У нас има нужда от дългосрочна работа с бежанците

От 2013 г. няма интеграционна програма за тях
Обновена: 21 авг 2015 19:18 | 21 авг 2015 18:48, Анисия Иванова
78
У нас има нужда от дългосрочна работа с бежанците
Снимка: Bulgaria On Air

В България има нужда от дългосрочна работа с бежанците. Около тази теза се обединиха журналистът и доброволец Мария Черешева и зам.-председателят на Съвета на жените бежанци Ехлибейте Мехметай.

По данни на Държавната агенция за бежанците техният брой у нас се е увеличил повече от два пъти от началото на годината. Около 1/10 от тях реално остават в страната ни.

Целта им е Западна Европа, като най-атрактивните страни за тях са Германия, Швеция, Франция. Причината е, че тези страни имат интеграционни програми и предлагат по-добри възможности за тях, обясни пред телевизия България Он Еър Мария Черешева.

Една от причините бежанците да не остават у нас е, че от 2013 година у нас няма интерграционна програма, която да подкрепя адаптацията им у нас. "Тя беше прекратена, на нейно място се изработи стратегия, но не се намериха пари, за да заработи тя", обясни Мехметай.

Стратегия има, трябва да се приеме план за действие и да се осигури бюджет, потвърди Черешева. И тъй като финанси за нея все още няма интеграцията на бежанците се случва с доброволци и неправителствени организации.

Когато един бежанец влезе в България той се сблъсква с много трудности. Трябва да се има предвид, че е изминал тежък път и има нужда от най-елементарните неща - медицинска грижа, обучение по езика. Сред мигрантите има и много деца, които ако искат да продължат училище, трябва да положат приравнителен изпит, но без знанието на български език няма как да се случи, каза още Мехметай.

Много е тромава и бавна процедурата около получаването на статут на бежанци. Има сирийци, които искат да останат у нас, харесват страната и българите. "Те казват, че България е по-близка като манталитет и общество до Сирия, отколкото една Германия". Но това е едната група от бежанци, които са от страни с военни конфликти. Те получават статут на бежанци по-бързо, обясни Черешева.

Другата група са хората, които са от африкански страни и Иран, където системата е по-демократична и няма ежедневен риск за живота им. Тези хора изключително трудно получават статут, под 1% са получили такъв. "А страната може само да спечели от тях", смята тя.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
5
 
! Отговори
OF преди 8 години
Защо ли великият хан Тервел е спрял арабите и са избити хиляди българи. За да може политиците-предатели заградили се в луксозни палати да си прибират паричките от западните господари ли?
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да правят трудови лагери, заградени с 2 реда бодлива тел и хора с автомати по вишките.Така ще се оправи.Всички които 2-3г са бачкали съвестно, вече имат право да им разглеждат документите за оставане
39
0
 
9
 
! Отговори
Дедо Гого преди 8 години
Че статията е *** - *** е ! Ама последното изречение кърти мивки ! С какво бе, момиченце безмозъчно ще спечели България - с парите дето отиват за издръжка на бежанците ? Че малко си имаме от индо-българите за издържане...а пенсионерите ни - да ***, нали ?
38
0
 
13
 
! Отговори
мм преди 8 години
Предатели! Интегрирайте се с арабите и африканците ама на друга територия!България е на българите *** смотана *** к...!
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DALGOSROCNA RABOTA S ROMITE,S ARABITE,S AFRIKANZITE,A NA BEDNITEBALGARI KOI SHTE OKAGE POMOSHT?
36
2
 
5
 
! Отговори
Иван Пешев преди 8 години
Аз лично бих ги приел ако почнат да жулят ракия и сланина, иначе не , да си ходят в Мека при светините.
35
0
 
16
 
! Отговори
До 59 преди 8 години
Всички бежанци трябва да се изпратят в САЩ, те са богати и объркаха арабския свят, а не само арабския
34
0
 
22
 
! Отговори
терин преди 8 години
Ако Западът беше помогнал на Асад срещу ислямистите, сега нямаше да има бежански поток към Европа.Сега богатите европейци ще берат плодовете на безмозъчната им политика.И тия бежанци са началото на края на Европа.
33
2
 
12
 
! Отговори
До Осман преди 8 години
А вие и след 1000 г ди останахте ***
32
13
 
2
 
! Отговори
OSMAN преди 8 години
500G SA MALKO ZA VAS
31
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
приемането на мигранти от Сирия ще реши ли военният конфликт там.Как това помага за прекратяването на войната?
30
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
няма място за притеснение, бежанците ще поработят с гражданите и всичко ще си дойде на мястото; още малко бежански приток с тези темпове и с цивилизацията е свършено.
29
1
 
26
 
! Отговори
Свинкс преди 8 години
Братя и сестри , изчезваме като нация и за това главно сме виновни ние че се оставяме да ни управляват национални предатели и безроднини.. какво да ви кажа повече освен умната и се стрестнете най накрая , ако не вие поне се замислете в каква държава ще живеят децата ви .. а камъка си тежи на мястото майка България с нейната красота е нашето съкровище .
28
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Bejancite iskat da hodiat v zap. Evropa,a nie shte gi obrabotvame da ostanat tuk. zashto e tazi diskriminaciia?pusnete gi da idat kadeto iskat,nie ne sme tirani.
27
0
 
15
 
! Отговори
bulgaria on obama преди 8 години
абе днес бг...защо всеки ден цитирате какво еказъл поредния *** в тази платена отУСА телевизия?Ми дайте да им дадем на джихадистите по един мезонет!!Коя държавав момента интегрира джихадисти?
26
0
 
34
 
! Отговори
Х преди 8 години
Правилното заглавие би било"България няма нужда от бежанци."
25
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пратете тъпите кифли при имигрантите, да им го наденат.
24
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТо все едно да опиташ да превърнеш ром в човек. Не става.
23
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като са бежанци първо да приемат христовата вяра и тогава да ги пускат в страната! Иначе обратно откъдето са дошли!
22
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аман от платени *** които да ни наливат акъл как да ни се влоши положението с други думи