Опасност има! България е мост между две цивилизации

Акад. Георги Марков: В конфликт големите често жертват по-малките!
25 ное 2015 18:52, Красимир Ангелов
54
Опасност има! България е мост между две цивилизации
Снимка: Reuters

Историческият опит показва, че понякога от един повод може да пламне голяма война, предупреди в Плевен историкът акад. Георги Марков в коментар на събитията със сваления руски самолет от турските ВВС.

Марков припомни, че от атентата в Сараево, извършен на 28 юни 1914 година и станал повод за избухването на Първата световна война, малцина са очаквали глобален военен конфликт.

"Затова трябва да се прави всичко възможно за избягване на поводи за военни конфликти, тъй като след като се разгори военен конфликт, не се знае кога ще спре и дали някой може да го спре. За Първата световна война се е смятало, че ще свърши до Коледа на 1914 г., а тя продължава повече от четири години и взема 12 млн. жертви", аргументира се акад. Марков, цитиран от БТА.

Ученият предупреди още, че "днес също има опасност". "В Сирия се води гражданска война, която може да се превърне във война между други държави. Един свален самолет може да бъде повод за военен конфликт - зависи какви са обстоятелствата”, посочи Марков.

Той предупреди, че опасност за България има, защото тя е на моста между две религии, две цивилизации. “Затова трябва много внимателно политиците да си мерят приказките", предупреди историкът. Той призова политиците да не се увличат в реторика, при положение че не са изяснени условията около сваления руски самолет.

“Не бива веднага да засвидетелстваме една прибързана лоялност, че сме съюзници с Турция и трябва да изпълним нашите задължения. Трябва да се внимава, защото големите държави често, за да избегнат сблъсък помежду си, жертват по-малките държави. Затова трябва много да се внимава" допълни още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Някой преди 8 години
....ние сме едната цивилизация,а на това другото..... ,може ли да се нарече цивилизация ?!????
37
0
 
4
 
! Отговори
ПП АТАКЛАРЪ преди 8 години
Али Реза и 40 разбойници ;)))
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Опастност има щото сме в НАТО и щото имаме за съсед турция. Ако не бяхме в нато и нямахме такъв агресивенб съсед нямаше да е страшно.
35
4
 
7
 
! Отговори
Нерелигиозен преди 8 години
До Българин"България трябва да си гледа Православието и себе си"Любопитно ми е - колко пъти тази година влезе в православен храм?
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да се внимава, защото големите държави често, за да избегнат сблъсък помежду си, жертват по-малките държави. Затова трябва много да се внимава.............................преклонена главица сабя не я сече
33
0
 
12
 
! Отговори
До 39 преди 8 години
***, деградирали хора, *** и *** разсипват държавата. Плюят върху всички а всъщност трябва да плюят върху себе си.
32
3
 
18
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
До ЛизаЗнам,че Русия не ни е отписала,но е болно да гледаш как страната ти се разсипва от твои сънародници,май-май всъщнист ***.
31
3
 
6
 
! Отговори
Тъжно преди 8 години
Глупавите продажни русофоби не са българи и сами продават и предават родината. Не че руснаците са слънце, но те са просто по-добри българи. Политиката на русофобите и атеистите либерали и други видове престъпници в крайна сметка ще ни доведе до частична или цялостна загуба на суверенитет.
30
3
 
10
 
! Отговори
Българин преди 8 години
България трябва да си гледа Православието и себе си. Така наречените партньори ни използват по различни начини и най-вече като човешки материал. В плановете на така наречените ни партньори е да сме част от Турция. Армия почти нямаме, нямаме наука-справка БАН, полицията почнаха да кастрят, учителите при нас са голтаци, медиците някак оцеляват, икономиката се държи на чужди предприятия, основните ни неща са в чужди ръце - ток, вода, изкопаеми.Мислите ли че сме държава и народ ? Колония сме и роби
29
7
 
9
 
! Отговори
дипломат преди 8 години
Най-добре за България да си гледа Европата и да не обръща внимание нито на Русия нито на Турция !
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kakav e tozi akademik? A, da deto si dokarva po and 2600 lv. vseki mesets.
27
2
 
14
 
! Отговори
до 30 преди 8 години
Истината е че за тези 20 години загубихме ценно време да станем една силна и подредена държава ,не защото не можем ,а защото на пол.сцена се появиха не каймака на нацията а най големите предатели,*** и *** които умишлено отслабиха държавата ,такива като ДПС и БСП,некадърни продажници които търсиха лекото и мекото.Постигнаха го и сега сърбаме попарата.Жалкото е че не са наказани и имат наглоста да се показват и да дават акъл без да чувстват и грам вина за това което причиниха на държава
26
2
 
8
 
! Отговори
Лиза преди 8 години
Щирлиц,бъди сигурен ,че България има Русия ,не сме казали не е станало,но целта не е да се делим а да се обединяваме ,затова няма да вземем страна ,но удобряваме усилията на Русия,останалите са *** и фалшиви,фурнажииски лопати и жалки каквото и оръжие да вадят,те си гледат интереса и се въртят като фурнажииска лопата,но дълго няма да просъществуват,всички от САЩ до всички групировки които искат света да е безпорядъчен и сив ще паднат в канала.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В създалата се ситуация България няма изцяло полезен ход. Трябва да гледаме историята и дано сме се поучили. Но онова което е ставало последните 20 години никак не работи за нас.
24
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пичове, никой не живее на мост. Трябва да избереш едната от двете страни. Аз съм българин, бял, християнин и езика на който говоря е от славянското семейство.
23
14
 
3
 
! Отговори
angelboy преди 8 години
Българи от старо време...пък ако щеш и Академици...Георги стига си плашил хората ! Нищо не можеш да промениш .
22
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прав е академик Г.Марков. Политиците ни трябва много да внимават какво приказват, особено когато са навън. Нали знаете когато атовете се ритат кой страда!
21
1
 
16
 
! Отговори
PD преди 8 години
Няма две цивилизации, има цивилизационна оттайка, която издигнаха лъжата, измамата пазарлъка и далаверата в ранг на бог. Който се заигра с нациите и отвърна хората от Бога, ще бъде наказан. Белите Божиите хора, ще върнат нещата на мястото им. А най любопитното в тази битка ще е това, че нито Нациите нито Религиите ще разделят прогледналите. останалите ще плащат за слабсотта и греховете си. Потънала в мерзост, съдбата на обществото от недостойни няма бъдеще. И това вече се случвало не веднъж.
20
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ердоган каза, че въобще не са знаели чий е самолета. Мислили го за американски. А всичко е просто досадна техническа грешка. Руснаците ползвали ГЛОНАСС, а турците GPS. От тук и недоразуменията.
19
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да свалим Альоша от наряд.Волене внимавай какво си пожелаваш ,че Ердоган го приема буквално.