Общоевропейско решение за бежанците иска Борисов

Едностранните мерки няма да се постигнат резултати, смята премиерът
Обновена: 15 фев 2016 18:31 | 15 фев 2016 18:22,
31
Общоевропейско решение за бежанците иска Борисов
Снимка: МС

Проблемите с бежанците и миграцията към ЕС засягат целия съюз и следва да се намери общоевропейско решение, със съвместни усилия и в дух на разбирателство. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата в Прага с чешкия си колега Бохуслав Соботка, съобщиха от правителствената информационна служба.

България високо цени традиционно приятелските си отношения с Чехия, както и сътрудничеството с Вишеградската група. Оценяваме стремежа на Групата да бъде фактор за разрешаване на проблемите на бежанците и миграцията към ЕС, добави Борисов.

Министър-председателят отбеляза тежката миграционна ситуация в държавите от Западнобалканския маршрут, като добави че с предприемането на едностранни мерки няма да се постигнат устойчиви резултати. Според Борисов мигрантските потоци не могат да бъдат овладени без активния принос и участие на всички държави по маршрута, особено Гърция.

Премиерът Борисов посочи още, че идеята за засилване на контрола по българо-гръцката и македоно-гръцката граница няма как да доведе до решение на проблема за Европа, а единствено може да се очаква промяна на миграционните маршрути.

Българският министър-председател изтъкна, че в краткосрочен и средносрочен план от първостепенно значение за овладяване на миграцията ще бъде ефективният контрол по външните граници на ЕС. По думите му е необходима допълнителна подкрепа за укрепването им.

Борисов подчерта също така сериозните усилия на българската държава за редуциране на нелегалната миграция и изтъкна признанието, което страната ни получава за охрана на нашата граница, която е външна за ЕС.

В края на срещата министър-председателят Борисов отправи покана към своя чешки колега да посети България в удобно за него време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С други думи,Бойко се е проявил като мекотело,което прави нещо само като предателите на Европа в Брюксел му наредят.Вишеградската група са последните защитници на европейските народи и култура.
3
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не може да поема отговорност този човек и да взима самостоятелни решения и това си е! Ообщоевропейско решение, дрън, дрън... Пак ще чака какво ще му наредят от Брюксел.
2
0
 
25
 
! Отговори
ейй , че е преди 8 години
б>оклук тоя...за едни еврофондове затрива България . колко страни от ес сложиха таван на приетите мигрантии и после ще затворят границата си . само германия иска да приеме всички...но тя е една и за това решението трянба да е като на останалите 27..пардон 26 защото България не решава а слуша меркел
1
0
 
24
 
! Отговори
дупе трЕбва преди 8 години
Ами то Орбан го каза ,но както винаги тиквата чака благословия от ЮнкерО и Меркел ханъм ,а до тогава ще се задръстим от "туристи".