Дончев: Гражданите са наш съюзник за цените на горивата

Мисли се за намаляване ДДС върху лекарствата, разкри вицепремиерът
1 сеп 2015 17:37, Анисия Иванова
22
Дончев: Гражданите са наш съюзник за цените на горивата

Разчитам на гражданското общество да бъде съюзник на държавата в опитите й за въвеждане на ред на пазара. Държавата не продава петрол, тя няма нито рафинерии, нито ценообразува, но държавата има ангажимент да въведе ред, прозрачност и гаранция, че има действащ пазар. Това каза днес вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на журналистически въпрос за цената на горивата след подписването на Меморандум за разбирателство със Световната банка.

Още по темата

По думите му е нормално да има вълнение по отношение на цените на горивата. "Ако позволите да се пошегувам, е нормално вълненията да са положителни, защото цените падат". Гражданското общество и институциите на гражданското общество трябва да бъдат съюзник на държавата в тези усилия, коментира още вицепремиерът. По думите му тенденцията е все повече българи да ползват лични превозни средства и поради това все повече пряко да се вълнуват от цената на горивата. В същото време цената на горивата е сериозен фактор при определяне на цената на широк спектър стоки и е нормално да има вълнение.

В отговор на въпрос за препоръката на Световната банка за намаляване на ДДС на лекарствата като възможна мярка за подобряване на сектора, вицепремиерът Томислав Дончев отбеляза, че вече се работи съвместно със СБ в тази сфера. Няма предложение, което да не разглеждаме с внимание, включително и това, но няма взето решение, тъй като нюансите са много, отбеляза Дончев. Като пример той посочи вариантите, при които в други държави, с намаляване на ДДС, цената на стоката на пазара не се променя.

Отворени сме за всякакви съвети и предложения, но се ползваме от правото внимателно да ги анализираме и да съобразяваме всички възможни гледни точки, заяви Дончев.

Вицепрезидентът на Световната банка за Европа и Централна Азия Сирил Мюлер отбеляза, че това е една от многото възможни алтернативи, една от по-малките мерки, но не е решение на проблемите по отношение на цени и наличност на лекарства. Провеждаме дискусии с правителството. Това не е препоръка, а една възможна мярка, добави Мюлер.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
dfbgsdfbh преди 8 години
хахахах държавата не притежавала нищо че да се намесва при цените на петрола ,абе аланколу кой слага таксите и акциза който е близо лев а, кой не разрешава освен от лукоил рафинерия да не се купува ние да не сме малумници бе .
16
0
 
1
 
! Отговори
Кацко Младши преди 8 години
И защо Институтът за дясна политика се занимаво с тъпотии, като кой и как ще прави избори, а не пише анализи за десната икономеческа политика, където ПАЗАРЪТ определя цените и на който не му харесват (цените) не духа супата, а смуче "дервишко семе", или "бащино мляко" !
15
0
 
0
 
! Отговори
Кацко Младши преди 8 години
До До този под менЗначи държавата вече клони към социализъм, който според другарите Маркс, Енгелс и Ленин е преходен етап на КОМУНИЗМА, *** мухлясали!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аве тез министерчета в коя държава министерстват ве?!))*** то видиш ли от тях нищо не зависи ве?!*** за кво ни е таз огромна армия от хрантутници от които нищо не зависи ве?!)))Борисов-*** кога ше ги накараш да почнат да работя ве?!)))
13
1
 
0
 
! Отговори
До този под мен преди 8 години
Навсякъде в развитите икономики държавата се занимава с ценообразуването и има закони срещу картелните споразумения.
12
0
 
1
 
! Отговори
Кацко Младши преди 8 години
И къде при капитализма и пазарната икономика държавата се занимава с ценообразуване и цени на стоките, предлагани от частни търговци? Или свободният пазар не е толкова хубаво нящо, а ***?
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБ
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ако си избираме цяла Българая по една марка бензиностанция на седмица и например да не зареждаме от нея например Шел,после Лукойл
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе Днес Бг защо не информирате гражданите със започващите протести за горивата в цялата страна ,Защо си траете Българина се вдига на протест отразете гоо
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този Квазимодо друга песен ще запее като полетят камъни и дърве. Какви ми ги разправя, държавата не се месила!?! *** този *** а най-много Крали Марко на когото не му пука за народа. Рано или късно народа ще ги измете и ще ги съди за геноцида. Тези от ГРОБ са проекцията на БКП от миналото, кръвопийци на народна кръв. И лъжат, лъжат .....вярвате ли им?
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато такива като Киро Гела и Вальо Нефта богатеят и наглеят, народа плаща цената за простотията им. МАФИЯ! ОСТАВКА!
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ни вкарвайте насила във вашия филм.Българите искат горивата на цени,който не им дерат кожите.Какви съюзници.Вие пеете друга песен,други са ви интересите.
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За цените на горивата най-верен съюзник ви е Вальо Златев, Дончев! Питай Боце. Ама смееш ли...
4
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АБСОЛЮТНА ЛЪЖА. ПОЛИТИЦИ И БИЗНЕСМЕНИ СА СЪЮЗНИЦИ Т.ЕС ТЕ СЕ ЕДНИ И СЪЩИ ХОРА ,ЗАЩОТО ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ СА И БИЗНЕСМЕНИ ! РАЗРОВЕТЕ СЕ И ВИЖТЕ ! И КОГО ЗАЩИТАВАТ СЕБЕ СИ. НАРОДА ДА МРЕ! ТАКА Е В БЪЛГАРИЯ. АЛЧНОСТ ЛЪЖИ И ПАК АЛЧНОСТ. ЗАТОВА НАРОДА Е ГЛАДЕН ,ЗАЩОТО ТЕЗИ НЯМАТ НАСИТА. КАКВИТО СА НАДЦЕНКИТЕ НА ГОРИВАТА ТАКИВА СА И НА ЛЕКАРСТВАТА И НА ХРАНИТЕЛНИТЕ СТОКИ !
3
1
 
17
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
За да си получи дажбата всеки един българин трябва да си стриктно играе ролята в блудкавия филм и да се прави на това ,което не е ,без значение дали е наемен работник или е с по главна роля
2
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мисленето не ви се отдава, по добре започнете да вършите работа.
1
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия смешници май пак ще протестират сами срещу себе си.Май забравихте, че вече ВИЕ управлявате.Няма ви ги дежурните заподозряни Станишев и Орешарски, с които да се оправдавате.ВИЕ ТРЯБВА ДА ОТГВОРЯТЕ ПРЕД НАРОДА, а не да разтягате някакви локуми за съюзиници.ВИЕ, управляващите крадци и НИЕ - НАРОДЪТ сме от двете различни страни на барикадата.ВИЕ лапате, НИЕ мизерестваме и ви плащаме глезотийките.