Стратегията за БДЖ – план без пари

Не се знае дали и кога ще има финансиране за изпълнението й
2 окт 2015 15:54, Миглена Иванова
9
Стратегията за БДЖ – план без пари
Снимка: архив, БулФото

Не се знае дали и кога стратегията за Българските държавни железници (БДЖ) ще получи необходимото финансиране. Министърът на финансите Владислав Горанов не дойде на днешното заседание на парламентарната комисия по транспорт, на което трябваше да отговори на обвиненията на министъра на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски.

Парламентарният секретар на финансовото министерство не можа да обясни къде е министърът и защо не се е явил пред народните представители, въпреки че е поел ангажимент да присъства.

Припомняме, че на последния блиц контрол в парламентарната транспортна комисия Московски се оплака, че стратегията за реформиране на БДЖ, която беше подготвена в началото на тази година, още не е минала съгласувателната процедура заради отказа на финансовото министерство да осигури средствата за изпълнението на стратегията.

Ивайло Московски каза още, че има опасност правителствените самолети от Авиоотряд 28 да бъдат арестувани в няколко европейски държави заради неразплатени летищни такси и други задължения.

Финансовото министерство даде отрицателно становище по стратегията за БДЖ с мотива, че изпълнението й ще наруши тригодишната бюджетна рамка.

В документа са заложени инвестиции за 420 млн. лева в железниците до 2022 г. Отказът на финансовото министерство да я одобри, означава, че на този етап България няма как да поиска от Европейската комисия разрешение за държавна помощ за железниците.

По време на краткото заседание на парламентарната комисия депутатът Георги Кадиев коментира, че БДЖ е тръгнало по пътя на военновъздушните сили. Той предупреди, че догодина можем да останем с "четири влака" и да "аутсорсваме за БДЖ на други фирми”.

Депутатите от комисията настояха да бъде насрочено ново заседание и да се потърси съдействието на премиера Бойко Борисов и председателя на парламента Цецка Цачева, които да принудят Горанов да се яви на изслушване.

След краткото заседание директорът на БДЖ Владимир Владимиров обясни пред журналисти, че се надява стратегията да бъде одобрена, защото дружеството се нуждае от инвестиции.

Той отчете, че състоянието на железниците се подобрява в сравнение с миналата година. За първите осем месеца на годината загубата се е свила наполовина до 10 млн. лева.

Очакванията на Владимиров са загубата за цялата година да е 20 млн. лв. спрямо 50 млн. за миналата. Същевременно дълговете към финансови институции са се свили с над 30 млн. лв.

Впоследствие се оказа, че финансовият министър Владислав Горанов все пак е в парламента, въпреки че не дойде на заседанието на комисията. Пред журналисти той се оправда, че поканата му била за заседание на комисията след края на пленарния ден.

Горанов не коментира темата за БДЖ. Единствено посочи, че за момента няма възможност за финансиране за "Авиоотряд 28". Той каза още, че тепърва започва подготовката за Бюджет 2016.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ot tva bdj kradoha praha pari pone za poslednite 15 godini sa miliardi izkradeni...ama qkata se kradeshe mnogo zdravo s miliardi.sega niamalo pari hehehehe.hich da niama....
8
0
 
2
 
! Отговори
Глупости! преди 8 години
БДЖ---от 20-год . СИСТЕМАТИЧНО СЕ ОГРАБВА И СЕ ВОДИ КЪМ ФАЛИТ ОТ БКП-КАДРИТЕ !!ИСКАТ ДА ГО ПОДАРАЯТ НА РУСИЯ ...ЗА "БЕЗ ПАРИ"!!!!!!ТЕ СА ПРИМЕР---КАК СЕ ОГРАБВА "ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ"... на ползу... на Партията -майка!!!
7
0
 
2
 
! Отговори
koment преди 8 години
Някой задушава нарочно БДЖ .Май Бойко седи зад магистралите да могат да се движат камиони и автобуси на НЕГОВИТЕ ФИРМИ и да не се развива ЖП транспорта?
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви железници,само простотии.С тези влакове от преди 100 години.Хората имат вече и то не от скоро влакове супермодерни движещи се със скорост с повече от 500км. в час.С нашите влакове може да прекарвате само ***, и въглища.
5
3
 
2
 
! Отговори
АЙДЕ ,БЕ.... преди 8 години
Фалирайте това БДЖ , та да ряхятясаме и ние ...!Оня ден Видинския влак , беше с 360-мин./закъснение!КЪДЕ ГО ИМА ТОВА ЧУДО ПО СВЕТА ,БЕ....ХА,ХА,ХААААААААА.../...и в Бангладеж , го няма..../АМА ОТ РУСКИ ДУПЕДАВЦИ И *** В ТАЯ ДЪРЖАВА....!!!
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ОТНе могат спрат оти гледат от гроб!
3
3
 
6
 
! Отговори
ОТ преди 8 години
бедежето да спрат да реват к8ато вдовици,по-добре ще направят ДА СПРАТ ДА КРАДАТ!
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Важното да има за изстребители.Народа кучета го яли
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А имат стратегия - във властта до последно докато не ги изхвърлят инак няма "усвояване"