Депутатите харесаха поправките в Конституцията

Измененията минаха в ресорната комисия
3
Депутатите харесаха поправките в Конституцията
Снимка: Булфото, архив

Промените в Конституцията, в частта за съдебната власт, бяха приети от ресорната парламентарна комисия с 10 гласа "за", а двама бяха "против".

Още по темата

Поправките в основия закон бяха внесени с подписите на 180 депутати в края на лятната сесия на парламента.

Намерението на управляващите е конституционните промени да са факт още до края на септември преди да е започнала официалната предизборна кампания за местните избори. В средата на септември се чака и произнасянето на Конституционния съд, който вероятно ще обяви за недопустимо предварителното тълкуване на измененията в основния закон, както поискаха 144 депутати.

Вероятно промените ще бъдат приети с мнозинство от три четвърти от депутатите - 180 гласа. Това ще осигури и по-бързото придвижване на промените между трите четения.

Текстовете предвиждат разделянето на Висшия съдебен съвет на две камари - на съдиите и прокурорите, като решенията им няма да зависят от пленума, пряк избор на магистрати, засилване на ролята на инспектората на съвета, създава се възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд. В проекта не беше включено предложението за намаляването на мандата на ВСС и отпадането на тайното гласуване.

Очаквано от БСП бяха против. Искането на социалистите е реформата да стане с промени в Закона за съдебната власт, а на Конституцията.

"Продължаваме да смятаме, че предлаганата структурна реформа на ВСС няма да допринесе с нищо за работата на органите в съдебната система", мотивира позицията на червените социалистът Чавдар Георгиев.

Останалите партии къде с резерви, къде напълно, но застанаха зад поправките.

Четин Казак от ДПС припомни, че в края на предходната сесия след разисквания политическите сили в парламента стигнаха до този компромисен вариант, от който отпаднаха спорните текстове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Даже могат да се снимат с тях,нали все за грешки става дума
1
2
 
10
 
! Отговори
Момо преди 8 години
В смисъл как така да те запознават с промените?То това да не ти е някоя държава където тези неща са публични?!Я трай там, върви сработи за 400лв и не се занимавай с глупости!Промени искал да знае... А дърво не щеш ли?!