Електронният вот – само за българите в чужбина

Депутатите ще ремонтират Изборния кодекс след ваканцията
4 яну 2016 13:44,
26
Електронният вот – само за българите в чужбина
Снимка: архив Ройтерс

Депутатите се захващат с електронното гласуване след ваканцията на парламента. До 25 януари те трябва да се произнесат за или против въвеждането му у нас. Крайното решение бе дадено на народните представители след референдума през октомври, който не можа да събере повече от 20 на сто активност.

Още по темата

В допитването, поискано от президента Росен Плевнелиев, над 1,7 млн. души, или 73,51% от гласувалите отговориха с  "да" за е-вота.

Въпреки това е възможно депутатите да не уважат волята им и да въведат електронен вот само частично. Вариант било гласуване по интернет да бъде разрешено само за българите в чужбина, пише "Труд".

Решението за електронното гласуване вероятно ще е първата поправка в Изборния кодекс. След нея обаче ще бъдат изчистени и текстове, които различните партии посочват като "недобри".

Една от очакваните промени е нов начин за отчитане на бюлетините. Поправката ще е отговор на следизборния хаос в зала "Арена Армеец", където се помещаваше столичната ОИК. Очаква се да бъде увеличен и прагът на преференцията за избор на общински съветници, който в момента е 7%.

Зимната депутатска ваканция започна на 18 декември и ще свърши на 13 януари 2016 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
УПРАВЛЯВАЩИТЕ ИЗМАМНИЦИ КОНСТИТУЦИЯТА Я ИМАТ ЗА НИЩО!!!!!!!!!!!!!!
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЛЪЖЕНЕТО ЯКО ПОЧНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ДПС И ГЕРБ ГЪКА ЗА РЪКА!!!!!!!!
17
0
 
4
 
! Отговори
shark преди 8 години
какво значи нямало или с частични промени в Изборния закон - тия от народа ли са избрани или са "богоизбрани" ! Явно не са чели Конституцията на РБ.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е перфектния вариант за ДПС. Хем в България активността няма да се вдига излишно и купените гласове ще имат по-голяма тежест, хем тези от Турция няма да им се налага да идват по изборите и съответно ДПС ще си оптимизира разходите.
15
1
 
12
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Поредно доказателство че управляващите приемат каквото си искат , а не каквото народа иска ! За какво беше този референдум като и в двата случая нямаше да го приемете ? Който гласува за Герб и ДПС трябва да бъде съден един ден ! Държавата и нацията ни биват погубвани !
14
2
 
5
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
До ВасилевАко вземем предвид, че в зората на демокрацията, Зелени карти се печелеха главно от събратята на Прецидента в благоевградските села... Че Турция все още е чужбина , там има едни дето са с наши паспорти, но български не знаят... Че в Белгия нашата диаспора е представена главно от хора с нехристиянски имена... Прогнозите ви за ДПС гласовете може и да се сбъднат... Само да се докопат до електронното гласуване!
13
2
 
13
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Аз не разбирам КАК ще се определи кой българин живее в чужбина и кой не?
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТе ако искат да те хакнат, електронния вот е най-трудния начин в момента...
11
3
 
3
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Победа и пак победа, ние пеем само за победа!Представете си българите, които живеят в САЩ и ЕС как ще гласуват за ДПС или АТАКА или БСП!!!Котенцето вика мяуууууу!!!???Агент Уйлям Милър!ЦРУ!!!
10
2
 
13
 
! Отговори
Нарушават правата ми преди 8 години
"Електронният вот само за българите в чужбина"==========Дискриминация е! Нарушават се правата на живеещите в страната.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хаха ужас, само хакерки атаки от чужбина, браво.
8
5
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
То не бе мажоритарно спасение, то не бе задължително гласуване, то не бе избирателен ценз... От всичките залъгалки за матряла, електронното гласуване има голям шанс да се сбъдне... Това е най-сигурния начин за увековечаване на евроатлантическите скъпоценности в рамките на административната единица България!
7
2
 
9
 
! Отговори
Добре де... преди 8 години
Много ми е интересно, коя фирма ще разработи софтуера за електронното гласуване, и по какъв начин ще се гарантира сигурността на информацията. Дали няма да има оставени задни вратички във кода, и после някой (КОЙ??!) има ключ за достъп да манипулира вота както му е изгодно?И изобщо каква технология ще ползва за тая система? Как ще се гарантира че няма манипулации в следствие на хакерски пробив?
6
2
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Ще въртят, ще сучат ще направят територията управляема отвън! Щото на населяващият я матрял не може да се разчита! Току виж отказал се от евроатлантическите скъпоценности... Козяците не биха допуснали това!
5
3
 
17
 
! Отговори
ДАНИЕЛА преди 8 години
Това не е честно!Докога ще решават от мое име шепа хора!ИСКАМ ЕЛЕКТРОНЕН ВОТ ЗА ВСИЧКИ!
4
1
 
7
 
! Отговори
nue преди 8 години
моля, депутатите да имат едно на ум и да не се опитват да си подритват здравните книжки.
3
4
 
0
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Кои партии бяха против електронното гласуване и защо, какви съображения изтъкнаха, че не разбрах!Агент Матю Донахю!ЦРУ!!!
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами то България стана 'чужбина' за населението си - защо пък да не гласуваме и тук електронно?
1
7
 
1
 
! Отговори
:-D преди 8 години
Много добре!