България и Грузия ще задълбочават партньорството си

Плевнелиев се срещна с премиера на Грузия Квирикашвили
12 фев 2016 21:05, Красимир Ангелов
8
България и Грузия ще задълбочават партньорството си
Снимка: Президентство

България и Грузия са решени да задълбочат партньорството си в икономиката и енергетиката, като реализират потенциала си на транспортни и енергийни коридори между Европа и Азия.

До тази обща позиция стигнаха президента Росен Плевнелиев и премиера на Грузия Гиорги Квирикашвили, които разговаряха днес в Мюнхен, в рамките на 52-ата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността, съобщиха от прессекретариата на президента.

Страната ни е първа дестинация сред държавите от ЕС за грузинския износ. През 2014 г. двустранният стокообмен се равнява на 537,1 млн. долара, но възможностите на двете държави са значително по-големи, беше посочено на срещата.

"Черно море трябва да бъде зона на свободна търговия и сътрудничество и България и Грузия могат да играят важна роля за засилване на транспортния потенциал на Черноморския регион. Чрез модернизацията на фериботните линии от Бургас и Варна до Батуми и Поти ще изградим конкурентоспособна транспортна инфраструктура", подчерта държавният ни глава.

Грузинският премиер от своя страна прояви интерес към опита на България в изграждането на транспортна инфраструктура и реформата във водния сектор и подчерта, че е впечатлен от постигнатия от България напредък в тези сфери през последните години.

Президентът Плевнелиев сподели добри практики и изрази готовността на страната ни да осигури експертна подкрепа на Грузия.

"Грузия е важен партньор на България в усилията ни за диверсификация на източниците и маршрутите на доставка на природен газ", подчерта по време на срещата държавният глава.

Президентът изрази подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Грузия, както и за европейската и евроатлантическата перспектива на страната. Росен Плевнелиев потвърди и позицията ни за отпадане на визовия режим за грузинските граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
БГ преди 8 години
НЕЩО КЪМ КРАЯ НА МАНДАТА СЕ РАЗШЕТА,КАТО ЗНАМ КОЛКО ПАРИ СТРУВА ЦЯЛАТА СВИТА НА ПЛЕВЕЛА,А ПЪК НИКАКВА РАБОТА НЕ Е СВЪРШИЛА ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНИ.УЖАС НЯМА ПОМОЩ ОТ НИКЪДЕ.
2
3
 
1
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 8 години
Gamardjoba!Bravo Roska!
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано ползата от това партньорство е, бързото прилагане на т.нар грузински модел. Тоест веднага да се разтури седемдесет хилядната банда потомствени щатни шуробадженакорушветчийски корумпирани некадърни лалугери дремещи по трънки,глогинки и катакомби. И с нови хора и начисто. Че тази разпищолила се орда престъпни некадърници, занимаваща се основно с рушвети, далавери, прикриване на престъпления и дрямка в храсталака, е абсолютно безполезна в този си вид, а струва над два милиарда лева годишно.