Плевнелиев погна изборните хакери, по петите им ДАНС

Това е нов "Костинброд", обяви президентът
Обновена: 30 окт 2015 16:58 | 30 окт 2015 12:12, Веселина Йорданова
91
Плевнелиев погна изборните хакери, по петите им ДАНС
Снимка: БТА, архив

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че е сезирал ДАНС и службите за странните хакерски атаки в деня на изборите на 25 октомври. Той заподозря, че те са пряко свързани с референдума за електронното гласуване.

"Това е нов "Костинброд", те целят да подхранят съмненията на българските граждани, че електронното гласуване не би следвало да е честно, няма как да успее, след като може един или друг сайт да бъде атакуван", посочи Плевнелиев и декларира, че няма да забрави този казус и очаква обяснение за него като държавен глава.

Още по темата
По думите му трябва да е ясно кой ги инициира и кой е платил за тях, както и кой е дал инструкции от ЦИК да не се дават бюлетини за участие в референдума.

Въпреки всичко президентът определи допитването като безспорен успех за демократичното развитие на държавата и изрази удовлетворение от участието на българите в него.

Гражданите искат да бъдат активни участници във вземането на решения в държавата, разчете той резултатите от националното допитване.

Макар да призна, че не би следвало да бъдем големи оптимисти за предстоящото гласуване в НС за референдума, Плевнелиев все пак изрази очакване депутатите да чуят волята на народа.

Той разкритикува политическата класа, като заяви, че много партии са агитирали открито срещу референдума, включително представени в НС и са се опитали "да потопят" допитването, все едно го няма.

"Конституционни съдии, народни представители звънят на държавния глава и казват, че в определени секции ги карат два пъти да се разходят до тъмната стаичка, за да гласуват, не им дават бюлетина и това е в София. Това не е случайно", подчерта той.

Плевнелиев беше категоричен, че избирателите искат да бъдат питани и очакват да бъдат чути.

Според него с гласуването на референдума са били развенчани няколко мита – че обществото ни няма опит и не може да се възползва от позитивите на пряката демокрация, че провеждането на референдум заедно с други избори ще затрудни българските граждани По думите му гласуването е било затруднено не от друго, а от странни организационни решения.

Според президента това е единственото гласуване за 25 години, в което не личат политически пристрастия. Бюлетина пуснаха както хора от големите градове, така и от малките градове и селата, и сред тях има хора от всички партии, допълни той.

"Нашите сънародници търсеха тази бюлетина дори когато им беше отказана. В бъдеще ще бъде все по-лесно на избирателя да упражнява волята си. Неуредиците в нощта на изборите и в последвалите дни показаха ясно колко ще улесним българите, ако гласувахме електронно", настоя държавният глава.

Той апелира към депутатите да бъдат на висотата на своите избиратели, като уважат гласа на 1.8 млн. българи, които дадоха път на електронното гласуване. Президентът подчерта, че очаква от НС да не губи време в процедурни хватки и да проведе качествен дебат по темата.

Според него от гласуването на депутатите ще стане ясно кой иска да чуе народа и кой иска да продължи задкулисно да саботира референдумите в страната. Той подчерта, че на националното допитване гласуваха близо 40% от българите , а отказът на властта да чуе какво точно искат подкрепилите референдума, би бил голяма политическа грешка.

По думите му всеки един от тези 1.8 млн. гласа е свободен, няма купен и манипулиран вот, никой не е гласувал, защото очаква някакъв пост или участие в разпределението на обществен ресурс.

Плевнелиев каза, че би следвало депутатите да променят Изборния кодекс и да вземат решения в парламента за това как ЦИК да действа и да работи  оттук нататък, като визира хаоса в "Арена Армеец".

Президентът призна, че е притеснен от случилото се в неделя и очаква дебат, анализи, последствия.

На въпрос дали инициираният от него референдум е начало на предизборната му кампания, Плевнелиев каза, че по никакъв начин допитването не може да бъде обвързано с бъдещи политически действия.

"Това, че инициирах и подкрепях референдума, не го прави мой и по никакъв начин не го обвързва с бъдещи президентски избори в страната", подчерта той и напомни тезата си, че който днес си прави сметките за следващите избори за държавен глава, много ще сбърка, защото народът очаква реформи и резултати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо отзад пише на английски : ,,republic of bulgaria". Ние английска колония ли сме или краварски щат?