"Гражданската" за колите – вече и за три години

Отпада възможността да я сключваме електронно
31
"Гражданската" за колите – вече и за три години
Снимка: Facebook

Договорът за задължителната "Гражданска отговорност" на колите вече ще може да се сключва за срок до три години,а не както е в момента само за година. Това записаха депутатите като приеха на първо четене изцяло нов Кодекс за застраховането, предложен от правителството.

Освен това срещу единна премия ще може да се осигурява покритието както за България, държавите членки на ЕС и Европейското икономическо пространство, така и за всички държави, които членуват в системата "Зелена карта".

В новите текстове се предвижда още и разширяване на покритието й за определени случаи, в които липсва вина на водача, но независимо от това е справедливо увредените лица да могат да получат обезщетение.

Мартин Димитров от РБ възрази срещу отпадането на възможността застраховки да се сключват и по електронен път.

Това според него ще оскъпи услугата, а по селата въобще няма брокери, така че хората там ще трябва да ходят на километри разстояние, за да сключват застраховка.

С новия кодекс се въвежда нов режим за изчисляване на капиталовото изискване за платежоспособност на застрахователите и презастрахователите на базата на отчитане на всички количествено измерими рискове, на които са изложени.

Има изменения и в областта на несъстоятелността на застрахователите, като ролята ще се изпълнява от Гаранционния фонд. По този начин ще се гарантира по-голяма ефективност както при извършване на ликвидацията на застрахователния портфейл, така и с оглед поемането на разходите по несъстоятелността.

Също така се изравняват гарантираните застрахователни вземания при несъстоятелност на животозастраховател с размера на гарантираните влогове при несъстоятелност на банка.

Предвидено е Гаранционният фонд да изплаща вземанията на всички лица при несъстоятелност на животозастраховател, като се гарантират вземания в един застраховател, независимо от броя на вземанията на оправомощеното лице и размера им – до 196 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
селски брокер преди 8 години
То на село няма интернет и пощи, а тоя жали селяните че нямало брокери ...
25
0
 
5
 
! Отговори
3 години преди 8 години
Плащаш за три.Продаваш колата,купуваш нова още три,правиш ПТП тотално щета нови 3 год.Просто Ужас.
24
0
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 24 преди 8 години
"...всяка седмица ни сирвира идиотщини..."Ти от Пловдив ли си, бе майна?
23
0
 
5
 
! Отговори
Св преди 8 години
Е няма как да стане да е на водач застраховката. И стикерчето на продадената кола е най - малкия проблем. То по принцип само печатниците печелят от тия стикерчета и винетки но както и да е. Проблема е за това, че едно е да се качиш на малолитражна кола двувратка и едно на влекач с ремарке. Кое ще направи повече поразии? Как ще ти направят личната застраховка за малолитражката или за ТИР-а? Ами ако работата ти не е да си водач на ТИР, а имаш категорията? Сложно е със такива лични застраховки...
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само простотии чрез които да се дерат по три кожи. Онзи изблещен министър на здравето, Масков, не го пиша доктор защото явто не е, всяка седмица ни сирвира идиотщини, а Рапона е шампион, всеки ден небивалици. Тия с гражданската са като тях, важното е да гушат повече. Плащаш за 3г. и некой селчо ти се спира отзад. Ще ти върнат ли парите? Съмнявам се. Какво правим тогава?????
21
4
 
5
 
! Отговори
До Жан Габен преди 8 години
Много просто, умнико. Няма да го залепяш, а ще си го носиш както си носиш книжката.
20
2
 
4
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Някой казват да се правела на човек а не на колата. Ок бе пич, правят ми я на мен, залепям стикера и карам. Дотук добре. Обаче решавам да продам кошницата... как да си сваля стикера и да го сложа на другата кола след като продам тази? Или ще ми дават друг стикер. Ако всеки месец сменям колата, всеки месец ли ще ми дават нов стикер? Понеже застраховката не е на колата а на мен. А обясни ми умнико...
19
0
 
9
 
! Отговори
СВ преди 8 години
Това,че ти я носят след това не е електронно(пак ще си ги има) все едно да кажеш че си платил онлайн от онлайн магазин стока с наложен платеж. Имаше се в предвид изцяло електронно да платиш (банков превод, чрез с-*** за онлайн плащания и т.н.), и да правят последваща проверка за номера на колата дали има застраховка. Това беше перфектен вариант, минавайки покрай камерите и сравнявайки номера да се вижда всички коли, които нямат застраховки или винетки(елекронни), но си живеем още в 20-сти век.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А нещо по въпроса за разлика в цените ако имаш/нямаш ПТП-та? Защо ***, дето кара с 80 в града и редовно нацепва по някоя друга броня да плаща колкото плащам аз, дето нямам ПТП? Нали все гледаме какво е "на запад", а там рисковите шофьори плащат по-големи застраховки. Ето ти още един начин да накараш хората да шофират по-внимателно.
17
0
 
4
 
! Отговори
redordead преди 8 години
в другите държави има застраховки за уиекнда - имаш например някъв ретро автомобил, който изкарваш 3 пъти в годината уикендите...също така, застраховката - ГО - да върви с човека, а не с колата - все пак една кола може да се кара от няколко човека, и ако някой направи ПТП с нея, защо трябва колата да и се оскъпи бъдеща застраховка, а да не се носи персонална отговорност за това?
16
0
 
16
 
! Отговори
.. преди 8 години
Гледам много неразбрали за електронното плащане има, така че да разясня.То и сега го няма електронно. Поръчваш си я по нета и ти я носят на хартиен носител.Така. че споко :)
15
0
 
3
 
! Отговори
53871 преди 8 години
Ех тия *** начи...........
14
0
 
29
 
! Отговори
преди 8 години
Вече застраховката ще включва целия ЕС, ЕИП и задължително Зелена карта, че когато тръгнеш с БГ номер от Турция през Гърция за Сърбия хич да не ги мислиш застраховките. Е, колко хора ползват колите си за такива пътувания. Голям процент въобще не излизат от страната, но едва ли не за половината свят ще сме застраховани и ще сме одрусани от съответните рекетьори ... но законно
13
2
 
3
 
! Отговори
Дo абдал преди 8 години
Че то сега има за 3 месеца - взимаш си я на изплащане /четири вноски/, плащаш първата и си в джаза, е ако стане някакъв проблем трябва да си доплатиш цялата. btw в статията пише ДО 3 години т.е ще има за 1,2 и 3 ....
12
1
 
29
 
! Отговори
сиктир преди 8 години
Щото всички мутри направиха офисчета на мутресите да правят застраховчици и трябва да папат. И главната мутра естествено е направила услучка на някое приятелче с едно законче! В 21 век това е безумие! Направо да забранят и електронната поща и и-пей! И марш в пещерата!
11
1
 
1
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
До 1Ще има - плащаш 2, получаваш 3тата бонус :D
10
1
 
19
 
! Отговори
абдал преди 8 години
А ЩЕ МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ПРАВИ ЗА МЕСЕЦ ДВА ИЛИ ТРИ???????????? ТОЯ КЕМПЕР МИ ТРЯЯ ДВА ПЪТИ ЗА ПО 400КМ............kabrioto sy]o bih go karal samo mesec w godinta.......бесен сум им на тия герберасти в НС
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моята таратайка ако издържи още 3 години ще е чудо.
8
0
 
11
 
! Отговори
бай Петко преди 8 години
Сития на гладния, вяра НЕ хваща... Тия дюмбели от НС правят ли сметка пенсионерите ще могат ли да отделят наведнъж за три вноски? Който има да плати за 10 години, ако може. Да има и едногодишни, щото за другите две, я камилата, я камиларя.
7
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е голяма глупост за 3 години ? но аз като брокер се радвам , че отпада някакви сайтове като емаг например да правят гражданска от разстояние .