Миков тъгува във Facebook: Бригадири, язовири...

Лидерът на БСП реди красиви спомени от комунизма
5 авг 2015 15:17,
219
Миков тъгува във Facebook: Бригадири, язовири...
Снимка: архив Булфото

Лидерът на БСП Михаил Миков честити рождения ден на бригадирското движение от Facebook и си спомни за силните страни на България по времето на комунизма.

От профила си в социалната мрежа той припомни, че на 5 август 1946 година е била създадена първата национална бригада.

Още по темата

"Груповият ентусиазъм и позитивното усещане за принадлежност към едно общество, солидарността и физическото усещане за споделена кауза е точно това, което днес липсва все повече в живота на българите. Инфраструктурни обекти, ж.п. линии, язовири, заводи... цял град – това ражда трудът на този младежки и патриотичен устрем, променил облика на Родината", пише Миков.

В поста си той допълва, че България от седемдесетте години на миналия век е продукт на усилията и приноса на всички българи в изграждането й.

"Заслуга на целия ни народ след Втората световна война е онази България със силна индустрия, развито земеделие, балансирано регионално развитие и здраво в демографско отношение общество, без неграмотност и бедност, със социални придобивки и завоевания, които тогава бяха ежедневие, а днес се приемат за популизъм", пише още лидерът на БСП.

Той изразява съжаление, че ситуацията днес е съвсем различна.

"Днес живеем в държава, която е длъжник на своя народ. Живеем сред бедност и несправедливости, които са навсякъде в ежедневието на българите", обобщава соцлидерът. Според него левите трябва да променят страната и да възстановят връзките между хората и между народа и държавата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
4
 
! Отговори
безпартиен преди 8 години
Който е завършил преди 1989-та година помни и оная действителност.Помня как работехме за жълти стотинки,а командирите на бригадите се шляеха по цял ден.Помня и как слушахме БиБи Си -Лондон.Помня как ни излъгаха за Чернобил.Помня и мизерията по времето на Жан Виденов.Помня и как ме разпределиха насилствено в другият край на страната защото родителите ми не бяха членове на БКП.и затова за нищо на света няма да гласувам за БСП.Бих гласувал за партия оглавявана от ген.Пиночет.Но няма такава.
108
1
 
2
 
! Отговори
Не знам какъв е бил преди 8 години
тогава твоят баща, 195, но аз си спомням как беше унижаван, изместван и пренебрегван моят баща, който неофициално беше сочен за един от най-добрите български специалисти в неговата област.Но не беше АБПФК. Винаги, по различни поводи, почит бе отдавана на едва сричащи работници, на бивши партизани, заемащи синекурни длъжности те му бяха шефове без бъкел да разбират от работата му, но стане ли въпрос за премии във връзка с негово изобретение - те са му съавтори, имената им се пишат преди неговото.
107
0
 
2
 
! Отговори
Не пиша глупости,195 преди 8 години
Не те знам какъв си бил ти тогава, но помня как от 180 обявени места за кандидат студенти за една специалност, "на общо основание" можеха да влязат само 10 човека и то от цяла България. Тези 10 места се разделяха "за София" и "от страната",отделно всяка една от тези групи се разделяше на момчета и момичета. Кандидатстват няколко хиляди, повече от 50% са софиянчета,които се борят за по 1-2 места за девойки и още толкова за младежи. "По параграф" влизаха и с тройки в същата специалност,а ние с (6)
106
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мръсен долен *** помня като ни водехте под строй на бригади мръсно комунистическо кле. Насила и който не си или не можеше да си изпълни нормата беше наказван порицаван викахте родителите ни в училище даскалите ни пишеха слаби оценки или оставяха на поправителни всичко това ни караше да си крадем един на друг това което сме вършили по бригадите да представим като наша норма да еб.вашта лъжлива изродска мца.
105
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 190Написал си един куп глупости... Точно по това време хората почитаха способните, а не като сега който има BMW и баща му е откдарнал повече! Тогава във ВУЗ за едно място кандидастваха от 20 до 50 и повече човека. Сега казваш добър ден и си приет - само да ти вземат парите. Нямаше ги много дебилните *** в соц-а защото имаше една телевизия и половина и там не ги пускаха (за разлика от сега, когато на мода е извратеното и пошлото) Не пиши глупости
104
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прочетох само заглавието, но три неща ви казвам:1. Никога няма да гласувам за БСП2. Беше много яко това време - без интернет, мобилни комуникации и медии3. Пътищата по които пътувате, тротоарните плочки по които вървите, язовирите от които ви идва водата - всичко това беше направено тогава!
103
2
 
2
 
! Отговори
До 190 преди 8 години
Има разлика.През соца дебилните *** биваха възхвалявани - щом е *** и беден човек, значи в морално отношение е най-извисен и е най-свой за комунистите - затова в повечето случаи заплатите на работниците биваха в пъти по-високи от тези на обикновените висшисти, но само малък процент от тези работници бяха наистина кадърни, съзнателни и трудолюбиви хора.Останалите просто бяха абонирани за заплати в заводи които работеха на загуба или се мотаеха по строежитеМладежките бригади бяха ангария
102
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сегашните студентски бригади слава богу не са като комунистическите ви трудови лагери ,сега младите наситена доброволно ходят в сащ и великобритания,и даже им плащат *** каскета това не може да го проумее а и не иска
101
0
 
3
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
Ами то бригадири и сега си има-колко хора работят за без пари.
100
10
 
6
 
! Отговори
Дадо преди 8 години
Момчета, спрете да пишете глупости. В онези години нямаше толкова прости хора като вас. Запазете неграмотността и простащината си в тайна и оставете знаещите да говорят, може би това ще бъде шансът на България отново да се измъкне от л.йната, в които я натикаха т.н. демократи. Добре ще бъде българите отново да заживеят като бели хора.
99
5
 
6
 
! Отговори
бб преди 8 години
спомням си бригадата на месарите вадиха картофи ....да,но купчината картофи бе по малка от бутилките изпити по време на тази прехвалена и задължителна бригада !кого заблуждаваш бе пиянде ??
98
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крадяха пълните щайги с така наречените "хайдушки каручки" - вместо типичните за каруца колела, тези са с автомобилни гуми.А летните строителни бригади? Какви норми можеха да изпълнят момичетата? Възлагат ни да пренасяме греди - две яки момчета могат да вдигнат една, а девойчетата се опитват по четири да вдигнат една, но не успяват. Възлагат ни и изкопчийска работа, момиче колко пръст може да изкопае.По времето на Хаинбоаз не е имало много техника, та работата на ръка може и да е имала ефект.
97
2
 
4
 
! Отговори
Продължавам 181 преди 8 години
Трудно е да крепиш с едната ръка щайга,седейки на клон, а с другата да береш плодове.Затова оставяхме щайгите на земята и се мъчехме да ги уцелим с откъснатите ябълки. След като оберем едно дърво по този начин, идват онези двамата със стълбата, за да можем да слезем. Ябълките, разбира се, са набити.Пращаха ни и да берем грозде. Набраното оставаше в щайгите край блока, за да може сутринта да мине камион и да ги натовари. Само че през нощта, местните хора открадваха значителна част от тези щайги.
96
1
 
6
 
! Отговори
До 161 преди 8 години
Защо да са глупости?Давам ти пример. 80 души бяхме в едно село на есенна бригада, да берем ябълки. Нас, бригадирите, ни пращат в такива блокове, в които вече са минали текезесарите и са обрали онези плодове, които могат да се достигнат без да се качваш на стълба. Дали са ни обаче само една стълба и двама от нас я разнасяха от дърво на дърво, та цялата бригада от 80 човека да може да се качи по дърветата - по двама човека на дърво. Не ни дадоха торби, а е трудно да крепиш щайга (продължавам)
95
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледам ги тия червени каскети на снимката и им се чудя на акъла с тия знамена руските. Аз лично никога не бих развял знаме на чужда държава в родината си.
94
4
 
18
 
! Отговори
партиен член преди 8 години
Еми хайде другари.Нали имате младежко БКП.Организирайте едни бригади и направете някакъв път язовир и др.такива полезни дела.Ама едно е да направиш а друго е да плямпаш щуротии.
93
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Русия е капитализъм на 100степенБг. Чибурашки налага ви се да метаете за Северна Корея
92
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** -това са само мечти по комунизма.В Русия е див капитализ ъм.Не знам простите бг ***,за какво метаете:-) :-) :-)
91
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Миковь,честети на комуназите чрез капиталистическия фейсбук, докато другаря Станишев, е в Гейропа на на тлъста гейропска заплата.
90
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНищо не се приозвежда. Всичко се внася. Никога България не е била толкова зле както сега.