Законът "антикорупция" взриви БПС и ДПС: Репресии!

Настояват да няма проверки на държавници по анонимни сигнали
84
Законът "антикорупция" взриви БПС и ДПС: Репресии!
Снимка: flickr

Бюрото за борба с корупцията по високите етажи на властта, което трябва да започне работа от следващата година според т. нар. закон "антикорупция" на вицепремиера Меглена Кунева, предизвика остро недоволство сред депутатите от БСП и ДПС.

Според социалиста Атанас Зафиров този орган е за политическа репресия, а както е написан Законът за предотвратяване на корупцията създава условия за политически натиск.

Той беше категоричен, че е недопустимо да се правят проверки на висши държавници по анонимни сигнали, което противоречи и на Конституцията.

Още по темата

Зафиров се възмути и от факта, че с новия закон отпадат от обхвата на проверките редица експерти, което според него е много съществена слабост.

"Не е предвиден почти никакъв контрол над Бюрото, не е обяснено и как ще се правят тези прословути проверки за почтеност, намалява се и глобата при установен конфликт на интереси от 5000 на 1000 лева", продължи с критиките социалистът.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък не хареса предвидения регламент - Бюрото да се назначава с указ на президента по предложение на правителството.

"Не сме съгласни, че няма значение, че шефът на бюрото ще се назначава по предложение на правителството. Няма как да се дефинира като независим орган, след като ще се назначава от президента по предложение на Министерски съвет. Това е орган, който ще е напряко подчинение на МС, важно обстоятелство предвид факта, че органът ще се бори с корупцията", отсече той.

Местан посочи, че корупцията е там, където е властта и е парадоксално, че с генераторите на корупцията ще се бори орган практически назначен от този, който генерира корупцията.

„Бюрото пък ще проверява депутати и какъв е този контрол на изпълнителната власт върху законодателната власт, нали е обратното“, риторично попита той.

"Излиза, че днес страната се управлява от добрите, от най – добрите министри и заради това само те могат да избират Бюрото, но в политиката освен днес има и утре и може да дойдат не дотам добри, свети министри и ако те си изберат органа, който ще ги контролира, докъде ще се докараме в борбата с корупцията", разкритикува вносителите лидерът на ДПС.

Въпреки това той даде заявка,че ако между първо и второ четене на закона депутатите от движението може да променят позицията си, ако видят промяна по отношение на назначаването на Бюрото. Според Местан обаче проблемът в България не е в правната уредба, а в това, че законите не се прилагат ефективно.

"Страната по транспонирано европейско законодателство е на едно от челните места, близо 100% от европейското право е транспонирано в националното и как да си обясним факта, че България и Румъния са в Механизма за проверка и оценка. Обяснението на този парадокс е много просто и много жестоко, и то е, че и най-добрият закон не може да замести политическата отговорност за ефективното му прилагане, и най-добрият закон попаднал в социокултурна среда, която се съпротивява срещу него, ще се провали", обобщи той.

Въпреки че беше обсъден в крайна сметка дългоочакваният „антикорупционен“ закон - той не беше гласуван на първо четене, защото депутатите излязоха в почивка, а след това им предстои дебат за демографската криза и парламентарен контрол.

В обхвата на проектозакона попадат политици, високопоставени държавни служители и магистрати. Бюрото за борба с корупцията ще може да използва като повод за започване на проверки по анонимни сигнали и медийните публикации.

При установено разминаване между приходите и притежаването имущество от над 10 000 лева - срещу високопоставените хора ще започва официално разследване. Ако има доказателства за извършено престъпление, случаят ще се предава и на прокуратурата.

Бюрото трябва да обединява част от функциите на Сметната палата, Комисията за разкриване на конфликта на интереси и БОРКОР. В закона изрично е посочено задължението за деклариране на имуществото и доходите и на лицата, с което политикът е във фактическо съпружеско съжителство.

Законът дава дефиниция и на понятието "корупционно поведение". Това е "поведение, при което в резултат на заеманата висша публична длъжност, лицето получава облаги от материален или нематериален характер, водещи до незаконно увеличаване на неговото или на свързани с него лица имуществено състояние, или изпълнява възложените му правомощия или задължения по служба при условията на конфликт на интереси".

Законът въвежда и строги ограничения за лицата, заемащи висши публична длъжности. Те няма да имат право в продължение на една година от освобождаването си от да сключва трудови или други договори за изпълнение на ръководни или контролни функции с търговските дружества, както и да участва в обществени поръчки.

Ако разпоредбите бъдат нарушени, санкции ще има за служителя, който ги е нарушил, но и за търговското дружество, който го е наел.

Кръгът от лицата, които ще бъдат обект на проверка също се разширява. Сред новите категории, които ще са обект на проверки са общинските съветници, главните архитекти на общините, ректорите на държавни висши училища, управителите и изпълнителните директори на болници, ръководителите на управляващите органи и междинните звена по програми, финансирани със средства от ЕС, служителите в централната и териториалната администрация, на които са делегирани функции по вземане на решения във връзка с процедурите по възлагане на обществени поръчки.

Националното бюро ще се ръководи от директор, който се подпомага от заместник-директор. Те ще се назначават и освобождават от президента по предложение на Министерския съвет.

Ръководството на Националното бюро ще трябва да отчита дейността си на всеки три месеца в интернет, както и да представя годишен доклад в Народното събрание.

Директорът и неговият заместник ще имат правото да искат от съда дори разкриване на банковата тайна за проверявано лице. Инспекторите, които ще извършват оперативната дейност по проверките на висшите чиновници, също ще преминават през тест за почтеност. Дейността на бюрото ще се проверява ежегодно от независим външен одитор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
чичо Гошо преди 8 години
Наскоро говорих с едни чужденци.И те като нас не са доволни от това което става в Европа.На въпроса ми защо Брюксел търпи тази корупция и национално предателство,ми отговориха така: Всички еврочиновници и ръководители в държавите на Евросъюза са взели големи подкупи.Тези пари се намират в точно определени банки и не могат да се прехвърлят на друго място.При едно неизпълнение на дадена команда могат да бъдат и запорирани.По този начин ги държат в зависимост.
60
0
 
2
 
! Отговори
а какво иначе преди 8 години
На България й е необходима само американска ядрена атака.И това ще стане един ден ,когато ДПС вземе властта и после нахлуят ИДИЛ.Държава ,която няма духовност,но поддържа :мафия,корупция ,безмислени тв шоута и медии .Какво заслужава ,ако не това.
59
0
 
4
 
! Отговори
гост преди 8 години
Тази комисия трябва да работи на 24-часов работен ден и пак няма да и стигне времето да разследва всички корумпирани във властта. Освен това ще трябва да построят и нови затвори, защото съществуващите са вече пълни с кокошкари. Предлагам един такъв затвор да издигнат до Парламента, та всеки ден като минават властимащите покрай него, да си правят сметката как ще работят.
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
правилно, военен режим... 240 затворника от бялата конюшня директно в Белене.. .. покрай тях и всички "бизнесмени" имали вземане даване а за изпростелия озлобен народ- Крумови закони . всяка простотия да се наказва ТРОИНО по-жестоко отколкото в Европа... ..и в един хубав ден след ще се събудим в държавата-мечта....за съжаление никой няма интерест от това
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БПС? И претендирате да сте медия?
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще реват ами,пари за рушвети сега трябва да се дават.
55
4
 
9
 
! Отговори
чичо Гошо преди 8 години
НА ДЪРЖАВАТА И ТРЯБВА ВОЕНЕН РЕЖИМ! МИНИМУМ 10 ГОДИНИ!
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напълнихте гащите май?
53
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижте на кой държавник децата са в чужбина. Свъжете се с хора които ги познават, проверете имотите им там без един ден работа зад граница и ще разберете за какво иде реч.Тези неща днес могат да се проверят.Крадат от вас и изнасят пари в чужди банки, а вие работете в чужбина, икономисвайте за да можете да изпратите някой лев на вишите деца да не умрат от глад в България.Държавник който е крал от народа , когато и да го утрепеш ще е късно.Долна *** са всички.
52
1
 
12
 
! Отговори
ЦИРК преди 8 години
"проверки на държавници по анонимни сигнали". Има логика, хем хората няма да се страхуват да подават сигнали, хем чиновниците ще се топят един-друг. Ще се получи нещо като вътрешен самоконтрол :)Обаче няма да го приемат. В това е играта - предлагат нещо, за което предваритлно се знае /са се разбрали/, че нама да се приеме. След това тази атикупупционна комисия прави една-две показни акции, после оправдава липсата на задоволителни резултати от работата с неприемането на определени искания.
51
0
 
6
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 8 години
До Анонимен 68 С второто изречение стигаш до следващата поговорка - " Акулите се изяждат помежду си "
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гарван на гарван око не вади. Само лично отмъщение може да бъде възмездието в тази долна мафиотска държава
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знаете ли че много често хората са принудени да плащат за неща които им се полагат. Ако не му платиш държавния служител няма да ти даде необходимия документ и ще те развърта нарочно въпреки че това му е работата и хляба които яде, е от твоите пари които си дал за данъци. На такива главите трябва да им бъдат *** на работните им места.
48
0
 
4
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Кой е този безсмъртен и недосегаем, който ще си каже трите имена, ЕГН и точния адрес и писмено ще уведоми прокуратурата, че главния прокурор, че министър председателят или/не дай боже/ министъра на вътрешните работи е "пикал накриво"?? Като толкова много държи да се спазва констентуцията, защо г-дата Доган, Местан и пр., си имат политическа партия??? За г-дата български чорбаджии тази книжка/констентуцията де/ е тоалетна хартия и когато им е нужно.... я употребяват !!!
47
0
 
6
 
! Отговори
ист преди 8 години
Предлагам в антикорупционния закон да има само един член.член 1 единствен - всички министри,депутати и чиновници на високи позиции от последните 70 години, доброволно да влезят за по 5 години в затвора за антинародна дейност - те си знаят защо.За прокурори и съдии не казвам нищо лошо,въпреки че и тяхното място е при другите. Но не го казвам.
46
0
 
5
 
! Отговори
Гено преди 8 години
Преди години работих таксиметров шофьор. Когато имам съмнение в някой записвам целия маршрут с часовник,Така преди години една рускиня се опита да ме обвини в насилване и подаде оплакване като искаше пари обещетение . Когато се явих в съда със записа тя остана изумена и я хванаха в лъжа,Записвайте всичко на всякъде защото имащите власт са най мръсни и долни
45
1
 
3
 
! Отговори
Всяка репресия ще преди 8 години
бъде заслужена срещу вас, мошеници, дори нямате идея аз какво бих ви измислил! Бъдете доволни, че само толкова са предвидили в закона!
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БСП не БПС журналята са *** прослойка.
43
1
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименИзвинявай но пиша от телефона и в същото време играя с детето и не проверявам всичко. .
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сигнала трябва да бъде придружен с думите имам съмнение. Аз например имам навика тайно да записвам разговори в държавни институции. Разни касиерки, чиновнички, служители на кметства. Правя го защото ми се случи когато се оплаках служителя отрече да е казал каквото ми каза.Има писалки с микрофони, с телефона, сякак може да запишете разговори.