България не подобри центровете за бежанци, а укрепи границите си

От "Амнести интернешънъл" с критики към страната ни
Обновена: 12 сеп 2015 14:44 | 12 сеп 2015 14:28, Петя Славова
255
България не подобри центровете за бежанци, а укрепи границите си
Снимка: архив, Булфото

Бежанците в България са настанени в много лоши условия, смятат от правозащитната организация "Амнести интернешнъл". Пред БНР Барбора Черноселкова сравни условията в българските бежански лагери със ситуацията в Унгария, където е била допреди няколко дни.

"Аз посетих центровете, които са по границите и видях стотици хора, които са в същото положение, както бежанците в Унгария. Някои от хората ни казаха, че помещенията са препълнени. Освен това аз бях ужасена от начина, по който бяхме пазени. Ние не можехме да се движим свободно в центъра. Зад нас постоянно имаше някой и ние не можехме да говорим свободно с бежанците. Хората ни казваха, че не искат да останат повече в България. Те направо не могат да повярват, че няма осигурени най-елементарни условия за тях".

Черноселкова беше категорична, че Европа трябва да търси дългосрочно решение на бежанския проблем като освен спешните мерки по настаняването на хората, трябва да се намери начин за тяхната интеграция. Според нея в следващите две години вероятно на континента ще дойдат милион и триста хиляди бежанци.

"Тук има два въпроса. Първият е проблемът с нелегалното преминаване на хора и осигуряването на сигурни пътища за бежанците. Именно това е причината, поради която хората умират в морето или преживяват изключително големи трудности, удряни са и са блъскани от полицията."

Другият въпрос, който посочи тя, е за квотите. "Категорично искам да подчертая, че ние не говорим за квоти, а за хора и за спазване на човешките права. Трябва да има много бързо решение за преместването на хора в различни държави от граничните страни. Абсолютно ясно е, че Унгария не може да се справи сама с тази ситуация. Там идват стотици хиляди хора, на които трябва да им бъде осигурена възможност да продължат пътя си в други страни - членки на Европейския съюз. Също така трябва да има много сериозна финансова подкрепа за граничните страни, каквито са Гърция, България и Унгария."

Според Черноселкова в тези страни трябва да се подобри организацията си за приемане на бежанците и местата за настаняване. Конкретно за страната ни представителката на "Амнести Интернешънъл" обясни, че е необходим доста добър контрол как правителствата харчат парите, които са осигурени за справяне с бежанската криза. "На България бяха отпуснати пари за подобряване на центровете за настаняване, а всъщност тя е много по-ангажирана с пазене на границите си, заяви тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
0
 
! Отговори
интервюист преди 8 години
Познавам лично тази Барбора Чернусакова (не е Черноселкова). Тя е словачка с унгарско гражданство. През 2014 г. посети бежанските центрове у нас и нямаше забележки. После почнаха безкрайни писма с искания за сведения, справки и анализи. Държат се като шпионска централа. И едва сега "Амнести" решават, че условията в България били "ужасни". Даваме им храна, подслон, медицински грижи, охрана и какво ли не, а тези арабски наглеци катоо отидат в Зап. Европа не спират да се оплакват.
118
0
 
0
 
! Отговори
МЪЖ преди 8 години
Същество с име Бърборя Черноселкова акъл ще ни дава!? Бълбучка Гаргаркова, я се жабуркай, плювай и бегай!
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гоните их нахер беженцев этих
116
0
 
3
 
! Отговори
viki преди 8 години
Бежанците не искат България, а искат само паспортите ни . Марш от държавата ни. ....!!!!
115
0
 
4
 
! Отговори
Милев преди 8 години
Решението е в недоброто отношение към бежанците . Тези , чиито живот е застрашен , ще се спасят в лагерите . Повечето от онези , които ще се опитат да се интегрират в България , няма да успеят . Без подходяща професия нямат шанс за реализация . Извършилите зулуми и крадците отново ще попаднат зад решетките . Добре ще е да бъдат изгонени от страната . Границите да се охраняват по-строго.
114
0
 
0
 
! Отговори
анкета преди 8 години
В България взимам 1650 евро заплата. 34 години. Неженен, не съм от София, работя там и си събирам пари за да си купя апартамент. Тегави е...
113
0
 
1
 
! Отговори
каймакАМ преди 8 години
Егати лицемерието ! Хем плюете Америка , хем сте и верни ***. Пуснете едната диня , че и двете ще изтървете.
112
1
 
0
 
! Отговори
каймакАМ преди 8 години
Запиши си го това някъде , че от вашите източници , надали ще го намериш.....историк :)). Източникът е неоспорим. Ако наистина си историк де !
111
4
 
1
 
! Отговори
каймакАМ преди 8 години
До историка. Както искаш , така го наричай ! Знаеш ли ! След като го е превзел , Мехмед Завоевателя , е забранил на турците да не влизат в директен контакт с месното население за известно време. После се е разбрало , че една от причините за завладяването на града е била хигиената. Когато е бил византийски , от него са се разпространявали различни венерически и други болести които заразявали околните, вече Османски територии . Пазено е било в тайна , за да не се отрази на историческата победа.
110
0
 
5
 
! Отговори
999 преди 8 години
Що Амнести не клекнаха на брега, когато беше голямото давене с лодките и не настояваха спасителните кораби на богатите държави да си ги отведат директно, а ги оставиха да маратонстват из цяла Европа? Тогава и Германия и Швеция и Великобритания щяха да ги приветстват с месеци по-рано и нямаше да чакат на Гърция, България, Унгария да им ги сортират!!!
109
0
 
8
 
! Отговори
МИлен преди 8 години
Е то излиза, че е по-добре и тук да има война и да идем в Германия да ни гледат
108
0
 
18
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Когато тези приятели от Амнести вземат по едно семейство сирийски бежанци в собствените си частни жилища, тогава ще им повярвам на приказките.
107
1
 
6
 
! Отговори
историка преди 8 години
До каймакАМ ЕЙ тъпан, ти май говориш за КОНСТАНТИНОПОЛ, столицата на източната римска империя, османците са дошли и заграбили този красив град. съсипали са църквите и дворците и са ги направили джамии, така че не си приписвай някакви културни заслуги .....освен това станал ИсламБол....
106
16
 
2
 
! Отговори
каймакАМ преди 8 години
До знаеща и виждаща. Вие пряко критикувате Истанбул , с цел да го умаловажите. Но той е най .........град за всички времена , така че престанете. Той е мега кент , та и свинско ще се намира за такива като вас. Хем ходите до там , хем го хулите безогледно. Там има ключ за всеки катинар. :) . Я споделете тук , някой ключ не намерихте ли и вие ? :))
105
0
 
26
 
! Отговори
ббг преди 8 години
"Амнести Интърнешънал" до сега нищо добро не е казала и направила за българия. Трябва да се забрани у нас тази мракобесна антибългарска организация.
104
33
 
0
 
! Отговори
каймакАМ преди 8 години
Оградата е грешка като решение. И е някакси антихуманно. В България това трябва да се разбере и колкото по рано , толкова по добре.
103
0
 
18
 
! Отговори
Току що чух новините преди 8 години
- решено е нашата квота за прием на чужденци да е 1 300 човека. Но какво всъщност означава това?От тези 1 300 човека най-малко 1 000 са мъже. Щом получат документи за законно пребиваване у нас, те ще изтеглят тук и семействата си, всяко едно от които е с численост не по-малко от 10-15 човека. Значи, в скоро време след като ги приемем, те ще набъбнат до минимум 15 000.Ако тук има арабист, нека да каже, сред тези около 15 000 колко ще бъдат жени в детеродна възраст и колко деца ще родят за 5 г.
102
0
 
24
 
! Отговори
vivian преди 8 години
КЪДЕ Е БЪЛГАРСКИЯТ ВИКТОР ОРБАН? ЩЕ ВИДИМ ЛИ ТАКАВА ПОЛИТИЧЕСКА ЛИЧНОСТ И НА НАША ПОЧВА?
101
1
 
2
 
! Отговори
До БАЧКАТОР преди 8 години
Днес, измислете нови коментари, тези които ги поствате под всяка статия вече са изтъркани.
100
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
О, ти велики форуме, защо не нападаш жена, която живее в най-омразната ти страна ? Нищо, щом споделя заблужденията ти....или просто тази жена всъщност, не живее в Турция, а в редакцията на Днес...А на коментар на някой живеещ в Европа, се скъсвате да изливата простотията си или се правите, че не сте прочели истината...