ТЕЛК и децата с увреждания на фокус при Калфин

Исканията на родителите били резонни, но държавата нямала пари
30 авг 2015 19:50,
4
ТЕЛК и децата с увреждания на фокус при Калфин
Снимка: архив, Булфото

Предложенията за промени в трудово-медицинската експертиза (ТЕЛК) се подготвят и ще бъдат положени на широко обществено обсъждане, преди да бъдат приети, обеща вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който преди дни призовка от "гражданския трибунал" на хора с увреждания.

Той посочи, че въпросите на семействата, които отглеждат деца с увреждания, са много важни и по тях се работи активно и се провеждат много срещи.

Още по темата

Според него, част от исканията на родителите, които отглеждат деца с увреждания, някои от които вече са навършили 18-годишна възраст, са напълно резонни и би трябвало да са приоритетни на социалната политика на държавата.

Социалният министър подчерта, че решаването им зависи от възможностите на държавата и допълни, че не бърза да обещава, но следващата година ще има добри новини по тези проблеми.

Хората, сключили еднодневни трудови договори, не губят социалните си помощи или помощите за отопление, а получават допълнителен доход, като са здравноосигурени и застраховани срещу трудова злополука, категоричен бе Ивайло Калфин в отговор на въпрос.

Той допълни, че за един месец вече има над 20 000 такива трудови договори и не е нормално да са най-малко във Видин, Монтана, Враца, Кюстендил и Перник, където селскостопанската работа, свързана с прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци и гъби, така или иначе се върши.

Според него е очевидно, че ако няма официални договори, има неофициална икономика, и е очевидно, че някой не си е свършил работата.

Министър Калфин каза, че ще поиска от Главната инспекция по труда и от Агенцията "Социално подпомагане" да засилят работата си в тази посока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
7
 
! Отговори
БГ преди 8 години
А в разградския....???? Където едно цяло село от турчиля + деца имат инвалидни пенсии.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 1Само ямболския ???
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ЯМБОЛСКИЯ ТЕЛК КОГА ЩЕ ВИДИ ПРОКУРОР, СЪАД, ПАНДЕЛА И НА БАЙ СТАВРИ-ОГ, СТ