Президентът ще назначава шефа на НСО. Срокът - 5 г.

НС гласува още кой има право на охрана по Закона за НСО
Обновена: 29 юли 2015 19:04 | 29 юли 2015 18:49, Красимир Ангелов
17
Президентът ще назначава шефа на НСО. Срокът - 5 г.
Снимка: Булфото, архив

Началникът на НСО ще се назначава от президента на републиката с указ след съгласуване с Министерския съвет за срок от 5 години. Това реши парламентът, който одобри на второ четене текстове от законопроекта за НСО.

След изтичане на този срок началникът на службата може да бъде отново преназначаван за още 5 години, като той ще има двама заместници. За началник на службата пък може да бъде назначено лице, което има 10-годишен професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от който поне 5 години на ръководна длъжност.

Спрямо своите задължения, ръководителят на НСО ще информира президента и министър-председателя по тяхно искане или по своя инициатива по въпроси от компетентността на службата и ще се отчита пред Народното събрание. Парламентът пък ще упражнява контрол върху дейността на службата съгласно конституцията на страната чрез постоянна комисия, записаха депутатите.

НС гласува още кой има право на охрана по Закона за НСО. Това са президентът, председателят на НС, премиерът, вицепрезидентът, председателят и членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на НС, министрите, тримата големи в съдебната власт, омбудсманът, кметът на столицата, както и чуждестранни гости с висок ранг. 

По време на изпълняването на своята ръководна длъжност, лицата не могат да се откажат от охрана и ще трябва да се съобразяват с указанията за безопасност, дадени от НСО.

Специализиран транспорт в мирно време пък ще се осигурява на членовете на Министерския съвет, КС, заместник-председателите на НС, председателите на ВКС и ВАС, омбудсмана и кмета на столицата. Бившите премиери и председатели на НС пък ще имат право на специализиран транспорт до 4 години след освобождаването им от длъжност. В същото време на лицата, които са били президенти, се осигурява охрана при условията в специален закон, в който е разписано, че имат право на пожизнена такава.

С гласувания законопроект Национална служба „Охрана” вече е специализирана военизирана държавна служба към президента на републиката. С гласуването депутатите приеха НСО да бъде юридическо лице със седалище София, а нейния началник да бъде първостепенен разпоредител с бюджет.

Депутатите решиха още органите на НСО да могат да спират транспортни средства чрез тяхното повреждане, когато водачът им застрашава охранявано лице, обекти или е възникнала опасност за живота и здравето на хората. Служителите на НСО ще могат да използват оръжие само ако е абсолютно необходимо при въоръжени нападение или заплаха с оръжие, за предотвратяване отвличане на охраняваното лице.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: охрананспарламентНСО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази служба струва на бедния българин около 100 милиона на година за да пази от Народната любов дебелогъзи, нагли, крадливи и много страхливи топове. ДА СЕ ЗАКРИЕ А КОЙТО ИСКА ДА РАБОТИ ЗА НАРОДА И НЕ КРАДЕ НЯМА НУЖДА ОТ ОХРАНА.
7
0
 
11
 
! Отговори
принц Чарлз преди 8 години
Когато неотдавна празнуваха годишнината на Английската кралица, по една телевизия показваха построяването на сцената пред Бъкингамския палат. В това време от палата излезе принц Чарлз в открита кола, а зад него караше дискретно един джип на охраната му. Нямаше включени специални светлини, като на нашите мутри. На зебрата, между сцената и палата, принцът спря колата си, търпеливо изчака всички пешеходци да преминат, и чак тогава, бавно и внимателно продължи, по пътя си.
6
0
 
16
 
! Отговори
Кроки преди 8 години
Доста раздута служба. Трябва да преосмислят лошите практики - наследство от комунизма. В Швеция има министри, които се придвижват с колело.
5
0
 
19
 
! Отговори
страх и ужас преди 8 години
НСО не е създадено да отбранява управляващите. Защото управляващите никой не ги заплашва. НСО е създадено като репресивен инструмент, който да заобикаля законите, и произволно упражнява насилие срещу народа на България. Няма документиран случай, НСО да отстранява опасност. Име безчислени случаи, НСО безнаказано да се гаври с българските граждани. Това е част от политиката на пожарникаря, да всява страх и ужас в народа на България.
4
0
 
13
 
! Отговори
Nobody преди 8 години
А, екстра, вече ще ни кюскат директно...
3
0
 
13
 
! Отговори
на снимката преди 8 години
Вижте колата на снимката. Маниашки номер. Двете мутри са без предпазни колани. Този зад волана говори по мобилния телефон. Син буркан, задължителен за всеки уважаващ себе си провинциален мафиозо.
2
0
 
7
 
! Отговори
непукист преди 8 години
????????какво ли невярно написах ?????
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Думбазите се оргадиха с пандури и гавази от народната любов!Тях ще ги пазят, а ние да се оправяме?Този който разреши на хората да купуват и носят оръжие в по - свободен режим ще спечели следващите избори...