Съдебната система – слабото звено, открои я Плевнелиев

Зове НС да одобри референдума му, даже с редакция на въпросите
Обновена: 28 юли 2015 14:04 | 28 юли 2015 13:18, Камелия Цветанова
39
Съдебната система – слабото звено, открои я Плевнелиев
Снимка: архив, Булфото

През последните години сме свидетели на делигитимация на политическата система като цяло и няма по-силен инструмент, с който да повишим доверието чрез референдума. За това призова президентът Росен Плевнелиев депутатите, които предстои да вземат решение дали да се проведе инициираният от него референдум за изборното законодателство, заедно с местните избори на 25 октомври.

Предложението на държавния глава е за допитване с въпроси за мажоритарен избор на част от народните представители, за задължителен вот на изборите и националните референдуми, както и за въвеждане на електронно гласуване.

Още по темата

Според Плевнелиев повечето проблеми в страната са породени от недобре функционираща съдебна система и слабото изборно законодателство.

Заради това той поздрави депутатите, че са постигнали съгласие за промени в Конституцията, които да направят правораздаването по-справедливо.

"Искам да ви поздравя за постигнатото по-високо ниво на стабилност, за амбицията да се проведат важни реформи и съгласието за промяна в Конституцията. Ако декларираното желание за реформи се превърне в резултат, това ще е голяма крачка за обществото с дълготраен ефект във вътрешен и международен план", обяви той.

Според него обаче референдум с въпроси по изборното законодателство е също толкова важен, колкото и съдебната система.

"Дебатите и решението, което ще приемете, са от ключово значение за страната. Сезирах 43-тото Народно събрание с искане за провеждане на референдум по три въпроса, които отдавна са в центъра на общественото внимание, но така и не получават своя отговор", настоя Плевнелиев.

"През последните години изборите вместо да внасят стабилност се превръщат във фактор за съмнение, за търговия с влияние, за купен вот. Все по-малко хора се възползват от правото си на глас, ако не преобърнем процеса, апатията и нихилизмът ще засегнат основите на самата политическа система и решението е провеждане на референдум", предупреди президентът.

Държавният глава мотивира искането си за мажоритарен вот с обстоятелството, че гражданското общество вече е показало мъдрост и уважение към ценностите на демокрацията и знае как да излъчи своите представители.

Относно критиките, че въпросът е поставен неясно, той отсече, че не е работа на президента да определя броя на депутатите, които да се избират мажоритарно и допусна, че може да има редакция.

Според него обаче е важно да има и мажоритарен вот, защото по този начин ще се запази партийното многообразие, но ще се излъчват и личности.

Със задължителното гласуване пък Плевнелиев се надява, че ще върне доверието на избирателите.

"Друг голям проблем е, че все повече хора са от партията на негласуващите. Отчуждението и апатията намират своето обяснение в бързо забравените обещания, отложените в годините реформи. Въпреки това сякаш дойде подходящото време да опитаме да се справим – задължителното гласуване е лекарство, което може да помогне на млада демокрация като нашата", отсече той.

Държавният глава мотивира искането си за електронно гласуване с вота на българите зад граница, които според него се вълнуват от бъдещето на страната.

Росен Плевнелиев смята, че политиците са в дълг на българите зад граница и отдавна е трябвало да преосмислят "своето възрожденско схващане за емигрантът, който е тръгнал да търси развитие другаде".

"Съвременните технологии позволяват всеки да е част от обществено-политическият живот, без значение къде се намират. Много са ползите от дистанционното гласуване по електронен път и то със сигурност ще се случи, но въпросът е кога, нека го на правим навреме и така над 1, 5 милиона българи по света ще дадат своят принос за бъдещето на родината, сънародниците ни зад граница не са безразлични към съдбата на България", настоя ва заключение президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Амчи ако съдебната система беше силно звено, Плювню щеше да е у пандиза! :-D
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Drugara zAzarov 4ovek na Zezo zwaka i bB te go dokaraha ot plovdiv v Sofia Jena mu milionerka semi mnogo dokato zAzarov r gl p nama nischto da Stane zvetanov svoboden mutrite sa na vlast
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Киро амфета щеше да е в централния софийски а Бруно Рибейро нямаше да се *** така и да срами България
23
0
 
12
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
Ако съдебната система не беше слабото звено ти щеше да си в затвора за пране на пари, Борисов за търговия с амфетамини и рекет, а Цветанов за търговия с власт
22
0
 
1
 
! Отговори
Беяча преди 8 години
Еми ние затва лебим, разни бунаци одат да се съдат на държавно, а оправните момчета идват при нас "е тука един ми дължи пари", и ние поемаме делото. Нема влачене нема обжалване, сичко бързо и клиентите доволни!
21
16
 
1
 
! Отговори
AZ22 преди 8 години
Най-добрият президент на България!
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕВРИКА !!!
19
1
 
9
 
! Отговори
хилда преди 8 години
Най слабото звено ми се струва е ,че имаме *** за президент .Чуждо поклонна фигура плод на кръвосмешение м/у магаре и овца.С която дори президентшата се срами да излиза и да се покаже.Човече раждано в американска плевня ,председател на ДКМС от БКП :-)
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брех, как така не е казал нещо за голямото европейско семейство, направо да не повярва човек.
17
1
 
14
 
! Отговори
Българе преди 8 години
По-слаб президент от ***, не сме имали.И по-продажен, не сме имали.
16
9
 
2
 
! Отговори
ии преди 8 години
Не знам какъв е Плевнелиев, но споделям всичко, казано от него. И дано успее. Май засега той единствен се възправя - независимо от подбудите му - срещу статуквото.
15
1
 
14
 
! Отговори
radan преди 8 години
няма по-противно нещо от плевнта да се прави на мъж.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слабото звено в държавата са хората и по-точно тези, които управляват или зависи да променят нещо.Нито един закон, та дори и Конституцията не може да оправи калпавия човек без морал, достойнство и чуство за справедливост.След великите промени в Конституцията ще стане - нов бардак със стари к... или едно голямо НИЩО!!
13
3
 
11
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Редакцията, само си губите времето да му преписвате глупостите на тоя... Никой не го чете и не го бръсне за нищо...
12
0
 
1
 
! Отговори
... преди 8 години
Е как да не е слаба, като и да искат да отсъдят коректно, им се нарежда от депутати, министри, и мутри, как да се отсъди " or else " . После била слаба съдебната система. Е докато няма независима полиция и съдебна система няма как да стане. С политически назначения във ВСС, прокуратурата и генерали по полицията, какво очаквате. Трябва да се назначават на база на свободен вот. Както е в САЩ. Вкарал си 3 мафиотски фамилии в затвора ставаш прокурор или висш съдия. Тук партиец си ? ОК избери си .
11
2
 
13
 
! Отговори
преди 8 години
Слабо звено - президентът!
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
KOLKO GADEN E TOZI.TA NALI AKO IMASHE SADEBNA SISTEMA TOI TRIABVASHE OTDAVNA DA E V ZATVORA.
9
2
 
4
 
! Отговори
до 9 преди 8 години
ТОЧНО така !
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пред 1991г. Втора адвокатска колегия начело с Фичко луд--то бяха поставени на власт и първата им работа беше да разбият съдебната система и МВР. Бяха изготвени такива закони с вратички, че откровени крадци като Софиянски да се измъкват чисти като сълза. Разчистиха пътя на голямото крадене и приватизиране, но не вярвам ,че някой иска сериозни промени в съдебната система, защото всички сте в кюпа.
7
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плевналиев и САЩ искат да назначат *** за съдии , да съдят държавата и гражданите в полза на корпорациите на САЩ