Правят разузнавателна общност, премиерът шеф

Съветът по сигурността ще изготвя анализи и прогнози
Обновена: 29 юли 2015 18:40 | 29 юли 2015 18:29,
24
Правят разузнавателна общност, премиерът шеф
Снимка: Булфото, архив

Парламентът създаде разузнавателна общност, която ще е част от новосъздадения Съвет по сигурността към Министерски съвет. Това стана след като депутатите приеха окончателно на второ четене рамковият закон за управление на националната сигурност.  

Съветът по сигурността пък е на подчинение на премиера, е записано в закона.  

В разузнавателната общност влизат секретарят на Съвета, главният секретар на МВР и шефовете на ДАНС, Държавна агенция "Разузнаване" и "Военна инфрмация".  

"Премиерът ще е шеф на разузнавателната общност, ще е нещо като шеф на разузнаването", възмути се соцдепутатът Красимир Янков.

Той попита и дали вносителите могат да кажат дали Барак Обама е шеф на разузнаването в САЩ. 

"Разузнавателната общност ще е част от Министерския съвет, няма нищо странно, че премиерът ще е начело", отвърна рефрматорът Атанас Атанасов. 

Разузнавателната общност ще изготвя по своя инициатива доклади за националната сигурност. При нужда към състава й ще се присъединяват и лъководни служители от министерствата. 

С новия закон се регламентира дейността на Съвета по сигурността. Той ще изготвя анализи и прогнози, свързани със защита на националната сигурност. 

В закона е записано и че правителството ще предлага на президента да назначи и освободи шефовете на ДАНС, Държавна агенция "Разузнаване" и служба "Военна информация". 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.