Касим Дал бил подслушван незаконно

Причината била сигнал за готвено покушение срещу Местан
7
Касим Дал бил подслушван незаконно
Снимка: архив, БулФото

Касим Дал е бил подслушван незаконно. Това каза председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Атанасов - един от свидетелите по делото "Червей", който беше разпитан днес.

Софийският градски съд заседава по делото срещу бившия председател на съда Владимира Янева и бившия директор на "Вътрешна сигурност" в МВР Tодор Костадинов.

Още по темата

Костадинов е бивш началник на отдел "Вътрешна сигурност " в МВР и е обвинен за това, че е поискал използването на СРС спрямо информационната система, а Янева за това, че го е разрешила за повече от позволения срок.

Атанасов обясни, че имало данни за проверка в МВР по случая с Касим Дал, след което имало и наказани на високи нива в МВР, предаде БТА. Така той потвърди казаното от него преди време в интервю, че разполага с данни за приложени СРС спрямо протестиращи.

Това, което казах, е, че са подслушвани протестиращи, и няма нищо общо с казуса "Червей", посочи Атанасов.

Пред журналисти той уточни, че в офиса на ДСБ получил анонимен сигнал за това, че Дал е подслушван, защото подготвял убийство на Лютви Местан. Това била причината да бъде подслушван. С този сигнал Атанасов и Касим Дал отишли при тогавашния служебен премиер Георги Близнашки.

На тази среща присъствал и Христо Иванов като служебен министър на правосъдието.

След това, вече като депутат, и от доклада на Бюрото за контрол на СРС Атанасов разбрал, че СРС по отношение на Касим Дал били незаконни. Освен това нямало и данни Дал да подготвя покушение срещу Местан. Независимо от това Дал бил подслушван два пъти за по три месеца.

Колкото до делото "Червей", Атанасов заяви, че е бил призован от прокуратурата "по супер спешен начин" по време на досъдебното производство.

"Не разбрах нищо от този разпит, освен да пазя следствената тайна. Комисията установи, че материали по проверки са изпратени на прокуратурата през декември, а отношение беше взето три месеца по-късно. Прокуратурата покри този случай с мотива, че е следствена тайна и така в парламента не стигна достатъчно информация", каза Атанасов пред съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
този не беше ли доносник на ердоган
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DEMOKRAZIA V DEISTVIE--PO VREMETO NA BOKO POLIZIATA E V ZASHTITA NA GERB I MAFIATA V BALGARIA.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички политици са тотално откачили и не особено добре с главите си. И не само политиците - всички мъже.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не Касим Дал трябва да подслушвате, а Касим Взел (под масата).