Плевнелиев зове за политическо решение за Шенген

"Държавите от ЕС трябва да са ангажирани не само на думи"
Обновена: 7 окт 2015 19:59 | 7 окт 2015 18:36,
26
Плевнелиев зове за политическо решение за Шенген
Снимка: архив, Булфото

На среща с министъра на външните работи на Холандия Берт Кундерс, президентът Росен Плевнелиев е призовал за политическо решение на държавите от ЕС за присъединяването на България към Шенген, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Правото на свободно придвижване олицетворява самата идея за обединена Европа. Шенгенското пространство не се изчерпва само с изпълнението на технически изисквания, които отдавна сме изпълнили, а е част от самия процес на европейска интеграция", е подчертал държавният глава и е призовал държавите от ЕС да останат ангажирани не само на думи, но и на дело с този процес.

Холандия оценява положените усилия и постигнатото от България за изпълнение на критериите за присъединяване към Шенген, е посочил министър Кундерс. Президентът Плевнелиев е припомнил, че страната ни е дала съгласието си за поетапно присъединяване към пространството без граничен контрол, като на първо време това се отнася до българските летища.

Българският държавен глава е подчертал, че страната ни е инвестирала значителни средства за подобряване на наблюдението и охраната на външните граници на ЕС и днес се справя много по-добре, в сравнение с началото на бежанската криза. Обща е била оценката, че засиленият миграционен натиск към Европа изисква съвместни усилия и солидарност от страна на държавите членки на ЕС, както и по-силен ангажимент на Съюза към съседните на Сирия държави, в които живеят най-много бежанци от конфликтните зони в Близкия Изток, посочват от прессекретариата. Министър Кундерс е призовал за спазване на европейските изисквания и за регистрация на всички имигранти, влизащи на територията на Съюза.

Възможностите за увеличаване на двустранния стокообмен и привличането на повече холандски инвестиции в България, също са били обсъдени по време на срещата. Холандия е най-големият чуждестранен инвеститор у нас, като за последните 20 години е вложила над 7 млрд. евро в българската икономика.

Според президента Плевнелиев бързото развитие на сектора на информационните технологии у нас, производството на храни, както и предстоящите реформи във водния сектор създават благоприятни възможности за привличането на повече чуждестранни инвеститори. Министър Кундерс е отбелязал, че холандски компании проявяват интерес за партньорство с български фирми в сферата на информационните технологии.

Изграждането на Европейския енергиен съюз ще бъде един от най-важните приоритети на холандското председателство на ЕС, е заявил Берт Кундерс и е потвърдил подкрепата си за предприетите от България действия за енергийна диверсификация.

По време на срещата е бил потвърден и общият ангажимент на България и Холандия към предприетите от ЕС и НАТО мерки за борба с тероризма и за повишаване на сигурността в Източна Европа и в региона на Черно море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Гоце преди 8 години
И язе зовем за бира ама никои ме не слуша!
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зов за Завръщане !
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 19.Тоя е мистър Биин.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОЙ беше тоя, че забравих.
12
0
 
6
 
! Отговори
Това го знаете преди 8 години
Нова цена на тока, ново правителство.
11
0
 
5
 
! Отговори
Избирател преди 8 години
Г-н Президент.Един щурмов въртолет нямаме!!!
10
0
 
2
 
! Отговори
Плевнелиев преди 8 години
кога ще ви надънем нова по-висока цена на тока,тогава ще вземете да уважавате ваще любими олигарси.Олигарх е символ на почтенен човек който с къртовски труд едва връзва двата края .
9
0
 
9
 
! Отговори
Да бе да преди 8 години
Нямаш ли си "виличка" в Гърция да си седиш в нея, ми си тръгнал да се правиш на "умен" и "отговорен" ?
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо гледа толкова презрително Обединителят на народа. Кой му е крив
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
офффф тоя пак зове / то от него друго нищо не става , национални предатели
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво ме грее мене шенген?. Аз така и така плащам данъци в Германия. Да не би като ни приемат няма да си плащам данъците.
5
3
 
3
 
! Отговори
... преди 8 години
Защо сте толкова лоши към Роската :) ?
4
3
 
12
 
! Отговори
активен преди 8 години
Стига с тоя Шенген. Единствената причина да не ни вземат в Шенген е управлението на ГЕРБ.
3
1
 
28
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
ТОЯ НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ Е ИОЛКО ПОСЛУШЕН НА С.А.Щ. И Е.С. ЧЕ Е ГОТОВ ДА ПОЖЕРТВА НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ ЗА ДА НЕ БЪДЕ СЪДЕН ЗА ДЕИСТВИЯТА СИ СРЕЩУ ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ. КАКЪВ ШАНГЕН МУ СЕ ПРИВИЖДА ,ТЯ ЕВРОПА СЕ РАЗПАДА И БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ОРИЕНТИРА КЪМ ДОБРИ ОТНОШЕНИЯ С БРАТСКА РУСИЯ И НА ДИСТАНЦИЯ ОТ Е.С. И НАТО.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Stiga s taja kausa Perduta na bG sa kakvo i e Schengen i eu ne ni trabvasche kato ch trabva da e bg
1
1
 
17
 
! Отговори
доктор ХУР преди 8 години
"Според президента Плевнелиев бързото развитие на сектора на информационните технологии у нас, производството на храни, както и предстоящите реформи във водния сектор създават благоприятни възможности за привличането на повече чуждестранни инвеститори" Росенчо, за оросяване на мозъка, хапчетата се вземат всеки ден!