Политическият юли: Кабинетът стана функция на ДПС!

Анализаторите смятат, че Местан е спасил Борисов от шантаж
4 авг 2015 18:00,
118
Политическият юли: Кабинетът стана функция на ДПС!
Снимка: архив Булфото

Сближаването на ГЕРБ и ДПС е един от сюжетите в политиката през изминалия месец. Мандатът на кабинета се превръща във функция на намеренията на ДПС. Такъв анализ правят наблюдателите от Института по социлогия "Иван Хаджийски" за събитията през политическия юли.

Сред авторите на анализа са проф. Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Борис Попиванов, Първан Сименов и др.

Още по темата

Триъгълникът ГЕРБ-ДПС-РБ промени геометрията си в полза на ДПС, без ГЕРБ да губи "водещата" роля. "Десният завой" на ДПС е взет, пишат анализаторите.

Според тях ДПС не е позволил на Реформаторския блок да се утвърди като "западния" и "предпочитания" партньор на ГЕРБ в управлението. От Института смятат, че и двете формации вече застават като еднакво "западни", което свива терена на кампанията срещу ДПС.

Наблюдателите са категорични, че сега и антикорупционното законодателство, и промените в Закона за съдебната власт стават зависими от мнението на ДПС като пазител на "конституционния консенсус".

"ДПС даде на ГЕРБ важна предпоставка за дълъг мандат – невъзможност на по-малките партньори да го шантажират с предсрочни избори. Съхраняването на кабинета става функция на намеренията на ДПС. По-добра изходна позиция за преговорите за бъдещите президентски избори трудно може да бъде измислена", пишат от "Иван Хаджийски".

В анализа се казва, че опитът на лидера на ДСБ Радан Кънев да заплаши ГЕРБ с “предоговаряне на управлението” и нови избори, е бил посрещнат сдържано от ДБГ и контриран рязко от СДС.

“Ако ДСБ са прави, че ГЕРБ не иска тяхното напускане, за да не задълбочат зависимостта си от ДПС, то не по-малко вярно е, че ГЕРБ няма намерение да им позволи да диктуват дневния ред на управлението“, пишат анализаторите.

В БСП пък продължава да тече “олевяване“ - в национално-патриотичната ниша. Според Института номинацията на Михаил Мирчев за столичен кмет е симптом за това. Въпрос на време обаче е да се разбере дали това ще изолира или не БСП. Това се случва в ситуация, в която АБВ чака пълната маргинализация на столетницата.

Според анализаторите партиите ще използват местните избори, за да се захванат с недовършените реформаторски сюжети.

"Твърденията, че след местния вот е все по-възможна реконструкция на кабинета, усилват нервността на отделните играчи и превръщат залога на изборите от местен – в национален", пишат от Институт "Иван Хаджийски".
 
От там припомнят и че трите водещи реформи са се раздвоили в последния месец и се е наложила намесата на Бойко Борисов.

"Така той реализира съществен двоен успех - укрепи ролята си на обединител и се представи като истинския мотор на реформите", смятат наблюдателите. Те напомнят и бламирането на президента и анализират, че не е ясно дали той е получил нещо в обещание или утешение. "Мая Манолова пък очевидно получи нещо", допълват те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: ДПСинститутГЕРБРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Които са гушнали ДПС са гушнали здраво и корупцията, после и "букета". Предстои във всеки случай да гледаме поредния бурен епизод от спектакъла "Напъни за реформи"..... уж.
91
0
 
0
 
! Отговори
Просто е! преди 8 години
ДПС--е втора политическа сила!НЕМА МЪРДАНЕ ,БРАТО....ХА,ХА,ХААААААААААААА...
90
0
 
1
 
! Отговори
78elitsa преди 8 години
Добротата на Министър-Председателя е адресирана към ДПС,за да започнат да се сливат с палитрата от разнопартийно управление,което е успешно в името на каузата Стабилна и успяваща България.На какъвто и език да бъде произнесена думата Равновесие ,нейния смисъл е един и същи.Фанатичното е крайното,а положителното е балансирано,защото има ЦЕНТЪР.
89
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз виждам само асфалт и тротоарни плочки
88
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз не виждам реформи, а вие ?Само приказки и нищо повече.
87
0
 
5
 
! Отговори
бг преди 8 години
така е приятел в нужда се познава
86
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обрязаха и Буда.
85
0
 
19
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Нищо ново под слънцето. Борисов, Пеевски, Доган, Радан- всички са в коалиция БОСТАН
84
2
 
19
 
! Отговори
Българка преди 8 години
И Герб и РБ се оказаха толкова долни политици колкото са и останалите. Щом по толкова долен и нескопосан начин ни затвориха отново устите какво да си говорим. 25 години чакаме да видим един политик-БЪЛГАРИН милеещ както за българите ,които са за ожалване така и за БЪЛГАРИЯ. Уви ...Всички се оказаха натренирани по трупане на милиони и нищо друго .....няма милост ,няма родолюбие !
83
0
 
17
 
! Отговори
император преди 8 години
дпс използва всяка партия с цел изгода ще дам пример бсп за плоския данък
82
1
 
4
 
! Отговори
Лилов преди 8 години
До 98Да, съгласен съм с теб предатели ги има, но защо ли Русия гони НПО, и фондациите на Сорос ? Според теб защо го прави ? Там ги наричат пета колона предатели, ние си ги знаем като ***, или соростутки.......
81
2
 
13
 
! Отговори
ТАКА Е.. преди 8 години
ИЗБОРИ ИДВАТ ХИТРИЯ МЕСТАН ЗНАЕ МНОГО ДОБРЕ ЧЕ АКО НЕ СЕ СБЛИЖИ С Б.Б. ЩЕ ИМА ПРОБЛЕМ С ЕКСКУРЗИАНТИТЕ - МНОГО ГОВОРИХА И ПРОТЕСТИРАХА ЗА МЕСТАН И СТАНИШЕВ ЩЕ ВИДИМ СЕГА "УМНИТЕ" ПРОТЕСЪРИ ЩЕ СЕ ПОЯВЯТ ЛИ И КАКВО ЩЕ ГОВОРЯТ ПО НОВА ТВ И БТВ НЯКОИ ЖУРНАЛИСТИ НО ТЕ СА В ОТПУСКА ЩЕ ГИ ИЗЧАКАМЕ - А КОЛКО БЪЛГАРСКИ ТУРЦИ ЩЕ СЕ ВЪЗМУТЯТ ОТ ТОВА РЕШЕНИЕ НО МЕСТАН ЩЕ ГИ ИЗЛЪЖЕ ТОЙ ТОВА ГО УМЕЕ - КАК МОЖЕ ЕЛЕКТОРАТЪТ МУ ДА Е ТОЛКОВА БЕДЕН А ТОЙ ДА СТАВА ДЕСЕН НООО В Б-Я ВСИЧКО МОЖЕ
80
0
 
9
 
! Отговори
Кънчо преди 8 години
Сега е сезона на дините...после на ТИКВИТЕ...А той БОСТАН си съществува, важно е кой обира дините, и тиквите.........!!!!
79
0
 
18
 
! Отговори
Колев преди 8 години
ГЕРБ има "водеща" роля под ръководството на ДПС.
78
5
 
22
 
! Отговори
Бойко и ДПС преди 8 години
Свиквайте с новата коалиция ГЕРБ + ДПС. Разправях аз, че ГЕРБ ще разчита на подкрепата на ДПС, ама като няма кой да ме слуша, сега ще патите всички. Преди беше БСП и ДПС, сега са на хода ГЕРБ и ДПС. Само БСП и ГЕРБ се сменят, ДПС си остава винаги на власт и играе винаги ролята на златен пръст. Така ще бъде и за в бъдеще.
77
1
 
13
 
! Отговори
Kocho преди 8 години
Ei hora nauchete se da mislite... DPS sa s GERB ot samoto nachalo te butnaha oreshaka zaradi taina dogovorka s BB i da se oturvut ot dosadniq Sergaei ale luq jiveete v koi na 99 stepen :)
76
2
 
22
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Едни комунисти спасяват други комунисти,после обратното.Щафета!25години вече преизбираме едни и същи изедници червени.
75
6
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Vinata si e izcialo na BSP. Ako biaha podali te tazi raka na GERB sega GERB niamashe da se oprat na DPS patericata. kakto kazva naroda:dvama se karat,a tretiia pecheli
74
13
 
8
 
! Отговори
Смех... преди 8 години
ЕСТЕСТВЕНО Е ---БКП/бсп да има желание и стремеж , ГЕРБ И ДПС ДА СА В КОНФРОНТАЦИЯ!ТАЗИ СХЕМА ---ЩЕ ПОЗВОЛИ НА СТОЛЕТНИЦАТА ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА КОМА!Т.н. "***-лизатори"---просто се опитват да внушават тази СХЕМА НА ОБЩЕСТВОТО И МЕДИИТЕ!ПРОСТО --НЕСКОПОСАН ОПИТ ЗА МАНИПУЛАЦИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!
73
4
 
21
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 8 години
До Анонимен 69Грешиш за победата .По-скоро дето е Бокко там е и бъркотията!!!