоят тук.....
36
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
какво ще им осигурят работа по онези програми,който са ден до пладне (временни) и заплащането е минимално те в гърция колкото и да взимат е повече и хранят семействата си тук ,ако се върнат тук с работа и заплатата,която вероятно биха им подсигури парите няма да стигат само за тях да нахранят
35
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аха, ще се върнат 100 000 за заплата от по 150 евро.....Особено квалифицираните......
34
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"СПЕШНИ МЕРКИ"...ДА НЕ Е НЯКАКВО ПРИРОДНО БЕДСТВИЕ...ПО_СКОРО ТЕЗИ СПЕШНИ МЕРКИ ДА ОРГАНИЗИРА ГЪРЦИЯ ДА ГИ ОРГАНИЗИРА -ЩЕ ВИДИТЕ КАКЪВ ПОТОК ЩЕ ТРЪГНЕ НА ТАМ БЯГАЙКИ ОТ МИЗЕРНИТЕ ТУКАШНИ ЗАПЛАТИ
33
2
 
8
 
! Отговори
Ани преди 8 години
***, *** как да ти кажа: Просто съм прекалено възпитана за да ти го кажа откровено.
32
11
 
21
 
! Отговори
глас от народа преди 8 години
Най-големия успех на Руснаците е че успяха да накарат Българите да мразят себе си.
31
1
 
3
 
! Отговори
до Мунчо преди 8 години
ама ще си си в България нали
30
3
 
18
 
! Отговори
До 29 преди 8 години
"За 10-11 години гурбет в Гърция съм си подсигурил старините, без да слугувам на някой тукашен ОЛИГАРХ и да му изкарвам милионите!" А какво си правил,щом не си слугувал?
29
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никога няма да се върна, ако ще и да прося по гръцко. От двете злини трябва да се избира по-малката.
28
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе ще лапат пари по оперативни програми, интересува го някой за българите в Гърция, в България или където и да било. А някой ще се върне и ще разчита на Министерството да му намери работа.......
27
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Работа е имало и винаги ще има. Да дойдат на село и ще видят, че работата никога не свършва, вместо да се прибират в прогнилите панелки. *** трябва да разбере, че и на село живеят хора.
26
0
 
12
 
! Отговори
Гастарбер преди 8 години
Да си направят труда и да видят колко, какви и от кои райони са нашите работници в Гърция. После върху тази карта да набележат мерки и отпуснат на местния бизнес инвестиционни проекти, чрез които да се открият работни места. Това да стигне до хората в селищата с най-много гасарбайтери и до самите тях. Ако се раздават пари на калпак, това ще е чиста загуба.
25
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахахахаха .... няма луди да се връщат ... Да си знаете :)
24
10
 
2
 
! Отговори
до българин преди 8 години
ТИ ЛИ ХОДИШ БЕ КЕНЕФЧИЬО ,*** МИЙ И НЕ ПЛАЧИ *** Е НА БАЩАТИ СИНЪТ МУ!АМА ЕДНОКЛЕТЪЧЕН ОРГАНИЗЪМ БИЛ ОГУЕН БЕДНЯКА СМЕШЕН ЖАЛЪК ВИЕ В БЪЛГАРИЯ СЕЛЯНИТЕ ОБИЧАТЕ ДА СЕ ОЯЖДАТЕ И ДА СИ МИСЛИТЕ,ЧЕ СТЕ ПАЗВАНТИ СТРАШНИ НЕ СИ СТРАШЕН БЕ *** ТОЧНО ТАКИВА КАТО ТЕБ ИМА КЪДЕ ПОВЕЧЕ ДА ГИ ОЛУЧВАШ НАРИСУВАЙ СИ МИШЕНА НА ЧЕЛОТО И БЯГАЙ ШУТ.