Референдумът не е жертва на местните избори

Експерт: Над 2 млн. избиратели са гласували за него!
Обновена: 26 окт 2015 13:53 | 26 окт 2015 13:27, Анисия Иванова
6
Референдумът не е жертва на местните избори
Снимка: БТА

Референдумът не е жертва не местните избори, а по-скоро на амбициите на някои политици и кръгове да неглижират мнението на хората, смята изпълнителният директор на "Болкан Асист" Славея Христова. Пред Bulgaria ON AIR тя заяви, че активността на този референдум е изключително добра като се има предвид, че въпросът, който остана от предложените три, не беше най-атрактивният.

"Преди да се поиска мнението на хората било чрез референдум или чрез публични обсъждания - първо се създава софтуер, правят се тестове на ниво община или на ниво район преди да се премине към такова гласуване. Виждаме, че това не се прави, защото няма интерес", поясни Христова.

Между 30% и 35% за гласуване на референдум никак не са малко за гласуване на референдум, смята Христова. По думите й това са над 2 млн. избиратели.

"Не знам дали някой съвременен политик с претенции за съвременно и добро управление би могъл да подцени мнението на повече от 1/3 от избирателите", посочи Христова.

Максималният кворум в някои европейски страни е именно 30%, за да бъде признат референдумът за действителен, поясни Христова и даде за пример Румъния, където именно толкова е процентът.

Въпросът трябва да влезе за обсъждане в НС като до 2 месеца това обсъждане трябва да се състои и НС трябва да се произнесе дали да се въведе електронно гласуване или ако надделеят гласовете, които бяха за по-генералните проблеми в закона за прякото участие"- посочи Христова.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора, предлагам всички да ползваме външни тоалетни, защото на вътрешните, ако се запуши тръбата, може да ни се наводнят жилищата.Живеем в 21 век. Референдумът беше "дали да има електронно гласуване" а не "как да се направи" или "как да не се прави". Технологиите се променят, принципите са важни.Апропо, съвсем ли сте сигурни, че хартийките, дето ги пускате, не се фалшифицират? Ако сте сигурни, защо сваляхте Бойко след Костинброд?
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз искам референдум за забрана на всички партии, с политиката на които не съм съгласен.Списъкът е дълъг: СДС, БСП, НДСВ, ГЕРБ, ДСБ, ДПС, .....
1
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако беше само референдумът, доста под 20% щяха да гласуват на него. В този смисъл сегашният референдум е рожба, а не жертва на местните избори. Доста хора не знаеха, че може да гласуват само на местните избори, но комисиите им тикаха в тъцете задължително и бюлетината за референдума по нареждане на ЦИК.