Българите в Турция не ги е еня за референдума у нас

ЦИК обяви, че открива 430 секции в чужбина
Обновена: 26 авг 2015 13:49 | 26 авг 2015 13:43, Веселина Йорданова
38
Българите в Турция не ги е еня за референдума у нас
Снимка: архив Булфото

Не се очаква интерес за гласуване на референдума от български граждани в Турция, стана ясно от думите на външния министър Даниел Митов. Той обясни, че в някои секции в Испания за момента също липсва такъв.

Министърът информира за възможните рискове, свързани с предстоящото допитване с въпрос дали да се въведе електронно гласуване. Референдумът ще се проведе заедно с местните избори на 25 октомври.

ЦИК ще е длъжна да открие зад граница повече от 430 секции, където такива е имало през последните 5 години и в които са гласували не по-малко от 100 българи.

Митов уточни, че има риск в някои държави да липсва голям интерес за гласуване и да бъдат отворени секции, в които на практика няма да се явят голям брой хора да гласуват.

Съществува и риск да не можем да попълним броя на хората, участващи в Секционни избирателни комисии, съобщи още той. Затова Митов апелира партиите да съдействат и да попълнят своите квоти. Министърът уточни, че това не е проблем при друг тип избори, но сега може да се окаже, затова ще разговаря с парламентарните партии по темата. Разговор вече е проведен с председателя на НС Цецка Цачева, а днес предстои среща и с представители на ЦИК.

Като друг проблем Митов открои това, че чиновниците, които ще бъдат командировани от България за попълване на състава на СИК в чужбина, няма да могат да гласуват на местните избори. По думите му трябва да се намери изход от казуса, който възниква като конфликт между конституционно право на тези хора и тяхното участие в СИК. На последните избори за целта са били командировани 388 души от администрацията.

Митов се обяви за това да се увеличи възнаграждението им с аргумента, че това е много тежка работа, а заплащането е минимално. Министърът обаче не коментира финансовата страна на въпроса и това колко ще струва допитването в чужбина, като уточни, че в момента се водят разговори с Министерството на финансите.

По темата с присъствието на военни по границите ни той заяви, че държавата трябва да ги охранява. "Ние това го правим и го правим добре. Миграционният поток не е насочен към България, той е насочен на запад и на север и ние като държава сме длъжни да отделяме внимание на охраната на границите си", посочи външният министър. По думите му става въпрос за охрана и наблюдение, и при евентуален бежански натиск по границата ни с Македония ще се прилагат същите мерки както по българо-турската граница.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами, че българите в България да не би да ги е еня?
29
0
 
5
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Според Констентуцията на РБ бългърските граждани са длъжни да плащат данъци, такси, налози, мита и прочие тегоби!! ЗАЩО БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ЖИВЕЕЩИ В ЧУЖБИНА, КОИТО НЕ ДАВАТ И СТОТИНКА В БЮДЖЕТА НА РБ, ГЛАСУВАТ ЗА ПОЛИТИЦИ, КОИТО ДА ХАРЧАТ ПАРИТЕ СЪДРАНИ ОТ МОЯ ГРЪБ ????? Иле аз,простакът, живея в тази страна и ми вземат парите, за да може Хасан от Турция да каже, че Местан ефенди може да ги харчи? Къде е логиката и по каква причина ще ме задължавате и да гласувам за вас, г-да НОТАБИЛИ ?
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ISKAME REFERENDUM ZA IZLIZANE NA BALGARIA OT E.S. I NATO.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв е проблема,че референдум трябва по въпроса,нали се плащат данъци,такси и се вадят електронни справки и отчети разни по няколко начина и се пращат по адрес,съответно могат да се закриват абонаментни сметки и участия в програми,проекти в разни направления,промяна на адрес на пребиваване,ред други разнообразни електронни услуги,където не се нуждае пряко потвърждение на определен казус пред гишето с номерче за ред или определено назначена среща за изяснения и сравнения и последващ печат и ПДФ.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нa тях не имтрябвa референдум..те си глaсувaт твърдо
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Досега изборите струваха 20-30 милиона, сега 50. Да не би в сметката да са сложени и стадионите и залите.За санирането няма да питам.
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако си изберем Баце за цар що пара ще спестим... Това избори, това дупетати и народно събрание, това субсидии, това партийни централи...поне милиард на година. Ще мое си построим и магистрали, и да бетонираме черноморието, Рила, Пирин и Родопите Един Баце като Слънце и друго ни не требе.
23
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
докога ще наричат турците българи? Това са турци, никакви българи не са. да си седят в анадола
22
2
 
6
 
! Отговори
до 18 преди 8 години
Ти луд ли си на луд ли се правиш нас ли ни вземаш за луди Атакта е на ДПСто и никога няма да спечели изборите тя е само за да вдига избирателната активност подмамвайки *** да гласуват
21
13
 
8
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
Българите в Турция не ги е еня за референдума у насАМИ ПОЧТИ НИКОЙ В ЧУЖБИНА НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ИЗБОРИ И РЕФЕРЕНДУМИ ! АЗ СЪЩО НЕ ГЛАСУВАМ ВЪПРЕКИ ,ЧЕ КОГАТО В БГ. ИМА ИЗБОРИ В ГЕРМАНИЯ СЕ ОТВАРЯТ СЕКЦИИ ЗА ГЛАСУВАНЕ ! САМО ЖИВЕЕЩИТЕ В БГ. СИ ВЪОБРАЗЯВАТ ,ЧЕ НИЕ ОТ ЧУЖБИНА ГЛАСУВАМЕ И ПО ТОЗИ НАЧИН ОПРЕДЕЛЯМЕ ТЯХНАТА СЪДБА В БЪЛГАРИЯ ! СПОКО ,НИЕ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАМЕ КАК ЖИВЕЕТЕ И КАК ЩЕ ЖИВЕЕТЕ В БЪДЕЩЕ ,ТОВА СИ Е ВАШ ПРОБЛЕМ И НИЕ ЗАТОВА НЕ ГЛАСУВАМЕ ! СЪДБАТА ВИ Е ВЪВ ВАШИТЕ РЪЦЕ
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, как да не ги интересува?! Нали ще ги повозят в автобуса, ще ги черпят по едно свинско кебапче и по една бира. Точно така! Свинско кебабче! Ще се видят с родата по селата и ще се приберат. Тези хора са по-заинтересовани от който и да е бил гражданин живеещ в България.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В моя панелен блок на моя етаж вече се нанесоха от тези които ще са мнозинство през 2050 г. Така ,че ще се съобразявам с тях и ще правя като тях не е трудно защото те нищо не правят освен деца
18
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ailqvio Ataka! Ako ne iskate za vas, glasuvaite za otechestvoto si! O Maiko Balgario...
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали разбрахте Днес кои ще са най много 2050 така ,че ако искате работете ако искате не работете ама вижте ги те как живеят и не правете грешката да живеет като скотове както живяха нашите родители те поне станаха пенсионери а нас ще ни уморат по рано за да не взимаме пенсия понеже тогав от 2л8 милиона испан.ци няма никои да внася в НОИ за да има за пенсии както правят сега събират от тия които работят и дават на пенсионерите.
16
4
 
5
 
! Отговори
АнадолскоМюсли преди 8 години
Ама как не ги интересува референдума, като от ДПС ще ги строят под строй в редица по 1 да гласуват с хиляди ве?? МАМА ВИ ГНУСНА!!!!!!
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баща ми цял живот е работил за да исплати един апартамент Аз цял живот работая за да се прехранвам само и живея в апартамента останал ми от него и да им гласувам за да може да лапат няма да стане
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма начин 5 г никои да не ми е направил нищо добро и Аз да отида да гласувам!
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мога да ги разбера тияа старци трудно подвижни при които отиват с урната за да гласуват ! Какво ще се промени да не би да им оправят здравето
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато няма алтернатива няма смисъл да се гласува или да отидеш и да избереш фаворита с 99 %
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупаците да Гласуват а те после ще си разделят парите помежду си сини ,червени ,зелени ,бембени за справка 16 000 000 0000