Местан разлива руска водка, но е натовец №1

Разпален дебат за ремонта на изтребителите МиГ-29 в Полша
74
Местан разлива руска водка, но е натовец №1
Снимка: архив, Булфото

Какви са лопатките на турбината, пълноценно или не е членството ни в НАТО, слагаме ли край на зависимостта ни от Русия, печелим или губим пари, кой пие руска водка.

Около тези въпроси се завъртя дебатът в парламента за ратифициране на споразумението с Полша за ремонт на двигателите на изтребителите МиГ-29.

Най-активни се оказаха депутатите от БСП и "Атака", които бяха категорично против, и от ДПС, ПФ и РБ – крайни защитници на решението на военния министър Николай Ненчев да избере Полша пред Русия.

В крайна сметка споразумението с Полша беше подкрепено от 130 депутати от мнозинството, а против бяха 41-ма от опозицията. АБВ не участваха в гласуването.

Словаците са модернизирали свои изтребители МиГ в Русия и сега имат модерна авиация, а ние имаме обещания за светло бъдеще, упрекна по време на обсъждането социалистът Атанас Зафиров.

"Когато се развали министерският "Мерцедес" в завод на "Трабант" ли го давате за ремонт", обърна се той към Ненчев.

Според него не е вярно, че цената на ремонта е изгодна, защото частната полска фирма ремонтира полски двигател на самолет за 900 хиляди евро, а на нашите излиза по 1,023 млн. евро.

"Така че явно и транспортът е включен в цената, въпреки уверенията на министъра, че се поема от полската страна", обвини Зафиров.

Той добави, че Полша дава 200 летателни часа гаранция, а от руската страна е 350 часа.

Социалистът твърди още, че полският завод няма резервни части и делегация е ходила в Москва с молба да купи такива, но от РСК МиГ са отказал категорично.

"С този ремонт в Полша изтребителите ни ще бъдат бракувани", предупреди Зафиров и припомни инцидента с разбилия се изтребител на Алжир, ремонтиран в Полша, за който се оказало, че са ползвани не нови, а части втора ръка.

След Зафиров и съпартиецът му Румен Гечев обвини министъра, че с този ремонт излага на риск живота на летците, защото било със стотинки по-евтино.

"Или става дума за корупция или за нещо друго. Събудете се г-н министър, обратно към здравия разум", призова той.

Според Илиян Тодоров от "Атака" е видно, че предложение на правителството за ремонт на изтребителите в Полша не е нищо повече от политическо решение, за да се "правим на по̀ католици от папата, защото Русия била в обтегнати отношения със САЩ, със Запада".

"Ясно е като бял ден, че трябва да се избере руската страна, защото самолетите са руски, избираш оригинала, а не ментето и това, че някой не харесва Руската федерация не означава, че трябва да поставя живота на летците на карта", скочи националистът.

На острите критики на опозицията съпредседателят на РБ Радан Кънев отговори с мотива, че това споразумение има огромно външнополитическо значение и парламентът трябва да го обсъди като междудържавен договор, а не в неговите технически детайли, както правят социалистите.

"Външнополитически това споразумение е много важно, защото с него ще се премахне това изкривено огледало на дебата за българския национален интерес, то вади България от зависимостта от Русия. При поддържането на българската авиация извън НАТО и при несъвместимост с другите страни от пакта, в който участваме се превръщаме в непълноценен член", коментира реформаторът и предупреди депутатите да не влизат в детайли по договора, защото явно, че в парламента не са "компетентни по темата за лопатката на турбината".

Според лидера на ДПС Лютви Местан дебатите за ратификацията показват, че България има да извърви още много път, докато превърне формалното си членство в Евроатлантическия договор в реално, при което страната не е само консуматор, а реален участник.

"Атлантизъм и евроатлантизъм не са лакардии, не са и абстракция. И аз понякога пия руска водка, но това не променя същността ми на натовец", отсече той.

"Логорея и многословие", обобщи дебатът съпредседателят на ПФ Валери Симеонов. Според него в споразумението става дума за бизнес и за търговска сделка.

"Така че има само три важни неща – цената, качеството и срокът, а всички те са изгодни за нас", заключи той.

Според споразумението Полша ще ремонтира шест двигателя за обща сума 6,138 млн. евро. Цената за ремонта на всеки самолетен двигател е 1,023 млн. евро. На няколко пъти военният министър Николай Ненчев обяви, че това е далеч по-евтино, отколкото ако обслужването беше продължило да се прави от руската страна.

20 дни след влизането в сила на договора се очаква в България да пристигнат и два полски мотора, които могат да се монтират на наши МиГ-29.

Русия твърди, че Полша няма лиценз да ремонтира двигателите на трети страни и вече заплаши да оспори договора, а ако ратификацията мине в парламента да си търси правата по съдебен ред.

Поляците обаче твърдят, че ще ремонтират двигателите по собствена документация и не се нуждаят от руски лиценз, като ще предоставят на България същата гаранция като за полските ВВС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
ВЕСО преди 8 години
До Волов: КОСТОВ КАЗВА ,АМА И ТОЙ СЕ ОПИРАШЕ НА ДПС -СДС ГИ ВКАРА В ПОЛИТИКАТА И КАКТО СЕ ПОЛАГА НА ДЕМАГОЗИ И ЛЪЖЦИ , ИЗЛЪГАХА ЧЕ БСП Е ВКАРАЛА ДПС В ПОЛИТИКАТА ! КАКТО СЕГА ВСИЧКИ ЛЪЖАТ ,ЧЕ БСП НИ ВКАРАЛО В НАТО ! ЗАБРАВИХА ОНЯ ЧЕХЪЛ С ТРАБАНТА ,ДЕТО ВОЗЕШЕ ГЕН.СЕКРЕТАР НА НАТО И НИ ВКАРАХА ТАМ ,БЕЗ ДА ПИТАТ НАРОДА !
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото полски електроуреди сме ползвали, толкова пъти сме съжалявалиПоляците не стават за техници изобщоДано не стане така и с тая техника
43
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Явно трябва да ОБРЕЖЕМ и горната глава на тоз български гражданин.
42
0
 
2
 
! Отговори
55174 преди 8 години
До конНе бъдете толкова късогледи. Може и да е нито с Местан, нито с Русия, нито със САЩ. Защо никой не вижда такъв вариант ? Аз може да харесвам Нова Зеландия примерно. И с нищо от това да не потъпквам идеалите на Ботев и Левски. Не смесвайте нещата и не си измисляйте история !
41
2
 
1
 
! Отговори
кон преди 8 години
Вече стои въпросът: С Местан или с Русия? Имаме ли национална чест? Къде е Ботев,Левски? Защо ги учиме? Кой управлява-суверенът ли ? "Къде си вярна ,ти любов народна?"Парламентът какво е или е излишен? Какво става с България?
40
0
 
2
 
! Отговори
Bayazitz преди 8 години
Kakto se li4i i ot imeto mi sam tur4in ,Pomnete dumite na Kostov ,DPS e nay golyamoto zlo za Bg.
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ех тоз местан хич не слуша в часа.Дъфче дъфка закача се с момичетата Местан ела Местан *** седни стани и накрая Местан обра шамарите със събрания от цяла седмица бонус ритник в шапагата на агата
38
0
 
7
 
! Отговори
KKK преди 8 години
че той и Волен разлива френско шампанско по скъпите френски хотели, ама е анти натовец номер 1 .... така че все тая ... иначе поредното ви неграмотно заглавие
37
3
 
2
 
! Отговори
*** преди 8 години
Местан е същия руски агент като сидеров. Да не би случайно доминираното от ДПС правителство на орешарски имаше за цел номер едно да построи ЮП
36
1
 
5
 
! Отговори
Питам преди 8 години
Питахте ли пилотите, които летят какво мислят?
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 8 години
До Анонимен 47Ибрик ще викаш на мама в къщи, ясно????
34
2
 
0
 
! Отговори
Бан Янука преди 8 години
До Неадекватеен"Предстой изключване на Турция от НАТО..." Вестник ШОК ли четеш или Трета възраст ?ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААААААААААААААААААААААА !!!Добре си си подбрал ника. Колегите ти дето са на кремлинската хранилка да взимат пример !
33
1
 
8
 
! Отговори
Бен преди 8 години
На запад се чуват гласове, за приемане на РФ и изключване на Турция, ако стане, (живота е пъстър) СУ 35 ще е добре за 30 мил. с 5г. гаранция.
32
8
 
3
 
! Отговори
38 преди 8 години
фактите са че трите руски партии атаклъ абв бсп събраха общо 11% на изборите. сега се дръвчат кой е по голем руснак,сидерката ли,пиянката ли или първанката.
31
0
 
2
 
! Отговори
Алах преди 8 години
Моите данни са различни, но по и най-точни. Ще накажа и ислямистите АЗ, разбира се. Ти живей праведно и се не бой.
30
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
с тия мигове е все едно да имам 30 годишен москвич и да ида да му правя основен ремонт на двигателя. става само за скрап
29
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълни дивотии. Избяга се от дебата, че имаше български завод, който се грижеше за ремонта и поддръжката на бойните самолети на БГ авиацията. От Русия се купуваха само резервни части. Сега и заводът го няма. Дори да купят 4-та ръка F15 или F16, то поддръжката пак ще зависи от чужди фирми. Тогава за каква авиация говорим, за какви 5лв?!!!
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахао... А защо завода в Пловдив не е потърсен??? Хората казаха че ще ги ремонтират за 500 000лв!!! Ненчев колко пари ти обещаха...
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Ненчев просто му трябваше гръб,който да узакони сделката и комисионните по нея!!!За това прехвърли топката на парламента!!При един нещастен случай с български отремонтиран изтребител,виновността няма да я поеме пряко военният министър Ненчев,а ще се размие с виновността на целият парламент гласувал за този договор и сделка!!А,колко ще спечели от това всяка една парламентарна група е друг въпрос!!Да видим сега има ли българските летци куража да летят отсега на продънени корита!!
26
3
 
1
 
! Отговори
ГЕРБЕР преди 8 години
Признавам че колегите се уляха с тия изтребители , на инат се хванаха и това си е , трябваше да дадат малко фъндък на руските лакеи с договор към "МИГ".Разликата така или иначе ние я плащаме няма да е сефте, поне да няма раздор , че да не ни спретнат и някоя аварийка мани другото....