Екоминистерството дава пари на Обсерваторията в Рожен

До дни ще отпусне 150 000 лева по проект
Обновена: 1 сеп 2015 20:44 | 1 сеп 2015 20:20, Камелия Цветанова
1
Екоминистерството дава пари на Обсерваторията в Рожен
Снимка: Булфото, архив

Екоминистерството ще финансира проект в размер на 150 000 лева на Националната обсерваторията в Рожен.

Още по темата
Договорът ще бъде подписан до дни, стана ясно на среща между министър Ивелина Василева и проф. д-р Таню Бонев, директор на Института по астрономия към БАН, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Срещата беше по покана на Василева, за да бъде подпомогната дейността на Националната астрономическа обсерватория - Рожен.

Финансирането ще стане чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда - ПУДООС, чийто управителен съвет вече има взето решение.

След като са изчистени всички детайли по проекта, може в кратки срокове да се пристъпи към подписване на договор и отпускане на средства.

Проектът „Връзка между астрономическите данни за атмосферата и екологичните параметри на въздуха“ на Института по астрономия с Националната астрономическа обсерватория-Рожен към БАН ще е вторият, финансиран от ПУДООС, който Обсерваторията изпълнява.

Директорът на Националната астрономическа обсерватория Никола Петров пък се оплака вече, че няма пари за ток и вода, а учените молят дарители да им помогнат със средства за спешни ремонти.

Обсерваторията дължи 264 хиляди лева за ток и вода, която означава, че може и да затвори врати, ако не си платят сметките.

Падат камъни от фасадата на обсерваторията, може да паднат и цели козирки, призна Никола Петров.

Първият инструктаж пък към астрономите, които посещават обсерваторията, е да внимават с контактите, с плочите, с падащи предмети къде от покрива, къде от сградата като цяло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: МОСВобсерваторияпари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари