Местан зад Турция vs. Русия: Това е удар по НАТО!

ДПС настоява за бързо потушаване на напрежението
25 ное 2015 12:16,
188
Местан зад Турция vs. Русия: Това е удар по НАТО!
Снимка: архив, Булфото

Безспорен факт е, че през последния месец руската военна авиация нарушава въздушното пространство на Турция многократно, обяви лидерът на ДПС Лютви Местан в декларация от парламентарната трибуна по повод вчерашния инцидент, при който Турция свали руски самолет на границата си със Сирия. По време на изказването му депутатите от БСП напуснаха заседанието.

"Налице е информация, че това се е случило въпреки многократните официални предупреждения отправени към руския посланик в Анкара и към военни аташета", каза още лидерът на ДПС. 

Той акцентира, че това е потвърдено и в официалната позиция на НАТО, изразена на извънредната среща на посланиците на страните-членки. 

"Нарушаването на въздушното пространство и на суверенитета на която и да е държава в НАТО е нарушаване и на пространствения суверенитет на самия атлантически съюз", каза още Местан.

Той допълни, че в рамките на НАТО преминаването дори на съюзнически военни сили и въоръжения става при изрично съгласие на съответната страна-член. 

В същото време лидерът на ДПС призна, че в борбата срещу "Ислямска държава" безспорно са необходими и усилията на страни, които не са членки на НАТО.

"Противодействието срещу ИД, в това число и военното, следва да се извършва при стриктна координация между всички страни участници и при стриктно спазване на международното право в това число и на териториалната цялост и суверенитета на всяка страна", беше категоричен още Местан.

Той обяви и че участието във военни действия срещу ИД не може да има за цел защитата на управлението на Башар Асад, защото именно неговия режим бил причина за конфликта. Местан се обяви за по-активно сътрудничество между НАТО и ЕС и за деескалация на конфликта между Турция и Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей тоя турчин само гледа как да драсне клечката на страната ни
106
1
 
5
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Местан, турска подлого вън от пределите на България. Кой си ти бе мишкар? 500 години ни клахте, вече 25 години "демокрация" търпим противоконституционната, етническа партия ДПС отново да се разпорежда със съдбата на България. Стига вече. Вън. Оставка на марионетното правителство БОСТАН
105
0
 
6
 
! Отговори
старки преди 8 години
То и Кипър е окупиран от Турция,ама мълчат и ЕС и НАТО.Долни двуличници. Сега ще им секнат петрола от ИД -дето *** го вземат без пари.Там е играта.
104
0
 
7
 
! Отговори
baimangal преди 8 години
Абе пра.се, НАТО се дистанцираха, кой си ти, че да даваш такива изявления бе, ре.зан ***.
103
1
 
3
 
! Отговори
Samokov преди 8 години
Samo DPS samo Dogan pasha da sa jivi i zdravi mom4eta ot eni4arskiq korpus Mestan baba celuvam ti ruka
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само ДПС - Дрън, Прасе, Судджук!
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Незабавна депортация и конфискация на цялото имущество До втора съребрена линия, включително!
100
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Местан пак настъпва мотиката. Когато големите си ги мерят, такива като него трябва да си траят. Ердоган този път изнасили късмета си. Ако е повярвал, че зад него ще застанат щатите и НАТО, жестоко се е объркал.
99
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, никой още не е посмял да даде каквото и да е становище по инцидента - дори и *** натовци шикалкавят - наш Мундьо обаче е наясно със ситуацията, че се и люти. Абе я марш у Турция барабар с домочадието да и пазите границите!
98
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 139Виж картата и сам прецени Русия на колко морета има излаз. Принципът на 'Давид' тук няма как да проработи срешту 'Голиат'.
97
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТУРЦИЯ АКО ЗАТВОРИ БОСФОРА ЗА РУСНАЦИТЕ, РУСИЯ ЗАГИВА
96
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
SAMO DPS
95
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От тук насетне ще гласувам само за ДПС
94
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този е отявлен фанатик. Аз не знам какво прави в българския парламент след като подкрепя само турците, Турция, Ердоган и т. н. Ами да заминава за Турция и да не се връща повече. Но в тиквената ни държава това е нещо нормално. Ако някой в парламента на нормална държава защитаваше единствено интереси на чужда държава, да са го вкарали в затвора.
93
3
 
23
 
! Отговори
партия кърлеж преди 8 години
ДПС=даеш . Трябва да се забарани ! Така или иначе е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА.
92
1
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Така,сега поне е ясно кой кого подкрепя-Турция,терористите/не че това не се знае от атентатите извършени от бъдещото ДПС/.България не е важна,важно е НАТО,пък дори и турците да ни нападнат,познайте какъв ще бъде отговорът на западните ни "партньори".
91
2
 
26
 
! Отговори
Християнин преди 8 години
Трябва явно да му се " обреже " и горната глава на тоя """""" български """"" гражданин.
90
1
 
25
 
! Отговори
221 преди 8 години
Щом може да се стреля по самолет навлязъл в чужда територия,защо не може да се стреля по нарушители влизащи през нашата граница?Нали границите са суверенни?
89
2
 
37
 
! Отговори
Край преди 8 години
Преди два месеца искаха Турция да пази българското небе. Съд за националните предатели от ДПС и РБлок.
88
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо се допуска тази етническа партия все още във Парламента?Този е откровен антибългарски настроен ислямист!