Не сме подготвени да се справим с хибридни заплахи

Ненчев зове за дефиниция и за концепция заради рисковете
19
Не сме подготвени да се справим с хибридни заплахи
Снимка: БТА

Министърът на отбраната Николай Ненчев изтъкна, че е наложително да бъде изработена концепция за противодействие на хибридните заплахи, която, след като се хармонизира със съюзниците, да доведе до положителни резултати.

Още по темата

В изказването си днес при откриването на новата академична година във Военната академия "Г. С. Раковски" Ненчев очерта актуални рискове, сред които свързаните с безпрецедентния бежански поток и с действията на т.нар. Ислямска държава.

Засега държавата ни не е достатъчно подготвена да се справи с хибридните заплахи. Все още липсват координирани политически и стратегически действия, отбеляза министърът на отбраната, цитиран от БТА.

За хибридните рискове предупреди още в началото на своята лекция днес и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

Според Ненчев в екипа, който изработва концепцията, трябва да бъдат включени експерти от различни институции и научните среди, защото хибридната война е нещо особено специфично и засяга различни сфери.

Той смята, че в концепцията трябва да се дефинира хибридната заплаха, както и да се очертаят мерки за справяне с нея.

На въпрос кога с Полша ще бъде подписан договор във връзка с поддръжката на изтребителите ни МиГ-29, министърът каза, че ние сме финализирали клаузите по договора, от наша страна няма никакво препятствие той да бъде подписан "дори следващата седмица", но в Полша има процедури, които понякога отнемат време.

Той очаква още в рамките на този месец да получим два двигателя, за да бъдат спокойни ВВС, които и без друго, по думите му, са спокойни.

Първоначалната цена, която се договаря с полската страна, е около 25-30% по-ниска от тази, която ни предлага Русия.

Министърът добави, че тъй като Полша е страна от НАТО и ЕС, няма да платим ДДС, което означавало още 20 процента по-ниска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
палестина преди 8 години
До Анонимен Добре и го каза да взимат първа кръв и да се учат как се воюва
15
0
 
0
 
! Отговори
палестина преди 8 години
До Анонимен Добре и го каза да взимат първа кръв и да се учат как се воюва
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой може ли да разясни какво е това "Хибридна заплаха". При толкова компетентен министър нещо не мога да разбера.
13
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първоначалната цена, която се договаря с полската страна, е около 25-30% по-ниска от тази, която ни предлага Русия.русия винаги ни е прецаквала !
12
0
 
9
 
! Отговори
da преди 8 години
Точно това, което виждаме с "мигрантите" е ХИБРИДНА ВОЙНА: Европа се атакува по безобразен и жесток начин отвсякъде, за са не може да се развива:1.По суша, по море, сега И ПРЕЗ СИБИР!!?? ( вкарват се в Норвегия и летят безплатно до Осло до бежански център( и вижте къде е Осло("ела, вълчо, изяж ме!!) се ПРЕСЕЛВАТ Африка, Арабски п-ов,Азия.Това са ИЗПОВЯДВЯАЩИ ИСЛЯМ, които търсят на ХЛЯБА МЕКОТО.ЗАЩО не отидат в БРАТСКИТЕ им страни, изповядващи ислям?НАРОЧНО исват без документи, сега НЕ ИСКАТ и пръстови отпечатъци да дават; искат да са АНОНИМНИ!???Ако влязат през границата в СА,ДУБАЙмогат ли д
11
0
 
9
 
! Отговори
Редник Каракочев преди 8 години
Стратегът от Кукорево пак се изказва неподготвен!
10
0
 
10
 
! Отговори
НАП преди 8 години
До един грамотен минисътр: То и в русията нямаше да платим ДДС, а в ЕС има ДДС за вътрешнообщностни сделки, той е нула но го има. Въпросът обаче не е в това!
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трудовакът Ненчев, понеже много слушка, го сложили за министър на отбраната!?Това е благодарение на ***, който много слушка задрганичните си ментори.Та този "експерт" по всички въпроси, сега вече е чул и взе да повтаря думата "хибридни".Като малките деца - чул нещо, недоразбрал и вече повтаря ли повтаря.Каква жалка картинка са този министър, външния министър и президента... Дано да не се налага да разчитаме на тях, че лошо ни се пише.
8
0
 
10
 
! Отговори
министЪр преди 8 години
Въпросният министър меко казано не разбира нищо от отбрана или самолети. Първо решиха че ще го правят министър, а след това че ще е на отбраната. Не го направиха земеделски за да не проличи, че и от това не отбира. А отбраната - то на нас отбрана не ни трябва - ние сме в НАТО !!!
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Русия обявиха,че Полша няма лиценз за ремонт на МИГ-29. Да не се чудим ако после някой самолет от "многобройните" ни ВВС падне.
6
1
 
6
 
! Отговори
Цветанка преди 8 години
Тоя "" министър на(отбраната) е"хибридна" заплаха за БГ И трябва да е незаконно *** на маршал Тухачевски щом употребява такива умни и разбираеми термини като утрепания от Сталин некадърник....Дано го хармонизират при баба му....
5
0
 
0
 
! Отговори
Да дойдат преди 8 години
Да ултранационанлистите от десен сектор за да но подготвят тогава.
4
1
 
9
 
! Отговори
Гражданин преди 8 години
Как е възможно да станем за резил на света с организирана престъпна група избила над 70 бежанци и управляващите толупи да се правят на ни лук яли,ни лук мирисали!?
3
1
 
15
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Вие не сте подготвени и за министри, но си седите в Министерски съвет и си взимате не малките заплати
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо не привлякохте хора с опит като консултанти? Аз бих питал охранителите от Коиловци. Да обезвредиш френски командоси на българска територия е опит който едва ли някой може току-тъй да придобие.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е ... да пратят американците кашон с поредицата Рамбо , да гледат в казармите