НС реши: Майчинството не мърда, само пенсиите с малко

Осигуровките на земеделците без промяна
Обновена: 1 дек 2015 19:43 | 1 дек 2015 19:42, Камелия Цветанова
38
НС реши: Майчинството не мърда, само пенсиите с малко

Парламентът прие на второ четене Законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2016г. В него се предвижда запазване на размерите на повечето осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване.

Изненадващо депутатите оставиха без промяна минималния осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители.

Предложението на правителството беше той да скочи на 330 лева от началото на следващата година, но при окончателното гласуване на текстове от бюджета на ДОО беше прието предложението на ДПС да остане на нивото от тази година - 300 лв.

Въпреки настояванията на синдикатите и предложенията на БСП и РБ, без промяна остана и минималното обезщетение за безработица. Левицата настоя то да стане 12 лева на ден, а реформаторите поискаха да скочи на 8 лева на ден. Парламентът обаче го остави в размер на 7,20 лева,колкото е и през тази година.

Очаквано не мина и предложението на БСП майчинството да се обвърже с минималната работна заплата, която от 1 януари ще скочи на 420 лева.

Така на фона на протеста, които организираха майки пред парламента, обезщетението за отглеждане на дете до две години остана 340 лева на месец.

Червената Корнелия Нинова се опита да убеди мнозинството да увеличи майчинството с мотива, че в бюджета няма нито лев за демографска политика.

По нейни сметки, ако то стане 420 лева, това ще струва на държавната хазна едва 37 милиона лева ще е това.

"Тук днес имаше протест на майки и мръзнат бебетата отвън с надписи на дрехите: „За мен няма бюджет“, някой от вас разбра ли за това", възмути се социалистката. Нейният колега Жельо Бойчев определи това решение като "бедствие за българската нация".

Минималната пенсия догодина ще се увеличи от 157,44 лв. на 161,38 лв. от 1 юли, решиха още депутатите.

От 1 юли всички пенсии ще бъдат осъвременени по "швейцарското правило" с 2,5 на сто. Промените ще засегнат и социалната пенсия за старост, която от 115,15 лв. ще стане 118,03 лв. С бюджета се запазва максималният размер на получаваните една и повече пенсии на 910 лева.

Запазва се размерът на максималния осигурителен доход за всички осигурени - 2600 лв.

Няма да има промени и по отношение на периода, от който се изчисляват краткосрочните обезщетения при временна неработоспособност - 18 месеца, при безработица и бременност и раждане - 24 месеца. Запазва се и периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане от 410 дни.

От 1 юли догодина се въвежда нов подоходен критерий за получаване на семейни помощи за деца - прагът на доходите на член от семейството се увеличава от 350 на 400 лв. Семействата с едно дете ще получават 37 лева вместо 35 лева. За две деца помощта ще се запази на 85 лв., а за три се вдига от 120 лв. на 130 лв. Семейства с четири деца ще получават по 140 лв. месечно, а за всяко следващо дете надбавките ще растат с 20 лв.

Догодина от 1 юли ще се увеличи и еднократната помощ при раждане на трето дете от 200 лв. на 300 лв. От БСП разкритикуваха разчетите и призоваха депутатите да не ги приемат.

След приемането на бюджета на държавното обществено осигуряване, парламентът започна с обсъждане на второ четене на Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2016 година. По-рано народните представители удължиха извънредното заседание до 22.00 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да "живее "дълго този парламент !!Безсрамници !!!!!!
25
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 8 години
Какъв въпрос на избор е втората година бе, 15? Моят бивш работодател ме уволни, щом разбра че съм бременна - бях в изпитателен срок. Знаеш ли как приритват работодателите за служители с малки деца? И аз искам да работя втората година, вместо да чакам 340 лв. от държавата, ама няма да има кой да ме вземе на работа... А и в яслите места няма!
24
0
 
2
 
! Отговори
Майка преди 8 години
Значи така, аз можех да уча и да плащам за това. Можех да работя и да плащам за това. А когато имам нужда от помощ от "държавата", тя ми казва, че за мен и детето ми, не се полага дори минимална заплата? Г-н Борисов, да не би да искате да създадете Българска терористична групировка? Защото от яростта на родител на гладно дете, дори ИД ще ви се сторят агънца!
23
0
 
1
 
! Отговори
zaw12929 преди 8 години
Оправдавам тези 16 млрд заем, ако се инвестира в майчинството и отглеждане на деца от образовани майки, а не от малолетниНа да се дава майчинство, ако са навършили 16 години, имат завършено основно образование. На майките студентки и със завършено висше да се дават двойни детски, както и на безработните майки- да се удвоят социалните плащания.
22
0
 
3
 
! Отговори
zaw12929 преди 8 години
Пак даваме на неграмотните преди слрдващите избори " от 1 юли ще се увеличи и еднократната помощ при раждане на трето дете от 200 лв. на 300 лв. "
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се допише ! - Депутатските заплати мръдват с доста !
20
0
 
17
 
! Отговори
Болшевик преди 8 години
ВСИЧКИ ЗА ТЕЗИ 25 ГОДИНИ МИНАЛИ ПРЕЗ ВЛАСТА СА ЗА СИБИР.
19
0
 
16
 
! Отговори
:( преди 8 години
Гадове крадливи са те.
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На тия нещастници им пожелавам един ден да им се наложи да оцеляват с минимална пенсия!!! Не, че ще стане, защото са крали толкова, че не само за тях, ами и за внуците им ще има.
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 18Изказването ми по-долу е именно против тези,които не са внасяли достатъчно.Повече от ясно е,че за 41 г.стаж 284 лв- пенсия е безсрамно малка!
16
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Майка ми получи 284 лв пенсия/след 41 год стаж,и внасяне на пари в държавната хазна/Нейни наборки ,познати получават по мин.пенсия -ЗАЩОТО имат п о 10 -20 год стаж и не са внасяли 40 год пари като вноски.Затова хората с мин пенсия трябва да внасят нещо за да искат после високи пенсии.Няма как майка ми с 40 год стаж да получава еднаква пенсия с някоя с 20 год стаж /3та категория/.Който ще да реве,от тарикати -Бг е в това положение....
15
1
 
14
 
! Отговори
до 17 преди 8 години
До Анонимен за майчинството -си принципно прав -САМО че в страните като САЩ или тези от Зап.Европа МЕСЕЧНАТА ЗАПЛАТА на бъдещата майка не е 400 или 800 лв на месец .Жената може да си събере пари и да не чака на майчински .Системата в бг е сбъркана просто -тук който не работи ине внася вноски полчуава повече от работещите /и за пенсионерите , и за майките се отнася/Хора с п о 40 год стаж получават по малко или колкото никога не внасяли хора.
14
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой задавал ли си е въпроса,кои получават мини мална пенсия,какъв е приноса им към ържавата,какви вноски са правили и с какво са заслужили нещо повече?Някой запознат ли е с въпроса за майчинството в страните от ЕС и САЩ? С малки изключения по няколко месеца до половин година и бегом на работа! Ако не напускаш и си гледаш детето или ако имаш пари наемаш бавачка.А че някои се превърнаха в професионални безработни....за това е писано и говорено твърде много!
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
смех, костюмираните тумбаци като дават цифри от порядъка на 150-300 дори нямат предвид евро. Жалка картинка. И това е държава, която 8 години е в ЕС :DDD . С това темпо и трябват 800 за да се изравнят със средноевропейските доходи. Колко е пределно ясно, че ни държат умишлено бедни. И да се повишат леко заплатите по някаква случайност веднага вдигат таксите и данъците, че да не би случайно да се в дигне стандарта.
12
17
 
12
 
! Отговори
Реалност преди 8 години
За пенсиите съм съгласна, че е смехотворно положението ама айде за майчинството да не си говорим глупости. С най-дълго майчинство в ЕС сме, което се плаща на 90% от заплатата на майката. Втората година си е въпрос на избор и направо лукс в сравнение с останалите държави (освен Унгария), тъпо е да имаме претенции за сумата за нея.
11
0
 
15
 
! Отговори
gtf преди 8 години
парламента е пълен с хора, които не могат да се размножават, като се сношават.. така ок ли е ?
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И после тридетен модел... ама друг път!
9
1
 
27
 
! Отговори
gtf преди 8 години
този парламент надмина всички рекорди по просто **я...
8
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е те нали си увеличиха заплатите... кво ги е еня за бедния данъкоплатец. Да не би той да им плаща заплатите...
7
0
 
22
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Минималната пенсия догодина ще се увеличи от 157,44 лв. на 161,38 лв.,гърч до дупка.