Мтел придобива blizoo с 373 000 клиенти

Цената не се съобщава, Telekom Austria ще финансира трансакцията
Обновена: 29 юли 2015 14:03 | 29 юли 2015 13:56, Бойчо Попов
64
Мтел придобива blizoo с 373 000 клиенти
Снимка: Булфото

Българският мобилен оператор Мтел придобива 100% от кабелния оператор blizoo България с досегашния собственик – EQT V, обяви компанията майка на телекома Telekom Austria Group.

"Придобиването на blizoo е още една стъпка към това да развием допълнително изпълнения с предизвикателства български пазар. Ние, заедно с Мтел, виждаме огромен потенциал в силно растящия пазар на фиксирани услуги, което в крайна сметка ще е ползотворно за българските клиенти", коментира Алехандро Платер, главен изпълнителен директор на Telekom Austria Group от 1 август 2015 година.

"Тази сделка открива широка гама от възможности за Мтел и засилва нашето портфолио от фиксирани услуги. Очакваме от властите положително решение за придобиването, тъй като тази сделка ще спомогне за развитието на пазара и за по-големи инвестиции в българската икономика", каза Танасис Кацирубас, главен изпълнителен директор на Мтел.

И сега клиентите на blizoo се възползват от пакетни услуги, но заедно с Мтел вече ще можем да им предложим пълния спектър от мобилни и фиксирани телеком продукти. Това ще доведе до големи възможности за бъдещ растеж,“ коментира Харалд Рош, изпълнителен директор на blizoo България.

По данни на Telekom Austria Group blizoo България има дял от 8% на пазара на фиксиран интернет и 11% на пазара на ТВ услуги. Компанията има приблизително 373 000 клиенти, които получават фиксирани гласови, интернет и ТВ продукти чрез DOCSIS 3 технология. blizoo България покрива 1,3 млн. домакинства.

През 2014 г. приходите на компанията възлизат на 47 млн. евро, а EBITDA – на 19 млн. евро. Двете страни се споразумяха да не разкриват детайли за цената на сделката.

Telekom Austria Group ще финансира трансакцията чрез свои съществуващи парични потоци. Финализирането на придобиването се очаква през четвъртото тримесечие на 2015 година. Сделката подлежи на разрешение от съответните регулаторни органи.

Telekom Austria Group се търгува на Виенската стокова борса от ноември 2000 година. Групата е водещ телекомуникационен доставчик в Централна и Източна Европа с 23 милиона клиенти на всички пазари, на които оперира. Към момента TAG оперира в осем държави: Австрия (А1), Словения (Si.mobil), Хърватия (Vipnet), Сърбия и Македония (Vip operator), България (Мобилтел), Беларус (velcom) и Лихтенщайн (mobilkom Liechtenstein). Общият пазар на осемте държави обхваща около 41 милиона жители. В края на 2014 година общите приходи на групата са приблизително 4 млрд. евро.
 
Мтел е част от Telekom Austria Group. Телекомът с пазарен дял за 2014 година от 37,6% предоставя своите услуги на над 4,2 милиона клиенти. Компанията има важна роля като двигател на икономиката и обществото с инвестиции, надхвърлящи 3,5 милиарда лева за последните 20 години. След придобиването на два от най-големите фиксирани оператори в страната през 2011 година, компанията се превърна в цялостен телеком доставчик. Телекомът предоставя на своите клиенти мобилни и фиксирани услуги, високоскоростен интернет и цифрова телевизия.

Още новини от света на комуникациите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: МтелblizooTelekom Austria Group
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
31
 
! Отговори
Вече разбрал преди 8 години
До 59Благодаря. :)
37
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
брех чувствам се продаден:)
36
0
 
32
 
! Отговори
Все още не разбрал преди 8 години
До vargПо данни на Telekom Austria Group blizoo България има дял от 8% на пазара на фиксиран интернет и 11% на пазара на ТВ услуги. Компанията има приблизително 373 000 клиенти, които получават фиксирани гласови, интернет и ТВ продукти чрез DOCSIS 3 технология. blizoo България покрива 1,3 млн. домакинства. НЕ ЧЕТЕШ ГЛУПОСТИТЕ КОИТО, ПИШАТ. :)
35
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А такааа, нави сега пакети докато сте живи. Ментел каквото са придобили, нема и следа от него. Така стана и със Спектрум Нет, който от най-добрия провайдър се превърна в ментелски интернет...като го видиш, бегай на далеко!
34
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ай чиститу!
33
1
 
34
 
! Отговори
Патил преди 8 години
Абонат бях на Близу от 2008-*** година, до преди месец. В началото имаше разни проблеми от време на време, но нищо сериозно. В последните 3-4 години на практика нямах никакви проблеми с Близу, а интернета беше доста бърз. Сега се преместих и съм на друг доставчик и за телевизия и за интернет и нещата определено са доста по-зле за интернета, както и за единият ми доставчик на телевизия. От другият доставчик на телевизия съм доволен, но той има доста по-малко програми в сравнение с Близу.
32
0
 
38
 
! Отговори
Adb24 преди 8 години
Нека уволненията започнат сега :(
31
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди две години с доста зор се отървах и от Мтел и ти близуууууто. Големи нагледци са
30
1
 
33
 
! Отговори
dalechee преди 8 години
Е вече са далечее :D
29
6
 
31
 
! Отговори
bobi преди 8 години
До Анонименкалпав ти е мозъка на тебе. И преди, и сега интернета на Мегалан не ми е прекъсвал никога, а таксата в момента е 3 пъти по-ниска..
28
2
 
41
 
! Отговори
??? преди 8 години
"Компанията има приблизително 373 000 клиенти, които получават фиксирани гласови, интернет и ТВ продукти чрез DOCSIS 3 технология. blizoo България покрива 1,3 млн. домакинства."373000 клиенти били 1,3 милиона домакинства! Как става това?
27
1
 
42
 
! Отговори
... преди 8 години
Бягайте при телето или при ВиваСОМ :) , от ментел избягах много бързо с помоща на комисията за защита на потребителните след като много смело ми бяха подписали нов договор едностранно ментеляците. От вивасомът съм доволен, малко мобилният интернет на моменти се бави но е в пъти по добре от ментела и сметката ми е 4 пъти по ниска, а екстрите ми са повече.
26
2
 
34
 
! Отговори
Обективен преди 8 години
Аз бях дълги години абонат на Близу, както и на фирмите, които след многократни сливания и закупувания, станаха Близу, точно както сега Близу става Ментел. По принцип бях доволен от Близу - телевизия, интернет и фиксиран телефон, но когато преди година с преместих, се оказа, че Близу нямали покритие в район в центъра на София, което означава най-малкото подвеждаща реклама, каквато върви в момента. Това, което не беше в ред, но така е при всички, е обаждането до call центъра, но рядко се налагаше
25
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дреме ми, и едните, и другите съм ги отсвирил още преди години, след доста скъсани нерви, впрочем...
24
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега клиентите на blizoo, ще усетят ужаса Мтел. Трябва да тичам да се отказвам от тях.
23
1
 
54
 
! Отговори
Н. Василев преди 8 години
Сливане + 37% пазарен дял за миналата година = монопол...
22
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Два пъти правих грешката да ставам клиент на Близу. И двата пъти след като ми изтече договора и се отказах от тях с месеци ми звъняха от централата им за някакви пари, които уж съм им дължал и дори ме заплашваха със съдия изпълнител. Няколко пъти се налагаше да ходя в офиса им в Сливен, където естествено всичко си е наред. Въпреки това обажданията продължиха. Дано от М-тел не привнесат и "качестеното" обслужване на Близу.
21
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те първа започват главоболията на клиентите на близоо да имат късмет да не вали август месец а от септември мале мале гръм не ли докато ти видят мтелци заявката ще мине седмица
20
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНикога не очаквай от монополист да ти предложи качествен нет на ниски цени нета е отврат при монополиста вечер е неизползваем а плащаш 30 40 лв на месец цифровата насича зле зле аз съм на кабелна и нет на бергон и никога съм нямал прекъсвания и засичания ..
19
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
едни мошеници купиха други мошеници!