За 3-ти март: От Русия и Америка… с любов

САЩ се гордеят с нас, Москва припомня дружбата
2 мар 2016 22:37,
346
За 3-ти март: От Русия и Америка… с любов
Снимка: архив Булфото

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и лидерът на руските социалисти Сергей Миронов поздравиха задочно българите по случай утрешния национален празник.

Кери публикува привествие от името на президента Барак Обама и на гражданите на САЩ. То е публикувано на сайта на Държавния департамент.

"Приятелството между САЩ и България се корени в общия ни стремеж към демократично управление, сигурност, човешки права и върховенство на закона. Нашите две страни подчертаха това по време на визитата ми в София миналата година", се казва в приветствието.

В него Кери допълва, че София и Вашингтон работят заедно срещу тероризма, за енергийна сигурност, в сферата на образованието.

"Като съюзници в НАТО ние задълбочаваме отношенията си в областта на отбраната чрез съвместни и многостранни военни учения, на които домакин е България. Ние сме поели ангажимент следващата година да засилим търговията и инвестиционните си връзки, да укрепим сътрудничеството си в правоналагането, да развиваме туризма и човешките контакти", се казва още в приветствието на държавния секретар.

Той допълва, че сътрудничеството прави всяка от двете ни държави по-силна, общества - по-сигурни, а икономиките - по-проспериращи.

"САЩ се гордеят, че имат близък приятел като България и очакваме нашите отношения да укрепват още повече занапред", пише още в приветственото послание на Джон Кери.

Поздрав за празника дойде и от Москва. Руските войници и българските опълченци се сражаваха за освобождението на България рамо до рамо. Това припомни лидерът на руските социалисти в писмо до шефа на БСП. В него председателят на "Справедлива Русия" Сергей Миронов поздравява Михаил Миков и пожелава на българите мир, успехи и просперитет.

"Трети март е особен ден, както за българите, така и за руснаците", пише той. Миронов припомня, че на тази дата преди 138 години е подписан Санстефанският мирен договор, в резултат на което България става независима след почти 500-годишно османско иго.

"Рамо до рамо руските войници и българските опълченци самоотвержено се сражават за освобождението на България. Много от тези герои храбро загиват в боевете на Шипка и при Плевен", пише руският политик в поздравителния адрес.

"Победата на Русия в Руско-турската война от 1877 – 1878 г. способства за началото на нов етап на свободно развитие на българския народ, на подем на неговото национално самосъзнание", отбелязва също Миронов.

Лидерът на "Справедлива Русия" припомня, че между Русия и България има дълбоки исторически връзки на дружба, разбирателство и взаимоуважение.

"Именно в такова русло се гради днес диалогът между "Справедлива Русия" и Българската социалистическа партия. И ние сме длъжни да съхраним тези добри отношения", категоричен е Сергей Миронов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
9
 
9
 
! Отговори
Честито Освобождение преди 8 години
Младите трябва да знаят и предават ИСТОРИЯТА: Ние българите сме отвоювали сами свободата си с помоща на Щатите и нейната армия НАТО, която и сега ни пази като трупа все повече танкове у нас. Воени кораби на Турция веят гордо знамената край Бургас, а изтребители на САЩ и Турция зорко следят в небето ни за нагло НЛО или пиян руски самолет. Всъщтност не е имало нужда да се освобождаваме, защото сме си съжителствали щастливо с братята турци, както пише в новите учебници по история. Не вярвайте на п
63
13
 
7
 
! Отговори
ха има все още умни преди 8 години
българи,които си мислят,че руснаците са ни освободили ей така---ха ха напротив на народа му е излязло през носа това(освобождение)платено е с тонове злато и по-лошото,хиляди документи и човешки потенциал са взели със себе си. ДА вие честито
62
0
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 8 години
Tryabva da sme bditelni .Robovladelscheakia obtschenstben stroy otsche ne e prikliuschil . Savre -mennite robi bivat narischani rabotnizi ,bezrabotni ,sozialno slabi - pod obtscho nazvanie BEDNI .A inasche vsischki znaem ,sche vseki kkoyito atapi na teritoriata na Bulgariya , ako e ROB stava SVOBODEN .
61
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анониментуй злато кой го е платил?от трезора на БНБ ли е дошло?
60
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
поробителят не се е промениля вижте как драпат кюрдите за свободалуд късмет сме извадилино за разлика от сърби,румънци,маджари не сме ги прогонилиот земите си и сега ни "радват" е евроатлантическите си партиибългарска работачестита свобода!
59
2
 
22
 
! Отговори
С Празником вас!!!!! преди 8 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ......И помнете едно---Знамето -светиня е от Самара--а не от Ню Йорк!!!!-------изводите си ги правете сами.
58
2
 
25
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Разликата между Русия и САЩ за нас българите е много проста:Руснаците винаги са били наши приятели и съюзници. Наши братя !В много редки случаи от историята руските интереси не са съвпадали с българските.Обратно - САЩ и западните и партньори от Европа винаги са били против България и врагове на България.Американците дори са бомбардирали София, а Великобритания, Франция и Австро-Унгарската империя са смалили България на картата с позорния Берлински договор.
57
3
 
30
 
! Отговори
ние, вие, те. преди 8 години
МНОГО ЗНАЯТ ХАМЕРИКАНЦИТЕ КЪДЕ СЕ НАМИРА БЪЛГАРИЯ...ГОЛЯМ ПРАЗ КАТО, Е ИДВАЛ ОНЗИ ДЪРТИЯ ИЗКУКУРИГАЛ ДЯДКА. РОБ НА ОБАМИЦА... ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ. РУСИЯ ЗНАЕ И ПОМНИ...
56
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТервелАйде стига си се напъвал бе предател, много повече българи са загинали отколкото руснаци,. Войната е изнесена на гърба на българите!
55
5
 
10
 
! Отговори
САЩ преди 8 години
Към България ! Гледайте на Турция като ваш падишах, а на Русия като ваш враг ! Ще станете хора ако ни подгъзувате ........ще ще :) А и ще ви пратим 5 танка за да ви пазят от Русия !
54
8
 
23
 
! Отговори
Тервел преди 8 години
1878г РУСИЯ освободи България и създаде САНСТЕФАНСКА България-на две морета и огромна територия.Тя остана неосъществена заради яростната съпротива на Англия,Франция и Австро-Унгария.После в 1912 отново Русия създаде Балканския съюз,който разгроми Турската Империя и завинаги я измете от Европа.България полу4и империя от 160хил.км2,призната от вси4ки Велики Сили.Тогава Фердинанд нападна Гърция за да й вземе Солун и загуби вси4ко завоювано дотогава.Това са фактите и който ги преина4ава е ***!
53
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-добрте дни на България тепърва пестоят
52
1
 
0
 
! Отговори
Аз съм прост но ... преди 8 години
До Анонимен 221 А какво е цивилизация, за тебе?
51
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проклети да са всички държави бъркащи се в нашата политика. България ще преуспее рано, или късно . Това е неминуемо.
50
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1878 г. Руско-турска война (1877-1878): Русия и Османската империя подписват прелиминарния (предварителен) Санстефански мирен договор, с който се слага край на войната и де факто се създава Третата българска държава но не е Освобождение
49
11
 
5
 
! Отговори
FBI преди 8 години
Кой Празник , Санстефанския мирен договор не е Празник е един Мирен Договор
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПо последни данни, даже прогресират и повечето са без основно.
47
0
 
1
 
! Отговори
Аз съм прост но ... преди 8 години
До Въпрос До преди четири месеца и мен да ме беше проверил, същото щеше да ти излезне има много хора от България, където ходиме там по работа и т.н. криза криза, ама там за четири месеца си взех годишната заплата тука!
46
10
 
3
 
! Отговори
глас от народа преди 8 години
Българския народ знае за Руските домогвания на Балканите.
45
5
 
3
 
! Отговори
Русланд преди 8 години
Българите са наши хора, ла йн а да им предложим и да кажем, че е руско, ще купят!