НС свали "Строго секретно" от доклада за КТБ

Рушим репутацията на държавата, притесняват се депутати
1 мар 2016 13:07,
20
НС свали "Строго секретно" от доклада за КТБ
Снимка: Reuters, архив

Докладът на "Аликс Партнърс" с фактите и обстоятелствата около фалита на КТБ да стане публичен. Това реши правната комисия в парламента, която със солидно мнозинство прие промените, внесени от ДПС. 

Документът бе внесен в секретната секция на Народното събрание по настояване на премиера Бойко Борисов. Той е от около 600 страници и е на английски, а депутатите нямат право да го разгласяват, защото има клауза за поверителност.

Още по темата

Заради това Делян Пеевски, Йордан Цонев и Петър Чобанов внесоха промени в Pакона за банковата несъстоятелност, с която поискаха документът да стане публичен. 

По време на заседанието на правната комисия Борислав Стратев от Фонда за гарантиране на влоговете обяви несъгласие с поправката. 

"Това е договор между две страни, в него има клауза за конфиденциалност. Огласяването на доклада е нарушение на договора и може да се навреди на масата на несъстоятелност", каза той. 

Стратев призова депутатите да мислят и за бъдещето, когато ще дойдат други международни компании и нарушаване на договора няма да допринесе за репутацията на страната ни. 

Емил Димитров - Ревизоро от ПФ пък обясни, че не помни депутатите да са искали клауза за секретност и предположи, че парламентът вероятно е нямало да я одобри. 

"Сега отзад-напред концерт по желание. Не ме карайте да ставам съучастник в нещо, което не съм искал", каза още той.  Позицията му подкрепи и Чавдар Георгиев от БСП. 

"Не съм съгласен, че ако дадем публичност на договора, ще нарушим клауза на секретност. Ами да не сте ги давали тези клаузи, не може един договор да е над Народното събрание", каза той. 

Социалистът бе репликиран от Димитър Лазаров от ГЕРБ, който му припомни, че по време на референдума за АЕЦ "Белене" БСП са обяснявали, че споразумението за централата няма как да е публично.

Комисията прие и втори проект, внесен от ГЕРБ, който регулира заплатите на синдиците и адвокатите. С него се определя, че синдиците вече ще пишат отчет за работата си всеки месец, а не всяка седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Мел преди 8 години
Хайде да видим какво ще разкрие този доклад дано е истината този път!
17
0
 
2
 
! Отговори
Евала преди 8 години
Дано този доклад в крайна сметка да разкрие къде са следите на откраднатите пари. То е ясно, че пари няма да бъдат върнати, но поне Василев и другите виновници да бъдат осъдени.
16
0
 
2
 
! Отговори
Кали преди 8 години
Много добре!. Да видим сега какво толкова дълго и усърдно криха от обществеността.
15
1
 
4
 
! Отговори
тя преди 8 години
Какви са тия глупости "строго секретно" !? Целият народ плати милиарди и трябва да знае какво е станало, кои са крадците!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Решението на НС влиза в сила след обнародване в ДВ - вероятно в понеделник ще може да четете доклада за КТБ
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОК, не е вече строго секретно? Аз не виждам никъде в статията притурка с тези документи. Покажете ги на обществото и то веднага!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тя самата издънка с КТБ си е предостатъчна за разбиване на репутацията ни като държава....няма накъде повече...или има....доста са банките в BG....Най-малкото трябва да се каже истината,за да не се повтарят нещата....Ама то и през 97 г. при големите фалити пак така говорехме,че няма да се случат отново същите номере,но ето,че се случиха....Май трябва да махнат стихотворението "Аз съм българче" от учебната програма,защото не е написано за тази дължава....
11
0
 
6
 
! Отговори
ВВВ преди 8 години
АААААА ЗА ТОЯ ДОКЛАД НИЩО НЕ ВЯРВАМ..НИТО ,ЧЕ НЯКОЙ АЛИ ПАРИ ГО Е ПРАВИЛ НИЩО.. СИГУРНО ГО НАПИСАХА НА БЪЛГАРСКИ, КАКТО ИМ СЕ ИСКА С ГУГЪЛ ПРЕВОДАЧА ХОП НА АНГЛИИСКИ ,ЗА ПЕТ МЕСЕЦА. ГОТОВ.ОТЛЕЖАВА СЛЕДВА ЗА ПО ДОСТОВЕРНО РАЗРЕШЕНИЕ ,ЧЕ БИЛ КОНФИДЕНЦИАЛЕН ,ТАЕН ,ЧЕ НА АНГЛИЙСКИ ДА СЕ ЧЕТЕ,ЧЕ ДЪРА БЪРА..ЦИРКАЖИИТЕ ПАК ЖОНГЛИРАТ..С МЕНТА МЕНТА ..
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В този доклад отдавна са заметени под килима сумати имена на депутати и магистрати. Да не мислите че на тези Алекс Партнърс мартнърс им пука кой е в списъците? Те си взеха маса пари за услугата, покриха който трябваше да покрият и по-живо, по-здраво си заминаха. Отдавна в списъците ги няма Веждито, Гоце, Бойко и така нататък.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анти преди 8 години
Скритото ще остане скрито. "наште хора" няма да ги има в списъка.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"внесоха промени в Pакона за банковата несъстоятелност"....неграмотници, като тези в парламента...
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом го разсекретяват значи нищо съществено няма в тоя пусти скъп и прескъп доклад.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами хубаво. Хайде публикувайте сега доклада, какво се чака още?
5
0
 
5
 
! Отговори
БГ преди 8 години
ами като са публични средствата и разходите, там от Фонда по-полека с изказванията
4
0
 
6
 
! Отговори
АTAKICT преди 8 години
В ДОКЛАДА ИМА 47 АНГЛИЙСКИ ВИЦА И ПОГОВОРКИ НО ..НАШИТЕ ДЕПУТАТИ КАТО НЕ ЗНАЯТ ИНГИЛИЗКИ СИ МИСЛЯТ 4Е СА ОПИСАНИ ТЕХНИТЕ ДАЛАВЕРИ И СА ПРОТИВ ДОКЛАДА ДА БЬДЕ ПУБЛИ4ЕН
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом го правят публичен, значи или са го поправили, или на ония са им платили да не открият нищо.
2
0
 
8
 
! Отговори
блг преди 8 години
да, такава сума за нищо не значещо докладче, наистина е удар за държавата и който го е приел моментално трябва да подаде оставка и да се запъти към затвора.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
стига ни занимавайте с ктб защото и тоя случай ще се потули