От бюджета зависят коледните добавки, увери Калфин

Смята, че нарастването на годините за пенсия едва ли ще се усети
7 окт 2015 10:33,
26
От бюджета зависят коледните добавки, увери Калфин
Снимка: кадър bTV

От възможностите на бюджета ще зависи дали ще има коледни добавки към пенсиите, заяви Ивайло Калфин, министър на труда и социалната политика.

Вицепремиерът изрази надежда да има коледни добавки към пенсиите. "Има разбиране в правителството, че са необходими коледни и великденски добавки. Това е една от мерките, които предприемаме с хората с много ниски пенсии. Надявам се тази година бюджетът да има възможност декември месец да го направим", заяви той пред bTV.

"По колко пари ще бъдат дадени зависи от министъра на финансите и от това към края на годината с какъв допълнителен ресурс може да се разполага. Като видим какъв е ресурсът, ще ги разпределим", допълни той. Според него е справедливо това да е подпомагане за хората с най-ниски доходи.

"Около 860 000 деца получават детски добавки, това са около 70% от децата в България и за това отива значителен ресурс. Ако с него решим всяко дете да получава, това означава да бъдат по-ниски детските добавки, а не мисля, че има логика в това", посочи социалният министър и призна, че укриването на доходите е голям проблем.

Министърът припомни, че според законодателството в момента за общата категория на труд мъжете се пенсионират на 63 години и 8 месеца, а жените на 60 години и 8 месеца. "Има едно плавно нарастване на възрастта в следващите 20 години, докато стигне до 65 години. Това надали ще се усети", смята той.

По думите му, пенсиите за осигурителен стаж и възраст зависят от продължителността на стажа и вноската, която е правена. "Колкото по-рано се е пенсионирал един човек с тези промени през последните 25 години в България, толкова по-ниска му е пенсията. Част от промените, които правим, е този проблем да се решава", каза още Калфин.

"Много казват: През 90-те години ние работихме на черно. Но има хора, които са работили на светло. Справедливо ли е тези, които са внасяли осигуровки, да получават същите пенсии като тези, които не са?", попита социалният министър.

Според новите промени в Кодекса за социално осигуряване хора с необходимия стаж, но недостигната възраст, могат да се пенсионират до една година по-рано. Ако ползват цялата година, това ще намали с 4,8% пенсията им, изчисли Ивайло Калфин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз имам реален 42 годишен стаж, но не ми се работи повече.Защо поради възраст ако трябва да се пенсионирам 1 година по рано ще ми отнемат 4,8% до края-защо-обоснови се Калфин?
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък мислех, че коледните надбавки зависят от местоположението на онези 16 милиарда дълг, изтеглени от правителството на огнебореца.
16
0
 
2
 
! Отговори
Doroteja ot vsnschno преди 8 години
Toja Masen komunaga da se Maha kato besche Minister vanschno sasipa kadrite tosi donosnik. Komunaga s Andrei karaslavov sa masnizite na bkp jivkov Sekretarkata na kalvin veseto gorkata se rasbolala ot nego besche mu lubovniza 6tesche da ja praschta v rim Diplomat s tja besche Sekt i na Bokuva vse komunjagi
15
0
 
4
 
! Отговори
KKK преди 8 години
Защо трябва да има добавки при положение че НОИ е с около 2млрд. дефицит всяка година ? ... а сетих се, зада си купита малко гласове.... иначе да го беше казал това след месец.
14
0
 
10
 
! Отговори
ввв преди 8 години
Трай,коньо за зелена трева! Справедливост в България? Никога! Дано по-често управниците да имат повод черно да носят!!!
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Справедливо ли е тези, които са внасяли осигуровки да получават същите пенсии като тези, които не са?!"По-долу пък някой от коментаторите повдига въпроса за 15-те год. стаж в МВР и пенсионирането с 20 заплати.А какво да кажем за солидния процент търтеи в БАН? Там връзкарите се хабилитират навреме, което дава право и на жените да "работят" до 65 г., а после, със съгласието на директора да увеличат престоя си В БАН до 68 и дори до 70 г.Как мислите, те защо не щат да се пенсионират?
12
5
 
2
 
! Отговори
123 преди 8 години
Нещастни драскачи.
11
1
 
14
 
! Отговори
Подкрепям №8 !!! преди 8 години
И моля, управляващите да не се крият зад обобщени данни!860 000 деца получавали детски надбавки. Добре, ами я ни кажете тогава:!/ Колко от тях са деца на хора, които никога не са работили, а са второ или трето поколение, живееща на социални помощи?2/ Колко от тези деца получават само официално обявената сума за детски надбавки и колко са онези, които получават почти двойно, защо били от онова малцинство?Та да видим кой излапва онзи половин милиард лева, даван от бюджета за детски надбавки!
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Има едно плавно нарастване на възрастта в следващите 20 години, докато стигне до 65 години.Това надали ще се усети" Ако си в министерско кресло, със сигурност няма да се усети. А как ще се чувства един 65 годишен шофьор или продавачка, пък дори и счетоводител, защото там пък психическото напрежение е голямо? И дали в частния сектор някой ще иска работник на такава възраст, което автоматично оставя тези хора без работа и в резултат - на социална пенсия...
9
0
 
6
 
! Отговори
До Hinsehen преди 8 години
Е АБВ с кой е - в коалиция с всички, а зад гърба на хората пък всичките там са заедно, ай стига циркове
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Около 860 000 деца получават детски добавки, това са около 70% от децата в България и за това отива значителен ресурс. Ако с него решим всяко дете да получава, това означава да бъдат по-ниски детските добавки, а не мисля, че има логика в това" Прав си, не трябва всяко дете да получава, а само децата на тези, които работят и внасят нещо в бюджета! За целта в белите държави има т.нар.семейно подоходно облагане - освобождава от част или целия ДОД /да не се бърка с ДОО/, в зависимост от броя деца.
7
0
 
2
 
! Отговори
Hinsehen преди 8 години
Миле, той с абв бре, момък. ;)
6
1
 
20
 
! Отговори
Бай Миле преди 8 години
Калфа, вземи се махай ти и цялото ви там обкръжение/бсп, гроб, дпс, рб.../!!!!!!
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МВР с техните 20 заплати и над 1 милиард да се вземат се ги поорежат малко....
4
0
 
5
 
! Отговори
Ууууууу преди 8 години
Бе!
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
въпросът не е на черно или на бяло, а в това че едва сега след 25 години достигнахме стандарта от 89 година..... .
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарю Калфин, според вас един милиционер или военен първа категория труд, който се пенсионира след 15 години работа ще взима най-ниската заплата. Това не е вярно, Вие май все още се калфа, а не професионалист или ни лъжете!
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами вземете от Министерство на правосъдието - нали там имат излишък, който мислят ПАК да си го самораздадат!