Сред мюсюлманите и в затворите няма радикализация

Това увериха министрите Бъчварова и Иванов
Обновена: 20 ное 2015 18:20 | 20 ное 2015 18:14, Елка Василева
29
Сред мюсюлманите и в затворите няма радикализация
Румяна Бъчварова. Снимка: архив, БТА

Сред българските мюсюлмани и в българските затвори не се наблюдава радикализация. Това увериха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министърът на правосъдието Христо Иванов.

По въпроса за радикализацията на мюсюлманското население вицепремиерът отбеляза пред български журналисти в Брюксел, че това е процес и риск, който се следи много внимателно. Имаме стратегия и план за действие. В момента не можем да говорим за реални рискове, но наш ангажимент и отговорност е да не допуснем това състояние да се промени, заяви Бъчварова.

По въпроса за радикализацията сред затворниците министър Иванов поясни, че местата за лишаване от свобода са с особен акцент за такъв риск. Проведохме специален анализ и заключенията са, че към момента не съществуват причини за безпокойство. Прилагаме програма от обучения, въвеждане методика за оценка на риска на отделните лица и предварителни методики за отговор при възникване на такъв риск.

Българските граждани могат да бъдат спокойни, че българските затвори в момента не са източник на притеснение и имаме капацитет да реагираме, ако възникнат такива рискове, заяви Иванов.

Вицепремиерът отбеляза, че засега у нас няма недостиг на преводачи от арабски за интервютата с мигрантите. По нейните думи, ако у нас пристигнат вълни от мигранти, както последните месеци в съседните държави, такъв недостиг може да бъде отчетен. Въвеждаме допълнителни интервюта на влизащите, за да се чувстваме по-сигурни, добави Бъчварова.

По повод решенията от днешното извънредно заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи тя посочи, че България вече е повишила контрола по своите граници.

По нейните думи е възможно допълване на рисковите профили за проверки по вътрешните граници съобразно водените разследвания на атентатите в Европа. Тя определи създаването на система за регистрация на данните на пътниците по въздух като ключова в този момент. България е в доста напреднала фаза на готовност, можем да започнем до средата на следващата година, заяви Бъчварова по повод въвеждането на системата.

Имаше уточнение от страна на правната служба на Съвета на ЕС, че България, Румъния, Кипър и Хърватия са държави от Шенгенското пространство и задълженията, които следват от днешните решения, се отнасят по същия начин и за нас, посочи Бъчварова. Нашата граница ще се счита за външна на Шенген, поясни министър Иванов.

Двамата потвърдиха, че българите, които се връщат у нас или в ЕС от държава извън Общността, ще трябва да изчакват повече при граничния контрол заради новите мерки (проверка на всички преминаващи в системите за издирване на престъпници).

Не стои въпросът за жертва на човешки права и основни свободи, коментира министър Иванов. Не съществува избор между свобода и сигурност. Трябва да гарантираме в по-висока степен свободите, с които се ползваме в ЕС. България винаги е отстоявала въвеждането на всички гаранции за по-висока сигурност да бъде при защита на правата на човека и на свободите на гражданите, няма да отстъпим от тази своя политика, допълни той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Радикализиране възможоно но само сред Роми но не и сред българи и турци г-жо Бълчварова некомпетентната Министърка
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А сред Дасикане Рома - българизираните Роми на България , дали има радикализирани , повечето се самонаричат Християни
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахаха... надай се Мудджо на наденица с кетчуп, затвори си очите и стискай здраво!
18
1
 
14
 
! Отговори
Стоко преди 8 години
Бъчвата е доста неадекватна. Тя се превърна в нещо като говорителка и повтаря едни и същи мантри. Може да вдъхне респект и доверие само на деца от детската градина. Тя и Прецедента са двете най-неадекватни персони, които трябва да си ходят незабавно. Дали има или няма радикализирана общност в страната е всъщност въпрос на доста закъснял анализ. Малка група от вносни терористи е достатъчна да направят мазало. Нужна е разузнавателна информация, но както знаем и тя ни е вносна.
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНевъзможно било да се радикализират мюсюлмани родени в България казваш ? Питай французите, ***.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пишете във фейсбук , казвайте на всички, искайте да се затворят границите за тези така наречени "мигранти",, ако сега не се спре това нещо .....
15
1
 
2
 
! Отговори
Outin преди 8 години
Pak sa obarkali prevoda na koe e otvatre i koe e otvanka?!:-)pardon.
14
5
 
26
 
! Отговори
У у да го преди 8 години
Ами тези пингвини във Пазарджик какви са ?????????????????Кой разрешава да се разхождат със хиджаби по улиците?????
13
2
 
12
 
! Отговори
Мдам преди 8 години
До Шенгенско пространстНещо си в грешка - ние не сме в Шенген!
12
2
 
10
 
! Отговори
Шенгенско пространст преди 8 години
Познайте кои са в Шенгенското пространство :България, Румъния, Кипър, Хърватия !Това са страните на границата на Шенгенското пространство !Какво са задължени да правят ??Имат ли достатъчно арабски преводачи ??
11
2
 
8
 
! Отговори
Арабски преводачи ? преди 8 години
За сега имаме преводачи на арабски, за в бъдеще когато мигранската вълна се увеличи , може да има недостиг от преводачи !Това обяснява ли положението за България .България не е в Щенген, но е външна граница на Шенген ??Ще ги приема , за да не отиват при другите Европейци !
10
1
 
13
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
До 11: Много просто: който си плати, получава досег до външния свят. Даже и мобилен телефон може да си поръча.
9
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОВА ЗА ЗАТВОРИТЕ СЪВСЕМ СЕРИОЗНО МЕ ЗАИНТРИГУВА И ПОЧНАХ ДА СЕ ЧУДЯ..АБЕ КАК АДЖЕБА В ЗАТВОРИТЕ МОГАТ ДА СЕ ИСЛЯМИЗИРАТ И РАДИКАЛИЗИРАТ!?НАЛИ ЗА ТОВА Е ЗАТВОР ДА НЯМАТ ДОСЕГ С ВЪНШНИ СВЯТ И ТАМ ТРЯБВА ДА СА БЕЗПРАВНИ!!!НАЛИ СА ЗАТВОРЕНИ!!!А ЧЕТЕЙКИ МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ СИ ПРАВЯ ИЗВОДА..И ВСЪЩНОСТ ЗНАМ ДЕ.. ЧЕ ЗАТВОРИТЕ НЕ СА ЗАТВОРИ А СА ВРАТА СРЕД ПОЛЕТО КЪДЕТО ВСЕКИ МОЖЕ ДА СИ МИНАВА КАКТО СИ ИСКА!И ТАМ СИ ИМАТ ДРОГА..ТЕЛЕФОНИ..ПИЕНЕ..ЯДЕНЕ..ОСТАВА САМО ОРЪЖИЕ ДА ПОЧНАТ ДА ИМ ВКАРВАТ!
8
3
 
36
 
! Отговори
Морски преди 8 години
Оставка за американския агент Бъчварова!И за мафиота Борисов!
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей тези хора не се научиха да дават конкретни отчети какво се върши и как се върши. Откъде са сигурни че няма радикализация в затвора, от разни слухове предполагам. Ами да направо кажат - няма слухове в затвора за радикализация.
6
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Невъзможно е мюсюлмани родени в България да се радикализират. Това е глупост, да се стягат границите. Врагът иде отвън.
5
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом Бъчварова казва казва нещо -да се разбира точно обратното.Същото важи и за онзи неадекватник -правосъдния министър!
4
1
 
30
 
! Отговори
една дума преди 8 години
Оставка!!!!!
3
1
 
25
 
! Отговори
Надзирател преди 8 години
В Пловдивския затвор около 90 % от затворниците се водят Ислямисти но там няма как да има радикализация защото много добре се знае кой командва.Затворите са най-малкия проблем.Опасни са тези на свобода!
2
21
 
3
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
Рашките са виновни!