Мариана Карагьозова и Филип Димитров вече са членове на КС

Те бяха назначени с указ на президента
33
Мариана Карагьозова и Филип Димитров вече са членове на КС
Филип Димитров вече е част от КС. Снимка: Булфото

Президентът Росен Плевнелиев назначи Мариана Карагьозова-Финкова и Филип Димитров за членове на Конституционния съд, съобщават от прессекретариата на държавния глава.
 
Това стана днес с укази за назначаването им за членове на Конституционния съд от квотата на държавния глава. Двете номинации за представители на президента в КС бяха обявени на 15 септември 2015 година.

Още по темата

Президентът трябваше да попълни квотата си в Конституционния съд тъй като мандата на сегашните му представители изтича.

Мариана Карагьозова-Финкова е професор по Конституционно право. Тя е била ръководител на Катедра Конституционно право при Юридическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски“ и координатор по програма ЕРАЗЪМ при ЮФ на СУ от 1999 г.

Специализирала е в областта на защитата на човешките права, прилагането на европейските стандарти в публичната администрация, на европейското и американското право в Белгия, Холандия, Великобритания, САЩ, Швейцария, Чехия, Унгария. Провежда лекционни курсове по Конституционно право, Конституционно правосъдие, Право на Европейския съюз и Европейски конституционализъм в редица специалности на Софийския университет и Нов български университет.

Автор на много книги, студии и статии по въпросите на конституционното и сравнителното конституционно право. В момента е член на Правния съвет при Президента на Република България.

Филип Димитров беше премиер през 1991-1992 г.. Той бе и депутат в три парламента. Димитров бе и заместник-председател на Обединения парламентарен комитет ЕС-България. От 2007 г. е член на Европейския парламент, заместник-председател на Конституционната комисия на ЕП.

Възпитаник е на Юридическия факултет на СУ, специализира в „Удроу Уилсън център“ във Вашингтон, САЩ през 2003 г., доктор по политология от НБУ. Преподавател е в „Кристофър Нюпорт юнивърсити“, Вирджиния, САЩ (2008-2009 г.), в Американския университет в Благоевград (2002-2008 г., 2010 г.), гост-преподавател в Университета на Торонто, Канада (2007 г.). Притежава над 20-годишен юридически стаж като адвокат, член е на Софийската адвокатска колегия.

Филип Димитров е кариерен дипломат, посланик на България в ООН (1997-1998 г.), посланик на България в САЩ (1998-2002 г.) и специален пратеник на Председателя на ОССЕ за Армения и Азербайджан (2004 г.). От 2010 г. до 2014 г. е ръководител на Делегацията на ЕС в Тбилиси, Грузия, се казва в справката на президентството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
бойкот на изборите
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Недоразумениеееееее!!!! Боже, пази България!
19
0
 
6
 
! Отговори
вррв преди 8 години
до кога ще търсите дходящо есто на пидала Фико.
18
1
 
16
 
! Отговори
Не разбрала! преди 8 години
Как същество, което е гласувало против Конституцията на РБ, ще е конституционен съдия? Хора-аааа, събудете се! В какъв филм сме се вкарали всички, с тези управляващи и с този прецедент? Па идете и гласувайте пак за ГЕРБ, за Риформаторски блок, за Радан Къневци, за М. Куневци и т.н. Пфуууу, срам ме, че съм българка. Не виждате ли, че сме се превърнали в американски протекторат, с вилаети, управлявани от феодали.
17
2
 
14
 
! Отговори
bolbov преди 8 години
Този Ф.Д. не е адвокат не е дипломат не е комунист. Той Е един ГОЛЯМ НЕГОДНИК
16
0
 
12
 
! Отговори
Аз преди 8 години
До АнонименСамо със срам,колкото и да е голям,нищо не се постига!Няма я яката тояга за такива плазмодии!
15
0
 
16
 
! Отговори
тихомир томов преди 8 години
Филип - гей , евреин , българомразец , клиент на психоболницата в гр. Раднево - никога не е работил . Потомък на партизански род . В неговото правителство нямаше нито един да не е бил член на БКП или в ДС !
14
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 8 години
До АнонименЛуд умора няма!
13
0
 
10
 
! Отговори
Emigrant преди 8 години
Kakva e kavalifikaciiata na F.D. za da byde konstitucionen sydiia?! Nqma krai bylgarskata degradaciia?
12
1
 
18
 
! Отговори
*** преди 8 години
Тази поддлога ФД ще защитава Конституция, която той не подписа, защото не бе съгласен с нея и като първи *** направи палатков лагер, в който бездействаха и губеха времето на народа разни "сини" дУпетати.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ф.Димитров е човекът който разруши ВСИЧКО в България,като се вземе от селското стопанство и се стигне до армията.Спомням си когато бяха митингите негови бяха думите че всичко което е свързано с комунизъма трябва да бъде премахнато.А пък ние глупавите,взехме че го унищожихне,като селско стопанство най-вече и още ред други такива.И сега ме молите да гласувам за КОГО се питам,като старите играчи от зората на ДЕМОКРАЦИЯТА са пак на дневен ред !!!!??? С поздрави от Пилзен-- Чехия.😂
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дa ви тaковa реформите!Позор!Росене, подлого долнa, прибирaй се вкъщи, от къде имaш сили дa си игрaеш нa президент, ибр""""чия!
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всички американски марионетки на хранилкатана оголелия българин ама хак му е като *** до безумие и си дундурка марионетния театър герб и реформаторски блок
8
0
 
21
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
И този го уредиха на синекурна...длъжност;явно за големи заслуги в разграбването и ликвидирането на България.
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой да е очаквал от президента нещо друго?
6
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ф.Димитров,заедно с Желю са рушителите на съвременна България!!!Ликвидационни съвети,разрушаване на граничните заграждения,разбиване службите за сигурност и армия,това е част от престъпното им отношение към Родината и към самите нас!Срам,Срам и пак Срам!
5
0
 
21
 
! Отговори
Въпрос,който преди 8 години
си задавам,ЗАЩО ЗАВИСИМ ОТ ПОМАЦИ,маргини,трактори,президент/сагашния/,ганчевци и други много,много.Българи събудете се
4
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези българи ли са? И с какво са заслужили? После, защо няма държава. За това няма държава.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре дошли в страната на ***.
2
0
 
36
 
! Отговори
нане Геле преди 8 години
На некой ако не му е станало ясно що сме на това дередже, като погледне снимката ще му се проясни.