Отнемат книжките на шофьорите- убийци

Това предлагат ГЕРБ, АБВ, РБ и ПФ,
9 окт 2015 07:00, Петя Славова
73
Отнемат книжките на шофьорите- убийци
Снимка: Булфото

Да се отнемат шофьорските книжки на джигити, които са обвиняеми за причинена смърт или тежка телесна повреда на пътя. Това предлагат четирите парламентарни групи зад кабинета – ГЕРБ, АБВ, РБ и ПФ, които са внесли пакет от поправки в НК, НПК и Закона за движение по пътищата с поисканите от премиера Бойко Борисов мерки срещу престъпниците по пътищата, пише в. "Монитор".

„Към настоящия момент точно за тежките пътнотранспортни произшествия липсва правна възможност за лишаване от правоуправление на водача, докато тече делото срещу него“, се посочва в мотивите на поправките. Един от най-показателните случаи бе с Георги Сапунджиев, който, докато беше подсъден за прегазването на 4-годишния Паоло на пешеходна зона в Стара Загора, необезпокоявано си яхваше джипа. Затова с поправките депутатите разписват възможност прокурорът да постанови отнемане на книжката при такива случаи.

В промените е разписана и поисканата от Борисов и представена преди дни от МВР мярка срещу джигитите, които карат с бясна скорост по пътищата. Предвижда се затвор до 3 години за всеки шофьор, който натисне газта до над 60 км/ч над ограничението.

Още по темата

В поправките са заложени и обявените вече мерки срещу дрифтаджите – да се съдят като хулиганите и да ги грози затвор до 3 години. Ако пък започнат да се разправят с полицаите или да буйстват, ще бъдат заплашени да лежат на топло до 5 години.

Промените предвиждат още до 1 година затвор и глоба между 500 лв. и 1000 лв. за всеки, който подкара возило с фалшива табела с регистрационни номера.

С поправките в Закона за движение по пътища пък се въвежда категорията млад водач – хората, които са взели книжка през последните 2 години, за които точките в талона ще са с 1/3 по-малко.

Предлага се и опростяване на процедурата по налагане на наказанията чрез съставяне на фиш за всички нарушения на пътя, установени от контролен орган и за които не се предвижда лишаване от свобода. По този начин се избягва многократното търсене на джигита за връчване на наказателното постановление и се съкращава срокът за налагане на наказанието, тъй като фишът се издава на момента в негово присъствие.

В поправките са заложени и всички представени преди дни мерки от МВР срещу шофьорите, употребили алкохол и затягане на глобите за превишена скорост. Разписано е и свалянето на номера като мярка срещу гонките, като наказанието ще отнася всеки превишил ограничението в населените места с над 50 км. в час.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Otnemane knijki nischto nama da opravi neschtata a vednaga v Satvora Pone sa 1g i Rabota gerb Däne se pravi na veliki a da deistva ok
46
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отнемането на книжките очевидно не е решение, както си мислят някои болни мозъци. Решението е шофьорите да не правят съзнателно нарушения и всеки експерт по света знае как става това. Подсказвам, не е с още по-строги наказания.
45
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повече от ясно е кога нарушенията по пътищата ще са сведени до минимум - само когато шофьорите знаят, че след всяко нарушение ще последва и наказание. Сегашните безмислено строги наказания, явно не вършат работа, виждаме го от 25 години, но КАТ тъ-по и упорито искат още по-строги наказания, вместо поне малко да поработят.
44
0
 
16
 
! Отговори
До 63 sitizen преди 8 години
Близко е до ума - създава се нов контролен орган с нови хора, който да работи, както е по закона. Не трябва да се кръщава пак КАТ, защото това е силно компроментирано съкращение. Не трябва там да работят катаджии, защото новият контролен орган ще стане като сегашният КАТ - неработещ. Други въпроси?
43
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
значи според мен тия в тунела са си правили гонки...няма друга причина, сваляйте им номерата и им взимайте колите
42
3
 
14
 
! Отговори
citizen преди 8 години
"обективен", като няма КАТ, кой ще контролира водачите?
41
3
 
21
 
! Отговори
Обективен преди 8 години
Много просто може да се реши проблемът с нарушенията на пътя - като се закрие КАТ, като вредна структура за безопасността на движението. Вместо това КАТ прехвърля нещата от болната глава на здравата, от бездействащия и вреден КАТ, към безмислено строги наказания за шофьорите.
40
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо толкова много хора искат да се запази статуквото от последните 25 години - да се увеличават нарушенията, катастрофите и наказанията по Закона за движение по пътищата? Те вървят в копмплект - увеличаваш едно от тях, увеличават се и останалите. В случая заради неработещият КАТ ще увеличат наказанията, което неминуемо води до увеличаване на анрушенията и катастрофите. Проблемът е КАТ и докато всички не го разберат, все така ще се записват в закона по-строги наказания, които няма да се прилагат
39
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Огромни глоби за шофьорите искат тези, които не шофират и нямат коли.Как така те ще се возят само на раздрънкания градски транспорт, а другите ще си пътуват бързо и удобно с колите?Я по една голяма глоба, за да се поизравнят нещата.
38
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отнемане на книжки искат хората, които не са шофьори.Кка така те не могат да шофират, а други могат?Затова отнемай книжката и всички да са равни - без книжка.
37
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Конфискация на коли искат хората, които нямат коли. Как така те нямат, пък други ще имат коли.... я всички да са равни - без коли.
36
1
 
21
 
! Отговори
77777 преди 8 години
Много народ с промити мозъци. Как не разбрахте, че искайки по-строги наказания за шофьорите, всъщност искат да се увеличават нарушенията, катастрофите и загиналите?! Едно от доказателствата, че съм прав е това, което става в последните 25 години - все по-строги наказания и все повече нарушения и катастрофи. Друго доказателство, че съм прав е световният опит, който отдавна е показал, че трябва да се наказва след всяко нарушение, а не да има огромни санкции.
35
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей богу, не ви разбирам!Защо искате шофьорите да правят нарушения, за да ги наказвате след това колкото се може по-строго, примерно с разстрел? Нормалните хора искат нещо съвсем друго - да не се правят нарушения, а нарушения не се правят когато КАТ наказва ВИНАГИ след като е направено нарушение. Всеки нормален човек разбира и че колкото и да спазва правилата, винаги може да му се случи да наруши някое правило и от това не следва, че веднага трябва да му отнемат книжката,колата,затвор,разстрел
34
2
 
17
 
! Отговори
123456 преди 8 години
До Анонимен Да трябва да има връзка със системата на кат и нап. Да се знае кой,колко и какви глоби има и наказанието да се увеличава, според броя на провиненията. Да се събират наложените наказания без право на обжалване , както е в страните от западна европа и тогава може би ще са по-ефективни мерките срещу комплексираните водачи със лъскавите автомобили.
33
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
|Абе хора - само конфискация на колите ще реши проблема и/или сваляне на номерата, съпътствано с доста висока глоба. Нищо друго.
32
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Управляващите и КАТ много умело играят на долните страсти на много хора, като предлагат поредните свръхвисоки наказания, като че ли и сегашните не са достатъчни.
31
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Книжката ? я си спомнете колко са хванали лятото без книжка да карат . А колата кога
30
0
 
22
 
! Отговори
Един умен човек е ка преди 8 години
Един умен човек е казал: "Ефективността на наказанието се измерва не със строгостта му, а с неизбежността от прилагането му"Когато го разберете, може би ще престанете да искате да се увеличават катастрофите и загиналите, като увеличавате глобите и другите наказания (конфискация, отнемане на книжката до живот).
29
2
 
26
 
! Отговори
!!!!! преди 8 години
Не книжките, а автомобилите им трябва да се отнемат!Книжки се отнемат и сега и винаги е било така. Само дето на който не му пука си кара без книжка тъй спокойно, както и със. Така че не това е решението. Не е решение и свалянето на номера. Господа ракетчиците сами си го свалят и карат като бесни, т.к. тогава нито някой може да ги спре за проверка и санкция, нито да ги заснеме и открие.Конфискацията е истинският бой през ръцете и в ситуация на война по пътищата,каквато е у нас, това е изходът.
28
0
 
23
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Истината е, че докато не се смени начинът на мислене, ще става все по-лошо. Сегашният начин - дайте да наказваме все по-строго за нарушения на пътя, трябва да се смени с хайде да направим така, че да не се правят нарушения на пътя. Световният опит е показал и как става това - когато всеки шофьор е сигурен, че направи ли някакво нарушение, неминуемо ще последва и съответстващото наказание, което не е необходимо да е прекомерно строго, както е сега.