Орязването на привилегиите под пагон отпадат от Бюджет'16

Бъдещата концесия на Летище София ще се насочи към БДЖ
Обновена: 30 ное 2015 18:39 | 30 ное 2015 18:31, Миглена Иванова
17
Орязването на привилегиите под пагон отпадат от Бюджет'16
Снимка: архив Ройтерс

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова удържа на думата си и предложи да отпаднат текстовете от преходните и заключителни разпоредби на проектозакона за Бюджет 2016 г., с които се орязваха привилегиите на служителите в силовите ведомства.

Днес депутатите от бюджетната комисия приеха на второ четене на извънредно заседание законопроекта за държавния бюджет, който утре трябва да се гледа и в пленарната зала.

Депутатите от БСП бойкотираха заседанието на комисията заради несъгласие с начина на водене на дебатите.

Припомняме, че в началото на ноември с внасянето на проектобюджета за 2016 г. финансовият министър Владислав Горанов предложи да се орежат значително социалните придобивки за служителите в системата на МВР и на отбраната: да отпадне допълнителното заплащане от 2% за прослужено време, да се свали таванът на обезщетението, което се получава при пенсиониране, да се ограничат разходите за издръжка на вътрешното и военното ведомство, както и да се ограничи привилегията за безплатно пътуване с градския транспорт.

Това предложение доведе до мащабни протести на полицаи, служители в затворите и други служители в силовия сектор. При първото четене на законопроекта за държавния бюджет Менда Стоянова обеща, че ще предложи спорните текстове да отпаднат между първото и второто му четене в зала и на днешното заседание на комисията направи предложението. То беше прието единодушно от депутатите.

В разходите за следващата година се залага допълнителна сума и за друга гилдия, която излезе на протест заради заплати – служителите в музеите, галериите и библиотеките. Разходите за увеличаване на възнагражденията са в размер на 10 млн. лева. Регионалните културни институти ще си получат парите през общините, тъй като се финансират през разходните стандарти. За националните институти, които минават на разходни стандарти и делегирани бюджети, разходните стандарти още не са одобрени от Министерския съвет.

С 20 млн. лева – от 240 на 260 млн. лева, беше увеличена и квотата за ваучери за храна. Това беше предложение на Димитър Танев и група депутати от Реформаторския блок. Комисията отхвърли няколко други предложения за увеличаване на квотата, включително и едно на Красимир Каракачанов и група депутати за увеличение със 100 млн. лева.

Повечето от предложенията на различни депутати за увеличения на трансфери към ведомства, общини и други разходни пера не бяха уважени. Единствено Сметната палата получи допълнителни пари за увеличаване на заплатите през 2016 г.

В Бюджет 2016 се залагат над 20,6 млрд. лева приходи, от които малко над 18 млрд. лева се очаква да са данъчните приходи. Разходите са над 10,9 млрд. лева, а бюджетните трансфери – малко под 10,5 млрд. лева. Очакваният дефицит е в размер на над 1,78 млрд. лева.

В проектобюджета за догодина депутатите записаха, че максималният размер на държавния дълг не може да надвишава 26,6 млрд. лева, а максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет по реда на Закона за държавния дълг, е фиксиран на 5,3 млрд. лева. В рамките на средносрочната програма за емитиране на 8 млрд. евро нов дълг, през 2016 г. ще може да се поемат до 3,9 млрд. лева.

Депутатите не подкрепиха предложението на група народни представители от ДПС минималният размер на фискалния резерв да бъде увеличен на 5 млрд. лева като знак за ангажимент за поддържане на фискална стабилност и го оставиха в размер на 4,5 млрд. лева.

Комисията прие и буфер в бюджета в случай на обявяване на банки в несъстоятелност, както и постъпленията от бъдещата концесия на Летище София да се използват за оздравяването на БДЖ. В този случай няма да се прилага законовото изискване постъпленията от концесии да отиват в Сребърния фонд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде сега ще вдигнат и ТОКА на електората а тези с привилегиите ще го бият като протестира за цената !
9
1
 
13
 
! Отговори
възмутен преди 8 години
За сетен път се уверих че тези хора от правителството са кукли на конци просто чрез разни манипулации вдигат ретинга на Б.Б.като предлагат реформи уговорени че той публично ке ги отхвърли/Уплашиха се и отмениха реформата в МВР,Проажници.
8
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най злобния червен *** ще се пукне като балон от завист , че неговата партия БКП-БСП изчезна . Така е другарю , време е България да се оправи без да пречите .
7
2
 
11
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Бе тия депутати акъл имат ли ? Как ще орязват привилегиите на тези, които ги пазят от любовта народна? Ами нали всеки на кръста си пищов носи. А под командването на някои има цели арсенали!! Тия хора / депутатите / не са добре. Може да вземат от говедаря, от овчаря, от пенсионера. Пенсионерите особенно -- всеки от тях има по две-три лехи домати в градинките си. От къде накъде? Някой даже и чесън садят ! Това подкопава националното достойнство. Знаети ли чесън как вони-чак в Брюксел смърди !!!
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече на всички става ясно къде ще отидат парите от винетките които рапоня рекламира!
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Протеста постигна целта си - управлеващи, депутати, министри се уплашиха яко. Сига от нови високи данъци ще пълним хазната - винетки , гражданска и още какви ли ще измислат след проба грешка.
4
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На около 80 % от полицаите трябва да им се удържат по 20 заплати преди пенсионирането , защото нищо не са свършили.
3
6
 
18
 
! Отговори
и каква преди 8 години
До SeveNе тази компенсация от 20 заплати при пенсиониране?? може да е компенсация ако не са получавали заплати но това си е привилегия за куките
2
1
 
17
 
! Отговори
Калина преди 8 години
бъдещата концесия на Летище София да се използват за оздравяването на БДЖ. В този случай няма да се прилага законовото изискване постъпленията от концесии да отиват в Сребърния фонд" - и нека краденето да започне сега!Мислех, че в тази опърпана държава вече няма какво да се краде, ама съм се объркала!Тия няма ли да си ходят, бе!!!!
1
6
 
15
 
! Отговори
SeveN преди 8 години
*** , вие правите ли разлика между привилегии и компенсации?Привилегии ползват:1. Президент/прецедент 2. Министър председател3.Председател на народното събрало се, за да краде4 и други лица от държавния апаратКомпенсация и привилегия са две съвсем различни неща.