Влак стрела по "пътя на коприната", та до София

Пекин инвестира в мегапроекта колосалните $17 млрд.
23 ное 2015 08:56,
102
Влак стрела по "пътя на коприната", та до София
Снимка: flickr

Китай преговаря с България за изграждането на скоростна железница от Пекин до София.

Това ще бъде и една от темите, които ще се обсъждат на икономическия форум и срещата на китайското правителство с министър-председателя Бойко Борисов в Пекин и Шанхай.

Китай инвестира 17 милиарда долара, за да възстанови древния "път на коприната", като за целта ще изгражда транс континентална високоскоростна железопътна линия, която минава и през България.

Така до 10 години ще трябва да бъде изградена и нова жп връзка с Турция, освен вече съществуващата, съобщи bTV.

На днешната среща с кмета на града Ян Сюн Бойко Борисов подкрепи идеята за побратимяване на София и Шанхай, като отправи покана Ян Сюн в скоро време да посети столицата, за да бъде финализирано споразумението.

"Единственото нещо, което липсва за затвърждаването на отношенията между Шанхай и София, е нещо, което бих описал с китайски идиом, който гласи "Всичко е налице, с изключение на източния вятър", заяви от своя страна Ян Сюн.

Той изрази надежда форматът 16+1 да доведе до конкретни резултати и каза, че инициативата ще има голям принос както за отношенията между Китай и Централна и Източна Европа, така и между Китай и България.

Шанхай е с население около 24 млн. души, а целта ни е да превърнем града във водещ икономически, финансов и търговски град не само в Китай, но и в света, отбеляза кметът. Според него има изключително много възможности не само за търговия с България, но и за разширяване на взаимоотношенията в областта на културата, науката и иновациите.

Накрая Ян Сюн отбеляза, че всяка сутрин пие кисело мляко "Момчиловци". Това е една от най-популярните марки кисело мляко в Шанхай, добави кметът.

Премиерът Бойко Борисов благодари на своя домакин за възможността български фирми да се представят пред шанхайските си колеги.

Малко по-късно в града започна конференцията "Инвестирай в България. Разшири се в Европа", организирана от Българската агенция за инвестиции.

У нас Китай има интереси в областта на земеделието, туризма, леката промишленост и автомобилостроенето. В икономическа зона "Тракия", край Пловдив, ще бъде изградена европейско-китайска икономическа зона.

Китайският бизнес проявява интереси и към българския IT сектор. Една от най-големите китайски компании по киберсигурност в момента проучва възможностите за съвместни продукти с български партньори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
Хммм преди 8 години
Чак сега, като се зачетох в коментарите ми стана яасно, защо тази новина е в рубрика 'Крими'.Хахахаха.. Уникални сте!!!
72
0
 
0
 
! Отговори
Щиглиц преди 8 години
ще станем Пернк-а на Шанхай ... нема лошо, ти джулят истинско кисело мляко ние некви смеки от сухо мляко, може пак да си спомник къв е вкуса на истинското
71
1
 
8
 
! Отговори
i'm преди 8 години
Чуесно, ставаме предградие на Шанхай :) Далеч по-добре от квартал на Истанбул. Само да не решат шанхайци да дойдат на по кафе за събота или неделя, че... Софийското поле няма да ни стигне да ги съберем...
70
2
 
14
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Прекалено добро за нас, за да стане. Ние сме майстори в провалянето на проекти с международно участие.
69
5
 
5
 
! Отговори
Shopp преди 8 години
Тъжно ли е, полурусначета, че Матушка Русь улетат в жопу? Нищо, ше има и за вас работа, да продавате по гарите чебуреки, блинчики и кефир.
68
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
никакви влакове,само високоскоростни голфове ще прелитат по тази жп-линия
67
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дядо Йоцо гледа иде ли влако от Китай ???
66
1
 
9
 
! Отговори
Перничанин преди 8 години
А с "Голфо" мое ли да минем по влаковата линия ???
65
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредния кьор фишек след като пропаднаха Белене и Южен поток ....Сега има АЕЦ в румъния и Турски поток ...тази магистрала с този свръхскоростен влак пак ще ни заобиколи
64
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г-Н Борисов това ще бъде най голямата европейска ценност........
63
1
 
7
 
! Отговори
мда преди 8 години
Ще бъде много готино ако можеше да "хванеш влака" и след малко в Китай :) Разбира се това е в кръга на шегата, но желанието да се случи не си отива. Лошото е че ме притеснява като погледна картата на света от къде точно възнамеряват да преминава този влак...
62
0
 
12
 
! Отговори
k преди 8 години
До AaaПремиер на среща с кмет....************************Кмето има 24 милиона граждани а Премиеро 7 милиона. Кмето нема нужда от 240 народни избраници нито от министерства за да рьководи процьфтяващата икономика на Шанхай. А да не говорим за премиеро... и президенто А?
61
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До hahaС кой квартал на Шанхай ще се побратимява София???- - - - - С 31-ва улица !
60
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А мое ли да съм кондуктор у тоя влак ???
59
0
 
9
 
! Отговори
haha преди 8 години
С кой квартал на Шанхай ще се побратимява София???
58
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малко по-късно в града започна конференцията "Инвестирай в България. Изсери се в Европа", организирана от Българската агенция за инвестиции.Премиерът Бойко Борисов благодари на своя домакин за възможността български фирми да се представят пред шанхайските си колеги със своите гюбеци и кючеци и пиянство до зори.У нас Китай има интереси в областта на земеделието, туризма, 10 м. вита баница с айран, 3 щафети по 50 см. Карловса луканка с Мелнишко вино и автомобилостроенето на лагерни колички.
57
1
 
9
 
! Отговори
Aaa преди 8 години
Премиер на среща с кмет....
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добър ПР на проекта, но не става дума за ЖП линия между Пекин и София, а между Китай и Западна Европа, като България ще е част от транзитната част на линията. Не става дума и за пускане на пътнически влакове до Китай, а за по бързи превозване на китайските стоки до Европа.Разбира се между София и Пловдив, София и Белград или София и Истанбул линията може да се ползва и за пътнически влакове.
55
4
 
5
 
! Отговори
to all преди 8 години
Вие сте егати мрънкачите! И във всичко хубаво ще намерите за какво да хленчите и да се оплаквате!
54
2
 
10
 
! Отговори
преди 8 години
Няма да стане. 10 години не могат да направят линията Пловдив - Свиленград, какво остава за нов вид високоскоростен влак до Пекин. Освен това няма да има друга гара в България освен София. Преди така споменаваха.