Загуби за милиарди от блокадата. A компенсации?

Гърция няма да обезщети превозвачите ни, да се надяват на ЕК
Обновена: 4 фев 2016 12:22 | 4 фев 2016 12:00, Камелия Цветанова
28
Загуби за милиарди от блокадата. A компенсации?
Снимка: БТА

Властите вече признаха, че българските превозвачи търпят огромни щети от блокадата на границата на гръцките фермери, но пък не е ясно дали ще има обезщетение за загубите.

"Не  е ясно дали могат да бъдат компенсирани превозвачите. Трябва да проверим дали има застраховки, макар че тук ще се твърди, че има форсмажор, а щети по-нататък трябва да се провери  дали могат да бъдат предявени към ЕК", обясни положението депутатът от РБ Мартин Димитров.

Според него е наивно да се смята, че България може да реши проблемите на друга страна и да намери начин да спре недоволството на фермерите в южната ни съседка, които от седмици са затворили с тракторите си ГКПП-тата.

"Не бива да си поставяме подобни задачи и да вярваме в такива неща, защото няма да стане. Затова ЕС е ценна структура, защото може да решава проблеми, с които ние не можем да се справим", коментира реформаторът.

Мартин Димитров смята, че в момента от тази стачка страда цялата европейска икономика, а стабилизирането на Гърция трябва да бъде приоритет на ЕК и по друга причина- страната е част от еврозоната.

"Видяхте през какви кризисни моменти премина южната ни съседка и стабилизирането й преминава и през разрешаването на тази ситуация. Наивно е да смятаме, че България може пряко да разреши проблема, но може да участва в общото европейско решение", заключи той.

Според депутата от БСП Кристиян Вигенин би следвало да има компенсации за нашите превозвачи, но те ще са от Брюксел.

"Що се отнася до такива от Гърция едва ли ще има компенсации, защото в случая гръцкото правителство не е ответникът", коментира той.

Социалистът припомни, че недоволни гърци не са пръв път блокират границата ни, а това се случва всяка година, така че е хубаво да се реагира на време от страна на нашите власти.

"Трябва да има адекватен начин, по който да докажем загубите си и да се търси компенсация", смята той.

От ПФ настояха, че не ЕС, а именно Гърция трябва да си плати за щетите и българската позиция за това трябва да е твърда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците винаги са ни забивали нож в гърба и сега пак го правят Навик им е и ни го връщат за многото пердах който са яли от битките с нас тогава когато имахме българска смелост и цел за една силна държава
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що никъде не пишете какво става в момента в Гърция!?
19
3
 
0
 
! Отговори
ot germanija преди 8 години
dolen glupak si, sastitavast murseliv narod. Pulna skrub si drugarju i saslujavasch da si gladen i bos.
18
6
 
3
 
! Отговори
Питам преди 8 години
От къде на къде ЕК ще ни обезщетява от Гърция? Какво е виновна тя че Гърция си избра ненормалник да ги управлява, който си мисли че гърците са длъжни да живеят на аванта и ЕС трябва да ги храни. ? И отново се проевява малоумието на Меркел.Гърция трябваше да бъде издхвърлена веднага от еврозоната и ЕС за назидание на всички комунисти ,дето си мислят че може да лапат ,без да работят.
17
3
 
7
 
! Отговори
Тиквантиков преди 8 години
А къде е Батко?1.Копае подземен тунел за пренос на амфитамини;2.Скрил се е да не го снайпероват аверите;3.Цунка Ердоган засмян;4.Среща се с Джон Кери, принц Уилям и шефа на ООН."И ний сме дали(продали) нещо на света"НАРОДА СИ...
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 16Напиши в гоогле "застраховка забавяне на превозваните товари" и виж клаузи:военни рискове, стачки, бунтове и граждански вълнения съгласно клаузите: o Institute War Clauses (Cargo); o Institute Strikes Clauses (Cargo);
15
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на гърците. Нация с достойнсвто, която си отстоява интересите.А не като *** Балкански, прави квото му каже една куха Тиква от Банкя.
14
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички губим, но Мутрата и Москаля губят най-сериозно. Удариха им трафика на амфети. Там такива забавяния в доставките са фатални. Скоро ще има и показни разстрели.
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 7...И какви застраховки трябва да имат нашите превозвачи? Може би ще споделиш с нас името на застрахователна компания, покриваща риск от стачки ..?!
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако имаше жп транспорт нещата щяха да вървят
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 13Като я блокираме ще ни се сърдят пак същите траджии дето сега ревът + румънците.
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До akut ЖП линията блокирана ли е? Аман от тази тираджийска икономика.
9
3
 
10
 
! Отговори
Мими преди 8 години
Тия май още не могат да стоплят, че трябва да живеят с това, което са изработили! Приключиха с купонясването с чужди пари!
8
1
 
14
 
! Отговори
akut до 7 преди 8 години
гърците стачкуват съвсем преднамерено и съвсем целенасочено срещо Българската икономика. което трябва да бъде наказано. Всички Българи трябва да заобикаляме тази държава
7
3
 
5
 
! Отговори
Men преди 8 години
Спокойно, както са тръгнали с гол *** и наглост, догодина ще идват да търсят работа тук като чистачи на тоалетни. То не може само да искаш, да вземат да стоплят, че са изпукали парите за 200 години напред и сега трябва да работят двойно повече.
6
2
 
17
 
! Отговори
ОХИ туристи преди 8 години
Това е мутренско поведение, нямащо нищо с добросъседските отношения! И понеже това се точи от години, крайно време е да се вземат драстични мерки! Смятам, че за Великденските празници границата трябва да е блокирана от българските превозвачи!
5
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вместо да псувате гърците и да им се заканвате, може би е добре да видим какви застраховки имат нашите превозвачи. Имат ли изобщо такива? Какво е виновен Ципрас, че гражданите му стачкуват и се борят да живеят по-добре?
4
1
 
12
 
! Отговори
хе хе преди 8 години
Беше ясно още 2007 ....Европа не защитава никого от нищо ...още по малко някакава си Българийка ......Европейското Мексико.....оправяй се сам !!!!!компенсакци за Белене .....НЯМАкомпенсаций за Южен поток ...НЯМАкомпенсаций за бежанците ....НЯМА а трябва да ни плащат компенсаций че сме в ЕС въобще !
3
4
 
11
 
! Отговори
Ментор Иванов преди 8 години
Гърците така са надули самочувствието си , " били първата демокрация в света " , че много скоро ще се пръснат от собствената си гордост и тъпотия!Те са смятат за уникални , а ние , а бе нас не ни смятат и за хора!Но , идва деня когато тъпите им празни глави на тия византийци ще се налеят с акъл и ще разберат , че демокрация на гърба на нашите превозвачи не се прави!Ще си платят с лихвите!
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отговора от Брюксел - студената чешмяна вода е безплатна. Пийте на воля.