Партийният кмет е по-важен от няколко депутата в НС

Политолог: Местните избори са репетиция за президентските
Обновена: 2 сеп 2015 18:58 | 2 сеп 2015 18:40, Анисия Иванова
6
Партийният кмет е по-важен от няколко депутата в НС
Снимка: Bulgaria On Air

Местните избори са много важни, защото ще покажат съотношението на силите една година преди президентския вот, когато ще е решителната битка на национално ниво между големите политически сили. Това каза в ефира на България Он Ер политологът Иво Инджов, председател на Института за модерна политика.

Според него именно заради това изборите на 25 октомври ще бъдат изключително важни.

Последните проучвания на нашия институт показват лидерство на ГЕРБ, БСП е на известна дистанция, ДПС стои стабилно на трето място. Между тези три партии ще се разиграе основната битка наесен, прогнозира той и допълни, че добри шансове за представяне имат и Реформаторите, и Атака, и АБВ.

"Нека не подценяваме местните избори. Това да имаш една политическа сила, която да има кмет в голям град или в средно голям град - това е много повече, отколкото да има няколко депутата в Парламента, защото през кметовете, през общините се разиграват и превъртат много големи ресурси по европрограмите, за регионално развитие. ", каза политологът.

По думите му на места основните политически сили имат сериозни кандидат-кметове. Той даде за пример настоящия кмет на Сливен ген. Кольо Милев, който има всички шансове да вземе втори мандат и да "оправи батака, в който беше зарязана общината". В Бургас Димитър Николов също има реални шансове да победи и да продължи да работи за града.

"Реформаторите застанаха зад кметове, които са компрометирани в медийното пространство, само и само да са сигурни, че ще имат и те кметове. Това разколебава техните избиратели, които биха подкрепили ГЕРБ. АБВ и БСП постигнаха договорености в някои общини, но това не е желаното ляво сближаване, което може да се противопостави на ГЕРБ." - смята Инджов.
 

"В някои общини мажоритарният избор играе голяма роля, а в малките общини дори се гласува на родова основа", обясни още Инджов.

Според него картината от местните избори ще рефлектира в националната политика, но не се очакват съществени размествания на този етап.

Целият разговор вижте във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
как така колкото повече толкова повечепри резултат 4:1 гостите падат
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изборите са абсолютно фиктивни измами и хората им се връзват и няма промяна. Кандидатите са или несменяеми вече 26 години по малките села и градове или ако се сменят в големите градове, те са си пак същите марионетки на обръчи от фирми на ГЕРБ, ДПС и БСП с цел да източат държавата и общината и да уредят роднини с добри службици и пари. Фирмите им източват, после финансират партиите и те ги издигат пак за кандидати. Мила родна картинка и пародия на избор.
3
0
 
6
 
! Отговори
без партии преди 8 години
Партийният кмет е много важен, защото раздава обществени поръчки само на партийни фирми. Те пък му пускат под масата "заработените" от него комисионни.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Местните избори ще станат барометър за националните, когато вторите станат мажоритарни на 100%. Стига внушения от "експерти" с явни предпочитания и цели.
1
1
 
5
 
! Отговори
бостан преди 8 години
Готви се нов партиен картел или коалиция ГЕРБ+ДПС.