Намесват ли се Русия и Турция у нас? НС ще нищи

След случая "Доган-Пеевски-Местан" – спецкомисия
174
Намесват ли се Русия и Турция у нас? НС ще нищи
Снимка: Reuters

Спецкомисия в парламента ще проверява дали има намеса на Русия и Турция във вътрешната ни политика.

Според депутатите създаването на подобна комисия се налага поради разгласените през последните седмици в публичното пространство твърдения за намеса на официални представители на Турция във вътрешнополитическия живот на страната ни.

Още по темата

Идеята за комисията дойде от ДПС, след скандала с изключването на Лютви Местан от редиците на движението в края на декември миналата година. Тогава премиерът Бойко Борисов се оплака, че турският му колега Ахмет Давутоглу е поискал от него да вземе страната на Местан, но той е отказал да се намесва във вътрешнопартийни проблеми.

По-късно пък в турските медии излезе информация, че има забрана почетният председател на ДПС Ахмед Доган и неговият депутат Делян Пеевски да влизат в Турция, която така и не беше потвърдена официално от властите в южната ни съседка.

Депутатите от комисията ще проверят и твърдения, че определени български политически партии системно прокарват интересите на Русия и са се поставили в услуга на тази държава.

От Патриотичният фронт поискаха комисията, освен намеса на Турция и Русия, да проверят и дали има такова от други страни, но предложението им не беше прието.

Социалистите пък настояха въобще да не се споменават конкретни имена на държави, а да се провери изцяло външната намеса във вътрешните ни работи по принцип.

От „Атака“ настояха в обхвата на комисията задължително да е и САЩ и Великобритания, но и това не се хареса на мнозинството.

Според националистката Магдалена Ташева комисията е законодателно недоносче, защото въпросът е от компетентността на изпълнителната власт, но „външният министър не смее да сложи черен печат на турския посланик, защото го дърпат оттук и оттам“.

Социалистът Таско Ерменков се съгласи с нея и обяви, че България все повече се превръща в премиерска република, а депутатите с тази комисия за пореден път ще се превърнат „в тоалетна хартия“.

Воеводата Красимир Каракачанов защити създаването на комисията с мотива, че тя ще е „обица на ухото за всеки, който си мисли, че България е разграден двор и може да прави каквото си иска, да лобира, да се намесва във вътрешните роботи на България“.

Председател на временната комисия ще е Валентин Радев от ГЕРБ. Другият представител на ГЕРБ в комисията ще е Димитър Лазаров. От БДЦ излъчиха Красимира Ковачка и Светлин Танчев, от ДПС Мустафа Карадайъ и Камен Костадинов, от БСП Атанас Зафиров и Филип Попов, от ПФ Красимир Каракачанов и Димитър Байрактаров, от „Атака“ Магдалена Ташева и Станислав Станилов, от АБВ Георги Кючуков и Светослав Белемезов.

Реформаторите обявиха, че ще преценят дали да участват, защото не са били поканени да са сред вносителите на предложението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
14
 
33
 
! Отговори
*** преди 8 години
Да питат Пеевски. Той е министър на пропагандата на путин........
49
20
 
33
 
! Отговори
555 преди 8 години
До за Русияаз пък съм за Турция. И не само аз. За Турция са поне и 1 500 000 мюсюлмани в България
48
8
 
37
 
! Отговори
някой съмнява ли се преди 8 години
Перестройчиците-агенти на КГБ направиха криминалния преход и от социалисти станаха капиталисти естествено че лобират за руските интереси.Взимат процент от колегите от КПСС и КГБ.Пожследния пресен случай е са поправката "Газпром"....по препоръка на Газпром. Нека знаят избирателите че гласуват за печалбата на Газпром , а не за политици защитаващи техните интереси....и България разбира се.
47
10
 
39
 
! Отговори
До 74 преди 8 години
Като обичаш Русия, защо пишеш на латиница бе, ******!
46
10
 
43
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 8 години
До Анонимен (73)Ще ми се да беше прав, но вече 26 години България "избира" Турция, САЩ, които никога и никъде не са се съобразявали с интересите на по-малките си "партньори".
45
9
 
44
 
! Отговори
дидо преди 8 години
България си е Руска все още. Както беще преди прехода. Който неможе да го види това е сляп или живее в миналия век 19 век още...
44
10
 
42
 
! Отговори
Божо преди 8 години
Русия никога не се е месила във вътрешните работи на България, това са долни инсинуации !!! Турция никога не се е месила във вътрешните работи на България, това са долни инсинуации !!! :))))))))))))))))))))))) Истината е , че и Русия , и Турция никога не са преставали да ни се бъркат !!!
43
15
 
41
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 8 години
Е как пък Русия, дето ни е отсвирила от 1/4 век я сложиха в един кюп с Турция, която бавно и полека асимилира 1/3 от България - етнически и административно, а икономически - цялата страна? Разликата в "намесата" е от небето до земята.А пък за САЩ - нито дума, те хич не се месят. Циркаджии.
42
9
 
44
 
! Отговори
Горчива истина преди 8 години
Не САЩ(USA) се намесват брутално,безочливо и нагло във вътрешните работи на България,а политиците подло мишкуват за да не последват Орешарски и Сидеров!
41
19
 
47
 
! Отговори
за Русия преди 8 години
България трябва да избира. Между отоманска ислямска Турция и християнска Русия. Аз съм за Русия.
40
12
 
48
 
! Отговори
638 атентата преди 8 години
Намесват ли се САЩ и Турция у нас? Защо НС не ще да нищи ЦРУ? ЦРУ е най-голямата терористична организация в света. С 638 неуспешни атентата срещу Фидел Кастро!
39
9
 
40
 
! Отговори
ист преди 8 години
Дали партии са русофили или туркофили, зависи от това коя антибългарска държава плаща повече. Справка ДПС и Атака. Ако Монголия реши да плаща повече, партии ще станат монголофили. Тя и държавата ни плаща на партиите чрез партийните субсидии за да бъдат българофили, ала малко им се струва. За това трябва да се премахнат партийните субсидии.
38
8
 
33
 
! Отговори
СТОЯН преди 8 години
То си е казано, че комисията я правят заради нещо разгласено в публичното пространство. Всичко ще е "пунт и пластика". Не знам защо въобще ги коментираме. Даже може и да не им е хрумнало на тях, а на някой "угрижен" посланник.
37
12
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Румънците изгониха лукойл, ние кога?!!!!!!!!!!!! Писна ми от тези крадци на едро.
36
13
 
37
 
! Отговори
До 51 преди 8 години
Е аз съм един от тези 240 и нито съм престъпник, нито крадец, нито "ФИЛ", а БЪЛГАРИН! Нито съм хрантутник, нито съм за затвора. Никога не абсолютизирай, защото винаги ще сбъркаш
35
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се правете на ударени,всички знаем къде е заровено кучето!!!Създават се едни комисии под натиск на едни организации отвъд океана,кихащи огромен капитал за корумпиране на местни тарикати под благият вид че правят някаква демокрация!!!Същите финансово са намесени в управлението на държавата от най-ниско до най-високо ниво още от зората на създадената от тях демокрация!!В тази страна нищо не става без знанието,финансовата подкрепа и одобрението от тях!!!!Даже и създаване на такава комисия!!!
34
12
 
44
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Русия - страната на олигарсите, наследници на номенклатурчиците, страната с най-високо ниво на престъпност, наркомания сред развитите страни, е мечтата на родния кутевизъм. Това не е шизофрения, ами невероятна наглост и безочие. Другари, България няма да попадне повече в крадливите ви ръчички, осъзнайте го. По форумите може да сте милиони, ама на избори ви нема никви
33
10
 
34
 
! Отговори
вижда се веднага преди 8 години
Намесата е следната:1.Само рускоговорящи купуват апартаментите у нас вече!2.Български туркини(с турско самосъзнание) им чистят, за да не умрат от глад!
32
12
 
38
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Всички руски и турски шпиони имат 48 часа да напуснат Република България, защото след това те ще бъдат поставени в изключително рискована ситуация, а много от тях ще загинат при загадъчни обстоятелства!Българските служби знаят поименно кои са те и с какво се занимават, всичките им бизнеси и обществено положение, което заемат!
31
9
 
42
 
! Отговори
факт преди 8 години
Не НС а парламент. Защото тези там не са народни избранници.Две групи са - русофили и туркофили.Няма българофили.Следователно това не е Народно събрание.Правителството пък американски слугинажи.Всички 240 хрантутника плюс правителство служат на чужди интереси.Всички са за затвора.