Намесват ли се Русия и Турция у нас? НС ще нищи

След случая "Доган-Пеевски-Местан" – спецкомисия
174
Намесват ли се Русия и Турция у нас? НС ще нищи
Снимка: Reuters

Спецкомисия в парламента ще проверява дали има намеса на Русия и Турция във вътрешната ни политика.

Според депутатите създаването на подобна комисия се налага поради разгласените през последните седмици в публичното пространство твърдения за намеса на официални представители на Турция във вътрешнополитическия живот на страната ни.

Още по темата

Идеята за комисията дойде от ДПС, след скандала с изключването на Лютви Местан от редиците на движението в края на декември миналата година. Тогава премиерът Бойко Борисов се оплака, че турският му колега Ахмет Давутоглу е поискал от него да вземе страната на Местан, но той е отказал да се намесва във вътрешнопартийни проблеми.

По-късно пък в турските медии излезе информация, че има забрана почетният председател на ДПС Ахмед Доган и неговият депутат Делян Пеевски да влизат в Турция, която така и не беше потвърдена официално от властите в южната ни съседка.

Депутатите от комисията ще проверят и твърдения, че определени български политически партии системно прокарват интересите на Русия и са се поставили в услуга на тази държава.

От Патриотичният фронт поискаха комисията, освен намеса на Турция и Русия, да проверят и дали има такова от други страни, но предложението им не беше прието.

Социалистите пък настояха въобще да не се споменават конкретни имена на държави, а да се провери изцяло външната намеса във вътрешните ни работи по принцип.

От „Атака“ настояха в обхвата на комисията задължително да е и САЩ и Великобритания, но и това не се хареса на мнозинството.

Според националистката Магдалена Ташева комисията е законодателно недоносче, защото въпросът е от компетентността на изпълнителната власт, но „външният министър не смее да сложи черен печат на турския посланик, защото го дърпат оттук и оттам“.

Социалистът Таско Ерменков се съгласи с нея и обяви, че България все повече се превръща в премиерска република, а депутатите с тази комисия за пореден път ще се превърнат „в тоалетна хартия“.

Воеводата Красимир Каракачанов защити създаването на комисията с мотива, че тя ще е „обица на ухото за всеки, който си мисли, че България е разграден двор и може да прави каквото си иска, да лобира, да се намесва във вътрешните роботи на България“.

Председател на временната комисия ще е Валентин Радев от ГЕРБ. Другият представител на ГЕРБ в комисията ще е Димитър Лазаров. От БДЦ излъчиха Красимира Ковачка и Светлин Танчев, от ДПС Мустафа Карадайъ и Камен Костадинов, от БСП Атанас Зафиров и Филип Попов, от ПФ Красимир Каракачанов и Димитър Байрактаров, от „Атака“ Магдалена Ташева и Станислав Станилов, от АБВ Георги Кючуков и Светослав Белемезов.

Реформаторите обявиха, че ще преценят дали да участват, защото не са били поканени да са сред вносителите на предложението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари