За 3-ти март: От Русия и Америка… с любов

САЩ се гордеят с нас, Москва припомня дружбата
2 мар 2016 22:37,
346
За 3-ти март: От Русия и Америка… с любов
Снимка: архив Булфото

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и лидерът на руските социалисти Сергей Миронов поздравиха задочно българите по случай утрешния национален празник.

Кери публикува привествие от името на президента Барак Обама и на гражданите на САЩ. То е публикувано на сайта на Държавния департамент.

"Приятелството между САЩ и България се корени в общия ни стремеж към демократично управление, сигурност, човешки права и върховенство на закона. Нашите две страни подчертаха това по време на визитата ми в София миналата година", се казва в приветствието.

В него Кери допълва, че София и Вашингтон работят заедно срещу тероризма, за енергийна сигурност, в сферата на образованието.

"Като съюзници в НАТО ние задълбочаваме отношенията си в областта на отбраната чрез съвместни и многостранни военни учения, на които домакин е България. Ние сме поели ангажимент следващата година да засилим търговията и инвестиционните си връзки, да укрепим сътрудничеството си в правоналагането, да развиваме туризма и човешките контакти", се казва още в приветствието на държавния секретар.

Той допълва, че сътрудничеството прави всяка от двете ни държави по-силна, общества - по-сигурни, а икономиките - по-проспериращи.

"САЩ се гордеят, че имат близък приятел като България и очакваме нашите отношения да укрепват още повече занапред", пише още в приветственото послание на Джон Кери.

Поздрав за празника дойде и от Москва. Руските войници и българските опълченци се сражаваха за освобождението на България рамо до рамо. Това припомни лидерът на руските социалисти в писмо до шефа на БСП. В него председателят на "Справедлива Русия" Сергей Миронов поздравява Михаил Миков и пожелава на българите мир, успехи и просперитет.

"Трети март е особен ден, както за българите, така и за руснаците", пише той. Миронов припомня, че на тази дата преди 138 години е подписан Санстефанският мирен договор, в резултат на което България става независима след почти 500-годишно османско иго.

"Рамо до рамо руските войници и българските опълченци самоотвержено се сражават за освобождението на България. Много от тези герои храбро загиват в боевете на Шипка и при Плевен", пише руският политик в поздравителния адрес.

"Победата на Русия в Руско-турската война от 1877 – 1878 г. способства за началото на нов етап на свободно развитие на българския народ, на подем на неговото национално самосъзнание", отбелязва също Миронов.

Лидерът на "Справедлива Русия" припомня, че между Русия и България има дълбоки исторически връзки на дружба, разбирателство и взаимоуважение.

"Именно в такова русло се гради днес диалогът между "Справедлива Русия" и Българската социалистическа партия. И ние сме длъжни да съхраним тези добри отношения", категоричен е Сергей Миронов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
7
 
3
 
! Отговори
Шаран БГ преди 8 години
Как няма да ни обичат - и гащите ги няма, и ръцете забити в земята / да ровят за картофи, да сеят лук и чесън, да берат коприва и лапад/ Ще ни обичат, не ами ще ни повтарят , и потретят дори ! Абе колкото си искат......
83
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе що така каубоите се присламчват към поздрава на руснаците, та и те с чужда пита помен да направят, м?Нали са велики, уникални, невероятни, иновативни и най-вече атлантически партньори...Що така не изпъкнат с огромните си заслуги към българския народ, ами така раздават поздрави на едно с "кумунизите"
82
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
време е да си сменим националния празник, то почти никой в бг не го тачи, благодарение на платени русофили атакисти
81
8
 
56
 
! Отговори
дедо Мано преди 8 години
Кат Русия няма втора нийде другаде в света. На този ден правим поклон пред възрожденците, комитите, опълченците и всички обикновенни българи дали живота си за да ни има нас сега. Отдаваме признателност пред саможертвата на обикновените руски, финландски, румънски войни дали живота си за нашата свобода. На този ден ние българофилите си спомняме за братушките тръгнали на война за своите братя безкористно.И всяка година се намират "хора" да развалят празника. Българофобите са като Киряк Стефча.
80
6
 
39
 
! Отговори
нико преди 8 години
Не приятелство а интереса на сащ при тях приятелство няма а интереса е да сме на първа линия ако се сбият с русия както и всички изт. Европейски държави че и европа не плащаме ли висока цена? А мариците как ни продават тока а визите? А постоянния диктат от посланника им? Един беше прекалил с наглоста си и тихомълком го отзоваха това важи и за ЕС но такава е съдбата ни
79
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АлексЗащото една партия поздравява друга подобна, затова. А поздравът на Кери е на държавно ниво, но защо не е от държавния глава, а професоре?
78
4
 
43
 
! Отговори
1234 преди 8 години
Зад океана много ни се радват. И ни поздравяват. И аз ако продавах ток на тез цени и вземах злато без пари и аз щях да се радвам много на такава дружба.
77
19
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Интересно,братя руси,поздрава ви не е до България,а до една политическа партия.Вероятно според вас само в тази партия има българи.Докато поздрава на Америка е като държава към държава.Има много българи,които обичат Русия и не са от БСП.
76
7
 
53
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Какво общо имат САЩ с нашето Освобождение и като как те се гордеят с нас. Имат ни за малко дето, което е било послушно и ни потупват по бузката ли, какво? Аз не желая САЩ да се гордеят с мен, не ги харесвам и не им искам поздравленията. Единствените хора, които имат право са кажат че се гордеят с мен са моите родители, само те биха го казали искрено и не защото съм направил нещо угодно да тях, а защото съм направил нещо за себе си!!
75
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен сюргюн преди 8 години
чакам с нетърпение речта на президента днес,ЧЕТЕНА ОТ КАРТОНЧЕТО!!!!
74
2
 
45
 
! Отговори
Зязя преди 8 години
До всички дето пишат простотии тук.,преди всичко вземете и прочетете историята си! Взаимоотношенията ни с Русия може и да са били сложни през тези 138 години и ни винаги в наша полза, но фактите са си факти. Не дойдоде никой от нашите презокеански и европейски братя да ни подкрепи в тази борба, нали!?? Напротив! Дали са били 1500 или 15000 или 150000, загиналите руснаци, финландци и тн.т има ли значение!? Важното е че са дошли и подкрепили българският освобожденски дух!!!
73
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кери публикува от името на Барак Обама..... Защо не майМунчо лично, а? Тоя не ни уважава. Повече няма да му хвърлям фъстъци в зоопарка.
72
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Руснаците-благодаря.На краварите-ДГД!
71
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Посмях се доста на приветствието на Кери до България. Голяма хумореска. Мисля че място и е във вестник Стършел.
70
8
 
5
 
! Отговори
До 275 преди 8 години
1861 г. е премахнато крепостничество в Русия. Хайде сега направете една проста сметка, дали крепостни са участвали в Освобождението.
69
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Та Кери как точно ни поздравява за празника? Тогава не е имало Нато, отношения България-Америка, американски опълченци загинали на шипка и въобще......
68
31
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Думата "освобождение" все пак е много деликатна. По-скоро съвпадение на имперски интереси с желание на един народ за независимост.
67
3
 
28
 
! Отговори
tork преди 8 години
Честит празник.Освободени сме от Русия.Цената е 200000 живота на обикновени хора.Това няма да се промени(макар,че кой знае,новите учебници се променят)Но ние помним.А за последствията-сами сме си виновни..
66
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РАШАНИТЕ НИ ПОДАРИХА ДЪРЖАВА, А НИЕ СИ ПЛАТИХМЕ ВСЕКИ МЕТЪР СВОБОДНА ТЕРИТОРИЯ С ЧИСТО ЗЛАТО. СВОБОДАТА Е ИЗГЛАДУВАНА И ИЗМИЗЕРСТВАНА ОТ МОИТЕ БАБА И ДЯДО, ОТ МОИТЕ РОДИТЕЛИ- НИЕ СМЕ ГОРД НАРОД, КОЙТО ВИНАГИ ДОСТОЙНО СИ Е ПЛАЩАЛ СВОБОДАТА И НИКОГА Е НЯМАЛ НИЩО ПОДАРЕНО- ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ГОРДИ БЪЛГАРИ- НЕ СЕ ХВАЩАЙТЕ НА ЛЪЖИТЕ НА ТРОЛОВЕТЕ ДОРИ И ТЕ НЕ СИ ВЯРВАТ.
65
1
 
6
 
! Отговори
До 228 преди 8 години
Ходи, да се прегледаш. Ако 160хил.км2 е империя, тогава аз съм Джеси Джей. Солун е на Юг, а ние сме нападнали и Сърбите на Запад... Войната между съюзниците е била неизбежна. Било е въпрос на време, кой кого и при положение, че сме знаели за Тайния съюз между Гърци и Сърби, сме рискували всичко.Дори и при успех в Междусъюзническата война, Великите сили щяха, да се погрижат границите на Балканит, да са като днешните. Нашата съдба е предначертана.