Крамоли като за край: Корупция или демография?

В крайна сметка – законът на Кунева остана за друг път
13
Крамоли като за край: Корупция или демография?
Снимка: архив, Булфото

Последният работен ден на депутатите преди лятната ваканция не мина без скандал.

Причината за това стана желанието на реформаторите да мине на първо четене дългочаканият закон за "антикорупция"-та на вицепремиера Меглена Кунева.

Още по темата

След като закъсняха с 15 минути за работа сутринта, депутатите започнаха обсъждането му, но не им стигна времето до 11 часа, за когато пък са нарочени дебатите във връзка с демографската криза, поискани от БСП.

Според правилника за работата на Народното събрание, след като има дебати, те са с фиксиран час и законът, който е бил обсъждан преди това, остава за следващо заседание.

Въпреки това реформаторът Нестимир Ананиев настоя времето за обсъждане на закона на Кунева да бъде удължено до 14 ч. днес. Преди него пък Димитър Делчев, също от РБ, поиска поименна проверка, а Цачева обяви, че ще я направи, преди което и да е гласуване и започна да отброява присъстващи поименно, преди да се гласува искането за удължаването на дебата по закона.

Въпреки че депутатите от ДПС и БСП напуснаха пленарната зала, се оказа че има кворум, за да продължат с работата си народните представители и Цачева обяви,че поставя на гласуване искането за удължаване на времето.

Това ядоса опозицията и Ангел Найденов от БСП обвини председателя на НС, че превръща целия парламент в заложник на Реформаторския блок.

"Те искат да покажат на премиера, че си седят по местата, а и гласуват, но каква е логиката всички да участваме в този цирк, това е нарушаване на правилника и парламентарната практика", отсече социалистът.

Думите му накараха Цецка Цачева да даде почивка и да свика извънреден председателски съвет.

След него тя призна, че не е била информирана, защото по време на целия скандал заседанието водеше заместникът й Димитър Главчев от ГЕРБ, че е започнал парламентарният контрол с връчването на писмените отговори на депутатите от министрите.

"Седем от осемте парламентарни групи, с изключение на Реформаторския блок, считат, че след насрочена процедура по дебати, в рамките на парламентарен контрол, е недопустимо да се продължи с разискванията по законопроекта", обясни тя и заседанието продължи в търсене на отговори как да се стимулира раждането на повече бебета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напълнили сме парламента с ***.
6
0
 
5
 
! Отговори
Hiter преди 8 години
На село и това е не ни трябва парламент.
5
1
 
5
 
! Отговори
Вън от МС преди 8 години
Борбата с корупцията трябва да започне със сваляне на имунитета на г-жа Пръмова, а тя нахалницата заради народа издъхва от сметките за ток, та тя искала да определи състава на комисията.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До *** БалканскиНещо сте се объркал, г-н Балкански. Аз твърдя, че със сигурност ще си чешат езиците със заучените банални фрази, което е много жалко за нацията.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Закон за борба с корупцията внесен от...Миглена Кривоуста.Същата дето се продаде на краварите и затвори Козлодуй , а сега плащаме по1.5 милиарда на същите кравари за Мариците.Отврат е тази женица.Отврат.
2
0
 
14
 
! Отговори
шоп преди 8 години
Бойкомунизмут зацикли от безмислени риформи!
1
0
 
9
 
! Отговори
Ганьо Балкански преди 8 години
И на тези височайши "дебати" какво ще установят ? Информацията за демографския срив не е от днес или вчера. Знае се отдавна. Може би точно днес, след 25 години ще им хрумне някакво гениално решение. Със сигурност няма да си чешат езиците със заучените банални фрази.