На изборите: Осъдените – с глас, министрите – пеш

ГЕРБ предлага по-кратка агитация срещу апатията на избирателите
23 фев 2016 12:37,
17
На изборите: Осъдените – с глас, министрите – пеш
Снимка: Reuters

ГЕРБ предлагат да падне забраната осъдените за леки престъпления затворници да не могат да гласуват.

Управляващите, начело с Цветан Цветанов, са внесли изменения в Изборния кодекс. С едно от тях се уточняват гражданите, които имат право на глас. От тях се изключват тези, които не са навършили 18 години, изтърпяващите наказание лишаване от свобода за тежки престъпления и поставените под пълно запрещение.

Още по темата

С тази промяна се дава възможност и на хората под ограничено запрещение да могат да гласуват. До момента и те бяха лишени от глас. В мотивите си управляващите уточняват, че това са хората с лека умствена невменяемост, афективно биполярно разстройство, синдромът на зависимост от алкохол, ограниченото разстройство на личността, наркоманите и др.

Аргументите за даване право на глас на осъдените за леки престъпления и на поставените под ограничено запрещение управляващите взимат от препоръки на Венецианската комисия, становище на ОССЕ за човешките права, практика на Европейския съд по правата на човека и др.

Сегашният текст на Изборния кодекс препраща към Конституцията за това кой има право да гласува.

Там е указано, че всички осъдени и всички поставени под запрещение нямат право да избират депутати, президент и вицепрезидент, кметове и евродепутати. В проекта на ГЕРБ обаче не става ясно дали ще се наложи промяна на Конституцията.

С промените в Изборния кодекс ГЕРБ предлагат предизборната кампания да се съкрати – от 30 дни както е в момента – на 21 дни. Мотивите се базират на анализ, че агитацията започва прекалено рано и в последните дни преди вота "участниците в нея са изморени, избирателите – отегчени, а кампанията става вяла".

"Прекалената кампания води до апатия и вместо да мотивира избирателите да гласуват, само може да ги отврати от острата политическа дискусия един месец преди изборите", пише още в мотивите на управляващите.

В предложенията на ГЕРБ е записана и забрана по време на кампания партиите да не използват държавни пари за коли, самолети, помещения и други движими и недвижими вещи на държавната и общинската администрация.

С новите текстове управляващите връщат предишната разпоредба - изборният ден да започва в 7 часа и да приключва в 21 часа. Предвижда се и на провежданите избори до 2018 година да се въведе експериментално гласуване по интернет – в 20 избирателни секции.

ГЕРБ предлагат за изборите за депутати да се направи нов избирателен район – чужбина. Мотивът е и сънародниците ни зад граница да могат да гласуват с преференции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много точно казано от 3Първо да си намалят субсидиите, прекалено много са им. Един лв. им стига. Грабят парите на народа и накрая нищо не е направено за него. Винаги съм гласувал до сега, но вече край.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки който гласува на избори легитимира сегашната политическа класа. Затова са тези вопли преди избори: гласувайте, това е ваш дълг, иначе ще дойдат турците и т.н.Напротив- не само не трябва да се гласува, но трябва да се отказва и участие в секционни комисии, изобщо да се бойкотира целият изборен процес. До промяната на законодателството с въвеждане на персонална отговорност, парични гаранции от всеки управляващ обществени средства и драстични наказания за кражби и бездействия.
7
0
 
10
 
! Отговори
Грешен филтър преди 8 години
Отново грешния филтър ни предлагат!Правилното сито е образованието:Който няма завършено средно образование да не гласува!!!
6
0
 
10
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
И един ден предизборна кампания ви е много. И без това никой не слуша какво казвате защото никой не ви вярва. Одобрявам обаче да се намали кампанията защото ще има по-малко разлепени *** по стени и стълбове
5
0
 
5
 
! Отговори
рр преди 8 години
Вече за избори ли се подготвяме .?!?!
4
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 8 години
Те са лесни за манипулиране
3
0
 
16
 
! Отговори
Шаран БГ преди 8 години
Кой каза, че имаме Конституция ? Че и съдилище със съдии с това име !Надявам се ,като се пенсионират, да не ровят в контейнерите за смет. С какво право и по каква логика, и не е ли противоконституционно, живеещите в чужбина при други условия, работещи там, плащащи данъци и осигуровки на други държави и правителство, да гласуват за БГ правителство, което да харчи парите смъкнати от моя гръб. Ало-о-о, къдиите, къде сте ? Отговорете !Защо затворници ще могат да гласуват ?? Това е д ъ р ж а в а !?
2
1
 
22
 
! Отговори
PLAMEN преди 8 години
аз предлагам да си намалят партийните субсидии на един лев и тотално съкращаване на администрацията,така или иначе Бойко сам взима решения та няма смисъл нито от министри нито от депутати само им плащаме заплати.
1
0
 
16
 
! Отговори
ах Морето преди 8 години
На следващите местни избори гласът в богати морски общини ще е м/у 500 и 1000 лева.И бре курорте!