Бензинолапачка! 40 ст. на литър у нас, на Запад –10

КЗК трудно ще установи картел, пък и не могат да свалят цените
1 сеп 2015 09:04,
91
Бензинолапачка! 40 ст. на литър у нас, на Запад –10
Снимка: архив, Булфото

Да имаш бензиностанция в България е шест пъти по-печелившо отколкото в западния свят, пресметна пред bTV Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката.

"Средният марж за богатия свят е около 5-10 стотинки на литър гориво, а в България е 30-40 ст. за литър", допълни той.

По думите му това лятото по бензностанциите цените били извънредно надути, за да се приберат най-много пари от хората.

"Предвиждам, че цената на горивото ще падне до под два лева, където й е мястото", прогнозира Трайков.

На свой ред говорителят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Марио Гаврилов обяви, че, за да се докаже картел на горивата, трябва някоя от фирмите да се почувства недоволна и да натопи конкурентите си.

По думите му трябва да има много сериозна лична наказателна отговорност на управителите на компании, участвали в картел.

"За да има картел, трябва да докажем, че тези фирми са обменяли информация", коментира Гаврилов.

Според него е много трудно да се събере информация за картел, която да послужи успешно пред съда.

"Ако от КЗК решим да влезем в една компания да проверим документите й, съдът информира тази компания предварително”" допълни още той.

"От КЗК ще изследваме маржовете, но нямаме правомощия да кажем на някого защо продава на по-висока цена", поясни Гаврилов.

Той подчерта, че от комисията няма да влизат в политически диалог по повод спекулациите за картел на горивата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
4
 
! Отговори
за Бога, братя, преди 8 години
Не зареждайте от ЛукОйл!Въм разбоиниците от България!Костов, да ти....на всичките женски роднини,че докара миризливият руски енергиен ботуш у нас!
53
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До антипутеноид - Аве ноиди смотани пак Путин ви виновен , А кой прибира акциза бре - ТИКВАТА (браво познахте)Толкова сте НАИВНИ - в Турция цената е двойна (пак ли Путин е виновен) хващате се като гимназистка за "%" на най-обикновенна провокация целяща натурална пропаганда.
52
3
 
9
 
! Отговори
антипутеноид преди 8 години
Бургаската нефтена рафинерия на "Лукойл" е осигурила на руския си собственик свръхпечалба за милиарди левове, ощетила е бюджета с "икономисани" плащания на повече от 1 млрд. лв. данъци и е натоварила потребителите с неоправдано високи цени на горивата, установи Лабораторията за управление на риска към НБУ, ръководена от бившия премиер и лидер на ДСБ Иван Костов, при чийто кабинет предприятието бе приватизирано. Тя дава и препоръки за пълна ревизия на предприятието от страна на митниците и данъчните и завеждане на искове за укритите плащания към бюджета и взет незаконно данъчен кредит.
51
2
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
А кога ще разберем как и кога Бойко сваля цените на горивата,ще го излъчат ли пряко по някоя телевизия или вече го опущих?
50
0
 
13
 
! Отговори
От пусто в празно! преди 8 години
Надежда всяка оставете! В тази държава не съществува страх от народния гняв. Разбойници всякакви се чувстват абсолютно безнаказани и така ще бъде, докато и последният отвратен млад и образован българин, на когото все пак се разчита за да има кой да работи, не напусне тази нещастна държава Явно няма да въстанем, явно много хора разчитат на това, че и те могат да откраднат нещо, явно за останалите все още почтени българи изходът е един -Терминал 2 !
49
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НО НЕ САМО С ГОРИВАТА Е ТАКА ,ТАКА Е И С ЛЕКЕРСТВАТА,ТАКА Е И С ХРАНИТЕЛНИТЕ СТОКИ. ТАКИВА БЕЗУМНИ НАДЦЕНКИ СЕ СЛАГАТ В БЪЛГАРИЯ КАКВИТО НИКЪДЕ ПО СВЕТА НЯМА. БЪЛГАРСКИТЕ БИЗНЕСМЕНИ СА ТОЛКОВА АЛЧНИ ,КОЛКОТО СА И ПОЛИТИЦИТЕ НИ ...НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ ,ЗАЩОТО ПОЛИТИЦИ И БИЗНЕСМЕНИ СА НАВЪРЗАНИ КАТО СВИНСКИ ЧЕРВА. ЗАЩО НЯМА ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ,КОЕТО ДА ОГРАНИЧАВА ТЕЗИ НАДЦЕНКИ ? ЗАЩОТО НЯМАМЕ ПОЛИТИЦИ ,КОИТО ДА ЗАЩИТАВАТ НАРОДА ,ТЕ ЗАЩИТАВАТ БИЗНЕСА ,ЗАЩОТО ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ СА И БИЗНЕСМЕНИ....ТАКИВА НЕ
48
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нали не сме толкова наивни да си мислим, че цялата печалба от надценката отива при търговците? Търговците слагат надценка 40 стотинки, от които сигурно 30 стотинки отиват нагоре по веригата. А после разни политици се появяват по битивито да кажат, че ей сега започват да се борят с надценките. Да бе! А изборите после с какво ще ги купят? Както се борят с контрабандата, така ще се преборят и с цената на горивата
47
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АМИ "БРАТУШКИТЕ" РЕШАВАТ КАКВА ДА Е ЦЕНАТА В БЪЛГАРИЯ
46
6
 
10
 
! Отговори
123 преди 8 години
Трайчо да каже, какво ТОЙ направи, когато бе министър, за да не е така!Мекотело нещастно!
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе така ще е докато не знаем кой е Рокфелер , кои са илюминатите и какво целят с народа ... бедност , бедност , смърт , смърт , ГМО ........
44
1
 
29
 
! Отговори
?! преди 8 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
43
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе всеки краде,дори без да забелязва,като започнеш от билетчето за пътуване, минеш през тока, та стигнеш до банка.Това май е национален спорт.Все някой ни е виновен!
42
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като ще е монопол да е държавен.
41
2
 
21
 
! Отговори
кавхан преди 8 години
Идат избори. Най много се лъже преди избори, и след лов.
40
1
 
11
 
! Отговори
mama mia преди 8 години
нема такава држава.или има некъде къде сомалиа,лесото,мозамбик,островите.ако степенуваме "корумпирано" с по- и най-,ние сме най-.
39
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ах, този долен, гаден популизъм, как ми е омръзнало да им слушам дрънканиците. Не вземат да оправят монопола над производството и търговията с горива, а ни набиват, че търговците били лоши. Кучето играе според тоягата, ако има реална, истинска конкуренция цените няма да са такива. Това се отнася и за ток, лекарства, туризъм и всичко друго. На тях им е по - лесно да си измиват ръцете с приказките за чорбаджиите - изедници, а в същото време контрол нула, а законите облагодетелстват монополите.
38
4
 
5
 
! Отговори
до 64 преди 8 години
а според мен ти си точно от тези, по-простичките, дето не се и къпят и карат джип.
37
2
 
24
 
! Отговори
75 преди 8 години
Споко,ББ ще ви спаси.Започнаха проверките,случи се това което се очакваше.Най-големите нарушения са в малките бензиностанции,в големите вериги или няма ли са дребни.Сега ще спукат от глоби малките играчи,те ще фалират и всичко ще е наред.Е.може да глобят и някои от големите за пред хората,но за тях това са дребни суми,а като се *** предвид,че така се отстраняват,малките дето и подбиват цените,може да се преглътне.
36
43
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
според мен трябва да стане поне 5 лева литъра, за да се поохлади ентусиазмът на всеки мръсен *** да си *** собствената таратайка из софето.
35
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 52. Хайде стига със тези сметки, че да не започвам да смятам и аз.Горивото се продава на ТОН на бензиностанциите а те го продават на ЛИТЪР Хайде сега във 3 клас да учим за мерки и теглилки.... или може да поровим в нета за коефициент на температурно разширение .... На никого не му е лесно... бях производител вземат ми тон от стоката за 50 стотинки и го препродават на 1,50 ... това хубаво ли е ?Я обявете на колко излиза горивото от рафинерията... А тези със 400 лв заплати лесно ли им е?